
Preşedintele României, Nicuşor Dan, a susținut o declarație de presă după ce a participat, luni, la Summitul B9 şi Ţările Nordice, care a avut loc la Vilnius, Lituania.
Nicușor Dan a subliniat importanța sprijinului pentru Ucraina și nevoia unei reacții comune la amenințările hibride. El a mentionat că, actualmente, aceste amenințări sunt mai reale decât au fost vreodată, referindu-se la contextul geopolitic din regiune. De asemenea, a evidențiat necesitatea de a întări NATO și legăturile transatlantice, precum și importanța creșterii cheltuielilor pentru apărare și dezvoltarea echipamentului militar pentru protecție.
Nicușor Dan: Sunt foarte încântat că toată lumea a fost de acord ca următorul summit să fie organizat la București anul viitor
“Vă mulțumesc pentru oportunitatea asta de a participa aici, în calitate de președinte. Sunt foarte onorat să fiu aici și vă mulțumesc și dumneavoastră, gazdei noastre.
Acum 10 ani a început în București, după ce Rusia a atacat Crimeea și, în acel moment, era o amenințare potențială a Rusiei împotriva națiunilor Europei și a fost o propunere ca țările de pe flancul estic al NATO să aibă o voce comună.
Acum, această amenințare potențială a devenit reală, mai reală decât a fost vreodată și așa este în Ucraina de peste 3 ani. Și tot ceea ce facem noi este să luăm măsuri hibride în acest moment. Aceasta este o realitate pentru noi, ca membri ai Bucharest 9, și pentru aliații noștri nordici, avem aceleași griji.
După cum știți, majoritatea discuțiilor au fost pentru a pregăti summitul de la Haga, care va fi peste 3 săptămâni și sunt foarte mulțumit că majoritatea participanților au fost de acord asupra unor lucruri foarte importante, cum ar fi faptul că avem nevoie de un NATO mai puternic. Avem nevoie de legături transatlantice mai puternice.
Nu trebuie doar să sporim cheltuielile cu apărarea, ci și să putem să producem echipament militar pentru a ne proteja.
De asemenea, după cum am spus, amenințarea nu este doar cea clasică militară, ci avem acțiuni hibride care se desfășoară împotriva țărilor noastre. De asemenea, sunt mulțumit că toți participanții s-au pus de acord că trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina.
Interesul României a subliniat faptul că avem o îngrijorare locală în zona Mării Negre, inclusiv a Republicii Moldova, și mulțumesc partenerilor noștri că au continuat să sprijine Republica Moldova în cadrul procesului de integrare în Uniunea Europeană și sunt foarte încântat că toată lumea a fost de acord ca următorul summit să fie organizat la București, anul viitor. Mulțumesc.”, a declarat Nicușor Dan.
La eveniment au luat parte și Secretarul General al NATO, Mark Rutte, Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și reprezentanții Aliaților NATO din țările nordice (Danemarca, Norvegia, Finlanda, Suedia, Islanda).