Acasă Actualitate Profesorii – evazioniști fiscali cu binecuvântarea liderilor de sindicat

Profesorii – evazioniști fiscali cu binecuvântarea liderilor de sindicat

DISTRIBUIȚI

Stimați dascăli, în prima zi de școală, stați acasă. Dacă vedeți „picior“ de politician la festivitățile de început de an școlar, fugiți și baricadați-vă în cancelarie. Cam așa sună mesajele pe care liderii sindicali din învățămånt le transmit cadrelor didactice din teritoriu. În această situație, nici ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, nu mai știe încotro să o apuce. I-a rămas doar să facă apel la „colegi“ pentru a deschide noul an școlar cum se cuvine. Despre elevi și părinți nici nu poate fi vorba că mai înțeleg ceva. Probabil, dascălii nu vor să le mai predea elevilor materia în sălile de curs, ci… acasă. Că tot sunt la modă meditațiile. Nu mai este o noutate pentru nimeni că se cåștigă bine din meditații. Cånd s-a pus problema că dascălii care dau meditații sunt evazioniști, aceștia s-au revoltat. Dar datele de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) arată clar că profesorii nu se obosesc să declare că dau meditații și, ca atare, să plătească impozite. La solicitarea cotidianului nostru, ANAF a precizat că, pentru anul trecut, au fost înregistrate în evidența fiscală un număr de 1.471 de persoane fizice care au desfășurat activitatea de meditatori, venitul net anual declarat fiind de 4.108.974 lei. Cel mai mare venit net anual declarat de o persoană fizică din servicii executate de meditatori este de 118.105 lei. Aceste cifre se raportează la un total de 310.000 de cadre didactice, din care aproximativ 20.000 sunt educatori și se presupune că deocamdată copiii nu sunt dați la meditații de la grădiniță.
Un calcul simplu ne arată că doar 0,5% din cadrele didactice și-au declarat meditațiile la administrațiile financiare. Ca să exemplificăm, e vorba de doar un profesor la o școală în care există în medie 200 de profesori. Adică, dacă se face meditație la Limba Romånă, matematică, istorie, geografie, limbi străine, numai unul din acei profesori își declară veniturile la fisc. Corect și deontologic, domnilor sindicaliști din educație, care vă bateți cu pumnul în piept că sunteți modele pentru elevii voștri? Dacă sunteți atåt de buni juriști la televizor de ce nu explicați membrilor voștri de sindicat că, în conformitate cu art.9, alin.(1)litera a, din Legea 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale, constituie infracțiuni de evaziune fiscală și se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani și interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvårșite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale:
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile.
Ce spuneți de asta, domnilor lideri de sindicat, numai 35 de profesori în medie pe fiecare județ fac meditații? Asta e societatea normală pe care vreți să o creați? Mulțumim, dar nu ne trebuie.

Nu pot fi depistați dascălii care dau meditații

Dascălii care dau meditații fără a declara că fac acest lucru nu pot fi depistați decât dacă părinții elevului care face „pregătire la domiciliul profesorului contra cost“ depun reclamație la inspectoratul școlar județean sau la Fisc. Și ce părinte ar recurge la un asemenea „gest“? Adică, îți dai copilul la meditații și apoi reclami dascălul?! Nu depun părinții reclamații contra dascălului nici în momentul în care acesta merge pe șantaj: îți las copilul corigent și chiar repetent, dacă nu îl aduci să facă meditații cu mine! Directorul unei școli din Capitală, care a dorit să-și păstreze anonimatul din motive lesne de înțeles, a declarat pentru „Curentul“ că mulți dascăli resping ideea de „after school“ căci astfel vor pierde meditațiile: „Nici măcar învățătoarele nu vor «after school». Vor să facă pregătire suplimentară cu elevii, contra unor sume de bani, la domiciliu. Dascălii nu sunt interesați de suma cu care ar fi plătiți dacă ar presta ore suplimentare în cadrul «after school», ci de meditații“. Cât despre declararea meditațiilor și plata impozitelor, directorul a precizat că este greu de crezut că vreodată dascălii care dau meditații fără a plăti impozite vor fi depistați și pedepsiți conform legii: „Nimeni nu poate intra peste tine în casă pentru a vedea ce faci. Și să presupunem, prin absurd, că o autoritate te prinde. Poți spune că este nepotul sau nepoata și că ai plăcerea să faci temele cu ei“.

Meditațiile, la modă în unitățile școlare de elită

Surse autorizate din cadrul Ministerului Educației au afirmat pentru „Curentul“ că „dascălii din unitățile școlare de elită dau cele mai multe meditații. De ce? Aici părinții întotdeauna vor fi dispuși să dea bani pentru pregătirea suplimentară a copiilor, chiar dacă aceștia nu au nevoie de așa ceva. Părinții copiilor din aceste școli și licee nu-și pun problema banilor. În mediul rural, profesori meditatori găsești mai rar. În micile orașe, într-o unitate școlară, sunt doi-trei dascăli care dau meditații“.

Încercări timide

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, la scurt timp după preluarea mandatului, a declarat că vrea „să vedem dacă nu putem să scăpăm de meditații încercând să construim programul «after school» sau «școala de după școală», copilul să-și poată primi o masă și să poată fi supravegheat și ajutat la pregătirea lecțiilor de către un profesor care să primească o plată pentru acest lucru“. Liderii sindicali i-au transmis, însă, că ideea este o prostie: „Atâta timp cât profesorul declară la Fisc banii, poate să facă ce meditații vrea. Hai să facem reformă adevărată, că este mai important, e prioritate, și apoi discutăm despre meditații“.
De atunci, ministrul Educației nu a mai deschis discuția vizavi de acest subiect. Cert este un lucru, numărul cadrelor didactice de la clasele I-XII se ridică, în anul școlar 2008/2009, la 250.000, iar al cadrelor didactice din învățământul universitar la 40.000. Un simplu calcul arată ce harnici și doritori să-și declare sumele obținute din meditații sunt dascălii țării. Doar 0,5% din totalul cadrelor didactice au plătit, așa cum este firesc și cum prevede legea, impozitele. Mai exact, un profesor din 50 au respectat legislația. Restul cum se pot numi?

Marius Nistor încurajează evaziunea fiscală: Vom plăti când vor plăti și zugravii

Liderul Federației „Spiru Haret“, Marius Nistor, a încercat, așa cum era de așteptat, să le ia apărarea dascălilor meditatori care nu declară la Fisc activitatea pe care o prestează și nu plătesc impozite: „Pe politicienii care dau «meditații» cine îi impozitează? Instalatorii, zugravii și alții care prestează fel de fel de activități în timpul liber plătesc impozite?“ Acesta a adăugat că „legea va fi respectată de dascăli în momentul în care legea va fi respectată de toți“. Nistor a ținut să precizeze că nu toate cele 290.000 de cadre didactice dau meditații: „Copiii fac pregătire suplimentară la domiciliul profesorului numai la materiile de examen, adică Matematică, Limba și literatura română,  Limbi străine, Istorie, Geografie, Chimie. Nu am auzit ca cineva să facă meditații la Educație fizică“. Deci, într-o școală cu 50 de profesori ar trebui să fie cel puțin 6,7 profesori declarați la Fisc, dar nu e așa. Acesta a adăugat că „au fost dascăli care au vrut să declare la Fisc activitatea pe care o prestează în timpul liber și să plătească impozite, însă li s-a spus că acest lucru nu este posibil din cauză că meditator nu figurează în Nomenclatorul Meseriilor din România“. Dar cei 1.471 de oameni de la catedră, care au făcut și pregătire suplimentară cu elevii, contra cost, dar au plătit impozitele, cum de nu au pățit așa ceva și dacă o să comparăm profesorii cu zugravii așa va fi și nivelul școlii romånești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.