Acasă Actualitate Primul militar roman cazut la datorie in Irak

Primul militar roman cazut la datorie in Irak

DISTRIBUIȚI

Un militar roman aflat in misiune in Irak a fost ucis in misiune de explozia unei masini-capcana. Acesta este primul angajat al MApN care moare pe campul de lupta din Golful Persic. Un alt militar s-a sinucis in urma cu o luna, iar un angajat al unei firme de paza private a fost ucis anul trecut. Caporalul Bogdan Hancu avea 28 de ani si si-a pierdut viata ieri dimineata impreuna cu trei italieni.


Caporalul ucis se afla in misiune din luna ianuarie a acestui an. El facea parte dintr-o patrula mixta de monitorizare si antrenare a politiei irakiene. Evenimentul in care Hancu si-a pierdut viata este anchetat de o comisie mixta romano-italiana.

Cazut la datorie

Caporalul care a cazut la datorie facea parte din Compania de Politie Militara alcatuita din 100 de cadre MApN. Structura actioneaza in Camp Mittica, langa localitatea An Nassyria.

O patrula mixta italiano-romana, care efectua o misiune la sud de An Nassyria, a fost atacata. In urma exploziei unei masini-capcana, mai multi militari, printre care si cel roman, si-au pierdut viata, iar altii au fost raniti-, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii Nationale, care exprima regretul profund al mai-marilor Armatei Romane fata de acest incident. -Prin ordin al ministrului apararii nationale, militarul a fost inaintat la gradul de sublocotenent post-mortem. Ministerul va lua toate masurile necesare pentru a sprijini familia lui Bogdan Hancu in aceste momente grele-, se mai arata in respectivul comunicat.

Primul roman ucis de teroristi in desertul Irakian

Incidentul de ieri dimineata este primul in care un militar este ucis in Irak de catre rebeli si al doilea in care un cetatean roman moare in teatrul operatiunilor de lupta din Golful Persic. In 2004, un agent de paza al firmei Bidepa a murit, iar altul a fost ranit intr-o ambuscada la 16 kilometri de capitala irakiana. Bodyguarzii se aflau acolo in baza unui contract incheiat de firma lor si autoritatile de la Bagdad. Companiile private asigura, contra cost, paza si transportul demnitarilor irakieni care nu beneficiaza de servicii gratuite ale trupelor NATO.

Un alt militar roman s-a sinucis in Irak luna trecuta. Acesta se afla tot la Camp Mittica si si-a tras un glont in cap in cortul in care dormea. Este vorba de caporalul Lili Dobre, care avea tot 28 de ani si trecuse cu brio toate testele psihologice inainte de plecarea in Irak.

In urma cu doi ani, Armata Romana a mai pierdut un militar in Afganistan. Iosif Silviu Fogoras a cazut la datorie in regiunea Kandahar, unde se afla 430 de militari romani. Atacul in care el a fost ucis a fost revendicat ulterior de talibani.

Peste 700 de militari in Irak

In momentul de fata, tara noastra are in Irak 722 de cadre militare. Acestia sunt grupati intr-un batalion de infanterie, o grupa de ofiteri si subofiteri, un detasament de geniu, o companie de politie militara, 20 de medici si asistenti medicali, un detasament de informatii militare.

Romanii se afla dislocati in sudul Irakului, iar detasamentul special, aflat in cadrul diviziei multinationale sub comanda poloneza, are misiunea de a aduna informatii pentru a sprijini deciziile comandantilor in actiunile de lupta.

In iunie 2003, parlamentul a aprobat solicitarea presedintelui Ion Iliescu privind suplimentarea participarii Romaniei cu formatiuni speciale ale MApN la misiunile de stabilizare si reconstructie din Irak.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.