Acasă Actualitate Procurorii știau de cererea de schimbare a numelui lui Dinel Staicu. Au...

Procurorii știau de cererea de schimbare a numelui lui Dinel Staicu. Au cerut interdicție de a părăsi țara, dar judecătorii au refuzat

DISTRIBUIȚI

Procurorii au cerut o interdicție de a părăsi țara pentru Dinel Staicu în 16 februarie 2011, principalul motiv invocat fiind intenția lui de a-și schimba numele, însă nu au reușit să-i convingă pe judecători că omul de afaceri, care nici nu se mai prezenta la proces, se pregătește să fugă din țară.

Cererea a fost formulată de procurorul de ședință în 16 februarie 2011, în procesul în care Dinel Staicu este judecat de magistrații Judecătoriei Sectorului 2 pentru "asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni", dosar în care omul de afaceri este acuzat, alături de alte persoane, de prejudicierea Transgaz Mediaș. Acesta este un alt dosar față de cel în care Staicu, în prezent Dinel Nuțu, a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare pentru prejudicierea Băncii Internaționale a Religiilor.
Procurorul de ședință, Daniela Băloi, a cerut instanței să ia față de Staicu "măsura obligării de a nu părăsi țara". Potrivit încheierii de ședință din 16 februarie 2011, comunicată agenției MEDIAFAX de Judecătoria Sectorului 2 în temeiul Legii 544 din 2001, procurorul a apreciat, în susținerea cererii sale, că, în ceea ce-l privește pe Dinel Staicu, sunt "?à?íntrunite condițiile legii în acest sens".

(Procurorul, n.r.) "?à?ínvederează că este îndeplinită condiția cu privire la probele în baza cărora există presupunerea rezonabilă că inculpatul a săvârșit infracțiunile pentru care s-a dispus trimiterea în judecată, mijloace de probă expuse în actul de sesizare și evidențiate prin declarațiile martorilor, înscrisurile depuse la dosar din care rezultă modalitatea de comitere a infracțiunilor și nu în ultimul rând declarațiile inculpaților din care rezultă rolul pe care inculpatul Dinel Staicu l-a avut în derularea activității infracționale. (…) la acest moment procesual, (procurorul, n.r.) apreciază că este necesară luarea acestei măsuri preventive pentru buna desfășurare a procesului penal, considerând că, prin modul de derulare a procesului penal până la acest moment, dată fiind prezența inculpatului la judecată precum și demersurile efectuate de inculpat de schimbare a numelui, existând astfel posibilitatea sustragerii de la judecată a inculpatului", se precizează în încheierea de ședință obținută de MEDIAFAX.

Procurorul acuza, în susținerea cererii sale, că Staicu "nu s-a mai prezentat, după audiere, la termenele ulterioare", iar lipsa apărătorului ales la termenul anterior "nu constituie altceva decât un mod de tergiversare a cauzei".
Procurorul a cerut ca instanța să aibă în vedere și faptul că Dinel Staicu fusese condamnat deja în cauza privind fraudarea Băncii Internaționale a Religiilor, chiar dacă, la momentul februarie 2011, condamnarea nu era definitivă.
"Astfel, ca o garanție a bunei desfășurări a procesului penal, (procurorul, n.r.) solicită ca, în conformitate cu articolul 136 din Codul de procedură penală, să se admită cererea formulată și, în temeiul articolelor 143 și 145 indice 1 din Codul de procedură penală, să se dispună luarea măsurii obligării de a nu părăsi țara față de inculpatul Dinel Staicu", se mai arată în document.
?à?ín replică la cererea procurorului, avocatul lui Dinel Staicu a cerut instanței să respingă solicitarea de instituire a interdicției de a părăsi țara pentru clientul său. Motivele sale au fost, pe de-o parte, că omul de afaceri nu era obligat să anunțe instanța cu privire la intenția de a-și schimba numele și, pe de altă parte, că interdicția nu a fost dispusă în dosarul privind fraudarea BIR, aflat atunci în fază de recurs la Curtea de Apel București.

(Avocatul, n.r.) "Arată că nu există obligativitatea inculpatului de a înștiința instanța cu privire la modificarea numelui. învederează că motivul schimbării numelui îl constituie faptul că inculpatul urmează a se căsători cu numita N(…).L(…)., însă codul numeric personal va rămâne în orice situație același, precizând că în această situație nu poate fi vorba de o sustragere. în ceea ce privește dosarul 14165/4/2006, aflat pe rolul Curții de Apel București, precizează că în acest dosar nu s-a dispus o astfel de măsură, deși inculpatul Dinel Staicu a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 4 București", scrie instanța în încheierea de ședință.

Procurorul a replicat că Parchetul solicită ca instanța să aibă în vedere "persoana inculpatului Dinel Staicu", în raport de "infracțiunile comise".
"Cu privire la cererea de schimbare a numelui, (procurorul, n.r.) apreciază că poate fi un demers privitor la tendința de sustragere, în raport de lipsa de la judecată a acestuia", se mai arată în document.
Avocatul lui Staicu a replicat promițând că, până la următorul termen, va produce dovada că pe "viitoarea" soție a lui Staicu "o cheamă N(…)L(…)". Avocatul a respins și acuzațiile conform cărora omul de afaceri s-ar fi sustras de la judecată, demonstrând că, la termenul anterior celui din 16 februarie, omul de afaceri nu s-a prezentat pentru că a mai avut un termen de judecată într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Dolj.

"Deliberând, în raport de motivele invocate de Ministerul Public și având în vedere condițiile prevăzute de articolul 136 alineat 1 litera «c» și alineatul 8 din Codul de procedură penală și articolul 143 din Codul de procedură penală, instanța respinge cererea de luare a măsurii obligării de a nu părăsi țara față de inculpatul Dinel Staicu, având în vedere că motivele invocate în cerere nu constituie motive necesare și suficiente care să conducă la concluzia că, pentru realizarea scopului procesului penal și buna desfășurare a acestuia, este utilă luarea acestei măsuri", se arată în documentul citat.
Judecătorul care a luat această decizie este Carmen Constanța Balaci.

Inspecția Judiciară a CSM s-a autosesizat și face verificări

Inspecția Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a autosesizat și verifică "aspecte legate de cauzele aflate pe rolul instanțelor din România privind pe Dinel Nuțu (fost Staicu) – urmărit internațional".

Reprezentanții CSM susțin însă că din informațiile pe care au reușit să le adune până la acest moment reiese că procurorii ar fi trebuit să ceară interdicția pentru Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR), și nu în cel de-al doilea, aflat la Judecătoria Sectorului 2, unde o astfel de cerere a fost formulată dar respinsă.

"Având în vedere prezentarea de către diferite instituții din presă a unor aspecte legate de cauzele aflate pe rolul instanțelor din România privind pe Dinel Nuțu (fost Staicu) – urmărit internațional, Consiliul Superior al Magistraturii informează că Inspecția Judiciară de pe lângă Plenul CSM s-a sesizat din oficiu și va proceda în perioada imediat următoare la efectuarea verificărilor care se impun", precizează CSM, într-un comunicat de presă de vineri.

Reprezentanții CSM precizează că, din informațiile pe care le au până în prezent, dosarul privind fraudarea Băncii Internaționale a Religiilor (BIR) a fost comunicat Curții de Apel București la data de 10 ianuarie 2011, "conform evidenței ECRIS". Acesta este dosarul în care Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare cu executare.
"Conform declarațiilor DNA, existau suspiciuni că inculpatul intenționa să se sustragă de la executarea acestei pedepse", susțin cei de la CSM, care apreciază că, din 10 ianuarie 2011, "DNA a avut la îndemână posibilitatea depunerii cererii de luare a măsurilor asiguratorii la Curtea de Apel București, pe rolul căreia, tot de la acea dată, se afla dosarul în cauză, primul termen de judecată pentru recurs fiind fixat de CAB la 7 februarie 2011".
Tot în 10 ianuarie a apărut, în Monitorul Oficial, și cererea lui Staicu de schimbare a numelui în Dinel Nuțu, cerere concretizată apoi la 1 aprilie.

Reprezentanții CSM susțin că elementele "pe care se putea fundamenta o eventuală decizie de luare a măsurii asiguratorii" erau conținute în dosarul transmis Curții de Apel București.
"Judecătoria Sectorului 2 avea pe rol alt dosar, cu probatoriu și elemente diferite, vizând aceeași persoană, însă cu grad relativ de concludență în legătură cu necesitatea dispunerii acestei măsuri", mai scriu reprezentanții CSM.

Dinel Staicu și-a schimbat numele în Dinel Nuțu, el făcând o solicitare pe cale administrativă de schimbare a numelui, care a fost aprobată de Consiliul Local și publicată în Monitorul Oficial în 10 ianuarie 2011.
Staicu a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare în dosarul privind fraudarea Băncii Internaționale a Religiilor în data de 4 aprilie. Omul de afaceri a fost de negăsit, astfel că instanța de executare a pedepsei l-a dat în urmărire națională.
Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit însă legal de la 1 aprilie, când omul de afaceri și-a ridicat noua carte de identitate, însă autoritățile au fost informate de această schimbare miercuri, 6 aprilie, după ce, la cererea jurnaliștilor, au cerut informații de la Centrul Național de Administrare a Bazelor de Date.

șeful Poliției Române, chestorul Liviu Popa, a afirmat, miercuri seară, într-o emisiune televizată, că polițiștii au informații că Dinel Staicu ar fi părăsit țara în cursul zilei de duminică, plecând în Ungaria "și de acolo mai departe cu avionul".
Joi, Dinel Nuțu a fost dat în urmărire internațională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare care va fi pus în aplicare prin Interpol.

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.