Home Actualitate Procurorii susțin că Omniasig a antedatat polițele, ca să evite plățile cerute...

Procurorii susțin că Omniasig a antedatat polițele, ca să evite plățile cerute de lege

DISTRIBUIŢI

Societatea de asigurare Omniasig încheia polițe de asigurare facultativă și le antedata, pentru a crea aparența că au fost semnate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurării obligatorii și, respectiv, a încasării primei de asigurare PAID, susțin procurorii.

Procurorii și polițiștii au făcut, miercuri, 49 de perchezițiile la sedii centrale și la sucursale ale Omniasig din București și din toate județele, într-un dosar în care a fost începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu și fals intelectual.

Potrivit sursei citate, din probatoriul administrat până la acest moment a rezultat că, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, mai mulți angajați ai firmei de asigurare au încheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuințelor, cu încălcarea dispozițiilor legale în materie.

Astfel, începând din 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuințe obligația încheierii unei polițe de asigurare obligatorie a locuinței (PAD – poliță de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundații și alunecări de teren), în format electronic, separat de încheierea unei polițe de asigurare facultativă care ar acoperi aceste riscuri.

Persoanele fizice și juridice nu mai puteau încheia contracte de asigurare facultativă a locuințelor decât dacă încheiau, în prealabil, o asigurare obligatorie a acestora.

În aceste condiții, susțin procurorii, societățile de asigurare puteau încheia contracte de asigurare facultativă numai după ce verificau condițiile existenței asigurării obligatorii a locuinței, inclusiv, dacă asiguratul a plătit prima obligatorie de 20 de euro pentru locuințele de tip A și 10 euro pentru locuințele de tip B.

Sumele de 20 și respectiv 10 euro trebuiau virate de societățile de asigurare în conturile societății de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componentă esențială în cadrul programului român de asigurarea catastrofelor), se mai arată în comunicat.

„Antedatând polița de asigurare facultativă, s-a creat aparența că respectivele contracte ar fi fost încheiate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurării obligatorii și, respectiv, a încasării primei de asigurare revenite PAID”, susțin procurorii PICCJ

Procurorii au mai arătat că, dacă ar fi procedat conform normelor legale în vigoare, angajații companiei de asigurare ar fi trebuit să încheie, într-o primă fază, asigurarea obligatorie și să încaseze suma de 20, respectiv 10 euro ce urma a fi virată în contul PAID.

 

„Numai după acest moment compania în cauză putea încheia contracte de asigurare facultativă. Practic, orice contract de asigurare facultativă încheiat în absența unui contract de asigurare obligatorie a creat în dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract”, a precizat Parchetul ICCJ.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.