Home Actualitate Procurorul Oana Schmidt Hăineală este noul președinte al CSM

Procurorul Oana Schmidt Hăineală este noul președinte al CSM

DISTRIBUIŢI

Procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă, vineri, în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ea fiind până în prezent vicepreședinte al instituției. Hăineală a fost aleasă cu zece voturi, în timp ce contracandidatul ei, judecătorul Mircea Aron, a fost votat de opt membri CSM.
Hăineală este primul procuror care devine președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
Judecătoarea Alina Ghica nu a întrunit numărul de voturi pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, votarea urmând să fie reluată.
Alina Ghica trebuia să fie votată de cel puțin zece membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), însă a primit doar opt voturi favorabile, în condițiile în care din sala de ședință au lipsit mai mulți magistrați.
În aceste condiții, procedura pentru alegerea vicepreședintelui CSM va fi reluată.
Judecătoarea Alina Ghica și-a anunțat vineri candidatura la funcția de vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, la scurt timp după alegerea procurorului Ona Schmidt Hăineală ca președinte al CSM.
Imediat după ce Alina Ghica și-a anunțat candidatura, judecătorul Horațius Dumbravă s-a ridicat și a spus că părăsește sala, pentru că este inacceptabil ca un proiect de management să fie depus cu 40 minute înainte de prezentare. Dumbravă a fost urmat de de alți trei membri ai CSM, respectiv Adrian Neacșu, Alexandru Șerban și Marius Tudose.

Alegerea vicepreședintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată pentru săptămâna viitoare, ședința de vineri fiind suspendată din lipsă de cvorum, a anunțat noul președinte al CSM, Oana Schmidt Hăineală. Hăineală a mai spus că pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului au fost depuse două candidaturi, de către judecătorii Alina Ghica și Cristi Dănileț.
Ședința de vineri a fost amânată după ce plenul CSM a respins solicitarea de revocare a hotărârii prin care Oana Schmidt Hăineală a fost învestită ca președinte al Consiliului.
Cererea a fost respinsă cu 11 voturi "împotrivă" și șapte "pentru".
Solicitarea de revocare a învestirii Oanei Hăineală ca șef al CSM fusese formulată de către secția pentru judecători a CSM.

Anul trecut, Alina Ghica și Oana Schmidt Hăineală și-au depus un proiect comun, însă pe parcursul anului s-a simțit faptul că vicepreședinta Consiliului, procuroarea Hăineală, a condus mai mult decât președinta Ghica.
Faptul că un procuror își depune candidatura pentru președinția CSM în condițiile în care acest for are în componență mai mulți judecători decât procurori a generat discuții în sistemul judiciar. Nu există vreo interdicție prevăzută de lege cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi președinte al CSM.
Oana Andrea Schmidt Hăineală a fost, din ianuarie 2012, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar din ianuarie 2011 este membru ales în CSM, din partea parchetelor de pe lângă tribunale, pentru un mandat de șase ani.
În perioada 15 iulie 2010 – 6 ianuarie 2011, Hăineală a ocupat funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, cu grad de profesional de parchet de pe lângă curtea de apel, iar din februarie până în iulie 2010 a fost consilier al președintelui Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor:
Hăineală a mai ocupat și funcția de consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al viceprim-ministrului, ministrul Administrației și Internelor, în perioada mai 2009 – februarie 2010, și a fost director al Direcției pentru Relația cu Ministerul Public și de prevenire a criminalității și a corupției din Ministerul Justiției.
Din august 2004 până în mai 2008, Oana Andrea Schmidt Hăineală a ocupat funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, anterior fiind procuror șef al Biroului de anchete speciale magistrați și polițiști Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procuror în cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.
Potrivit CV-ului, toate calificativele profesionale primite de Hăineală au fost "foarte bine".
Oana Schmidt Hăineală a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași și a urmat cursuri postuniversitare de drept penal și criminologie la Facultatea de Drept, Universitatea din București, cursuri postuniversitare de management organizațional la Universitatea din Bacău, cursuri de specializare pe tema "Studii privind securitatea națională – Evaluarea informațiilor" la Colegiul Galillee, Israel.
De asemenea, Hăineală a finalizat două masterate în "Științe militare și informații", la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul" și în "Securitate și apărare națională" la Universitatea Națională de Apărare "Carol I".Din anul 2011, Oana Schmidt Hăineală este doctorand în Științe Militare și Informații la Universitatea Națională de Apărare Carol I".

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.