Acasă Actualitate Proprietarii cu pagubele, Lulache cu milioanele de euro

Proprietarii cu pagubele, Lulache cu milioanele de euro

DISTRIBUIȚI

În timp ce statul plătește milioane de euro despăgubiri impuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcări ale drepturilor în domeniul proprietății, iar foștii proprietari așteaptă reparațiile cuvenite, șefii Fondului Proprietatea se laudă cu performanțele lor manageriale, încasând salarii și prime care l-ar face invidios și pe Malaxa. Daniela Lulache este un astfel de exemplu. A fost numită director general al Fondului Proprietatea la 30 ianuarie 2008, dar plecarea din această funcție, în decembrie 2009, a făcut-o celebră. Demiterea i-a adus Danielei Lulache 455.000 de euro. Această sumă imensă a însemnat indemnizația pe 12 luni în avans și bonusurile de performanță pe 2008 și pe 2009, compensații pentru faptul ca Lulache a pierdut postul, înainte de finalul mandatului.
Deranjată de acuzațiile care i-au fost aduse și de titulatura de „cel mai bine plătit funcționar de stat“, Lulache declara iritată că banii reflectă activitatea ei performantă la FP.
„Am preluat fondul cu 100 milioane de euro în conturi, iar la plecare l-am lăsat cu aproape 500 de milioane de euro“, își justifica Lulache salariul de peste 13.000 de euro pe lună din bani publici.
Mai mult, fostul director FP susține că n-a fost plătită la adevărata sa valoare și că în Statele Unite ar fi câștigat mult mai mulți bani, pe criterii de performanță. „De fapt am pierdut bani, nu am câștigat“, susținea „performanta“ Lulache.  Mai mult, cu un tupeu greu de imaginat, Lulache afirmă că pentru activitatea ei era firesc să fie remunerată în funcție de profit. „Noi am generat un profit de 730 de milioane de lei (176 de milioane de euro – n.r.). Am luat mai puțin de 0,1% din profit“, se lamenta fosta șefă a Fondului Proprietatea. Cert e că la câteva luni după plecarea sa de la Fond au început să iasă la iveală „performanțele“ mandatului său.
Astfel, zilele trecute Fondul Proprietatea a pierdut primul proces cu un acționar, fiind obligat să plătească aproximativ 400.000 de lei, bani care, conform logicii doamnei Lulache, ar trebui scăzuți din profitul cu care se måndrea dumneai și, implicit, și din procentul din profit încasat de norocoasa șefă de la FP.
Trebuie precizat că la scurt timp de la înființarea Fondului Proprietatea, în 2006, doamna Lulache a fost numită la conducerea acestei instituții, prima dată în funcția de director general adjunct pentru ca în scurt timp să devină director general, funcție pe care a deținut-o timp de doi ani. Prin urmare, din cinci ani de cånd funcționează FP, doamna Lulache s-a aflat în conducerea acestei instituții timp de patru ani.

„Performanțele“ doamnei Lulache – motiv de despăgubiri la CEDO

La CEDO, „performanțele“ Fondului Proprietatea se măsoară în mii de plångeri și milioane de euro despăgubiri.
În primele șase luni ale anului, Guvernul a plătit despăgubiri impuse statului prin hotăråri pronunțate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în valoare de peste 43,39 milioane de lei (10,2 milioane de euro), mai mult decåt în întreg anul 2009 și decåt suma totală achitată în intervalul 1998-2007.
Despăgubirile sunt impuse de CEDO pentru încălcarea de către autoritățile romåne a drepturilor legale ale cetățenilor, în principal în domeniul proprietății.
Singura dată cånd Romånia a fost obligată să plătească despăgubiri mai mari decåt suma achitată în acest an a fost în 2008, cu 47,18 milioane de lei, dar pentru întregul an, nu pentru un singur semestru.
Suma impusă la plată statului de către CEDO a crescut constant în ultimii ani – 2,27 milioane de lei în 2005, 3,04 milioane de lei în 2006, 14,05 milioane de lei în 2007. În urmă cu două săptămåni, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că jurisprudența neunitară în aplicarea legilor privind proprietatea reprezintă ponderea „cea mai însemnată“ în cazurile pe care Romånia le-a pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Conform statisticii întocmite de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Romånia a fost condamnată la CEDO în 40% din cazuri pentru nerespectarea dreptului la proprietate. Despre cåt de bine funcționează Fondul a vorbit și Corneliu Bårsan, judecătorul Romåniei la CEDO: „Curtea a spus încă din 2006 că fondul nu e funcțional. Am înțeles că Fondul e în măsură să acorde despăgubiri. În orice caz, salarii văd că acordă. În măsura în care ar acorda despăgubiri, numărul proceselor ar scădea. Oricum, Fondul Proprietatea este funcțional“. A subliniat judecătorul Bårsan într-un interviu acordat Hotnews.

Precedent de 400.000 de lei

În cazul foștilor proprietari, „performanțele“ Fondului Proprietatea se măsoară în ani de așteptare și de procese.
La sfårșitul lui iulie, Fondul Proprietatea a pierdut primul proces cu un acționar, iar statul este obligat să își răscumpere acțiunile acordate la valoarea lor reală.
Avocatul Iulian Lepa a reușit să cåștige în instanță peste 400.000 de lei, despăgubire pentru o proprietate care nu mai putea fi restituită în natură. Avocatul a revendicat în baza Legii 10 o casă în Arad, proprietatea bunicii lui, și, pentru că imobilul nu a mai putut fi restituit în natură, statul i-a dat 1.000.000 acțiuni la Fondul Proprietatea, pe care le deține de 5 ani și pe care nu le poate valorifica decåt dacă le vinde pe piața neagră, la 25-30% din valoarea lor nominală. Valoarea unei acțiuni la FP este de 1 leu/acțiune, adică 1.000.000 lei (aproximativ 250.000 euro). Avocatul a dat statul în judecată, supărat că i s-au dat niște hårtii fără valoare concretă, pe care nu le poate transforma în bani. Precedentul pe care juristul l-a creat poate cauza statului romån găuri serioase în buget, pentru că și alți foști proprietari i-ar putea urma exemplul.
Întrebarea este dacă Daniela Lulache a măsurat și aceste „performanțe“ atunci cånd declara că a încasat milioane de euro datorită managementului său performant. N-ar trebui ca o parte din despăgubirile foștilor proprietari să fie platite din primele astronomice ale șefilor FP?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.