Acasă Actualitate Procurorii îl acuză pe Voiculescu de abuz de drept

Procurorii îl acuză pe Voiculescu de abuz de drept

DISTRIBUIȚI

Procurorul DNA a reiterat, marți, în fata judecatorilor instanței supreme, traseul dosarului privatizarii ICA, aratând ca modul în care a înțeles Dan Voiculescu să procedeze privind demisiile sale din Parlament reprezintă un abuz de drept.
Instanta suprema a reluat dezbaterile în dosarul care Dan Voiculescu este judecat în legatura cu modul în care s-a facut privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA).
Avocatul lui Dan Voiculescu le-a dat judecatorilor, printre alte înscrisuri, o scrisoare care ar proveni de la clientul sau, fara a face referiri în legatura cu continutul acesteia.
La rândul sau, procurorul DNA prezent la sedinta a reiterat traseul dosarului, aratând ca modul în care a înteles Dan Voiculescu sa procedeze reprezinta "un abuz de drept".
Instanta a ramas în pronuntare în cazul exceptiei de necompetenta dupa calitatea persoanei si urmeaza sa decida declinarea judecarii cauzei în favoarea Tribunalului Bucuresti.
Procesul privind privatizarea ICA, în care este inculpat Dan Voiculescu, a fost reluat în 31 ianuarie, dupa ce Înalta Curte de Casatie si Justitie a admis, în 16 ianuarie, cererea procurorilor anticoruptie de urgentare a judecarii cazului si a schimbat termenul stabilit initial în 25 aprilie.
La termenul din 31 ianuarie, judecatorii Ionut Matei, Luminita Zglimbea si Cristina Rotaru au aratat ca trebuie asigurata, potrivit legii, continuitatea completului de judecata. Astfel, instanta a aratat ca dosarul de coruptie al lui Dan Voiculescu privind privatizarea ICA trebuie sa fie judecat de primul complet ce a fost stabilit în acest dosar, înainte de declinarea la Tribunalul Bucuresti, si a anuntat ca dezbaterile vor continua în 5 februarie, la completul format din judecatorii Corina Jîjîie, Lavinia Lefterache si Mariana Ghena.
Dosarul privind privatizarea ICA s-a întors la începutul lunii ianuarie 2013 la instanta suprema, dupa ce Tribunalul Bucuresti si-a declinat competenta de solutionare în favoarea ICCJ, ca urmare a faptului ca Dan Voiculescu a câstigat un mandat de senator.
În 28 ianuarie, Dan Voiculescu a demisionat din functia de senator, la mai putin de o saptamâna dupa ce depusese juramântul. El si-a motivat gestul prin faptul ca în ultima perioada au existat "speculatii" cu privire la faptul ca imunitatea parlamentara pe care o presupune statutul de senator ar împiedica "actul de justitie" în cazul dosarului sau.
Demisia sa determina din nou mutarea procesului sau de la instanta suprema, competenta sa judece parlamentari, la Tribunalul Bucuresti. Voiculescu a recurs la un gest similar la finalul legislaturii trecute.
La începutul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecata, alaturi de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare, instanta competenta a judeca fiind atunci Tribunalul Bucuresti.
În 3 martie 2009, Tribunalul Bucuresti si-a declinat competenta de a judeca acest caz, întrucât Voiculescu obtinuse un mandat de senator în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008.
În 29 iunie 2012, dupa aproape trei ani de dezbateri în acest caz, instanta suprema a trimis dosarul lui Dan Voiculescu la Tribunalul Bucuresti, întrucât acesta demisionase din functia de senator, calitate pe care a recâstigat-o în urma alegerilor Legislative din decembrie 2012.
În 20 decembrie 2012, Tribunalul Bucuresti a luat în discutie dosarul lui Dan Voiculescu, constatând ca în Monitorul Oficial a fost publicata Hotarârea privind validarea mandatelor senatorilor alesi în 9 decembrie. Astfel, instanta a luat act de faptul ca Dan Voiculescu a fost ales senator, iar în acest context si-a declinat competenta de judecare a dosarului privind privatizarea ICA în favoarea Înaltei Curti de Casatie si Justitie.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.
Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de "folosire, de catre o persoana care îndeplineste o functie de conducere într-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate în scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele în forma continuata".
Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.
Alaturi de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecata pe Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis, Vlad Nicolae Savulescu, Marian Gheorghe Domnisoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene si Flavius Adrian Pop. Toti acestia sunt acuzati de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de cea reala a bunurilor apartinând agentilor economici la care statul este actionar, comisa în actiunea de privatizare în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în forma continuata.
Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti. El este acuzat si de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum si de fals în înscrisuri sub semnatura privata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.