Acasă Actualitate Protest față de finanțarea de la buget a partidului fondat de coruptul...

Protest față de finanțarea de la buget a partidului fondat de coruptul Dan Voiculescu

DISTRIBUIȚI

Mai multe organizații civice contestă aprobarea în comisiile de specialitate ale Parlamentului a unui amendament la Legea bugetului pe 2022 care permite modificarea criteriilor după care se alocă subvențiile pentru partidele politice. Unul dintre partidele avantajate este cel fondat de Dan Voiculescu: Partidul Puterii Umaniste (social-liberal). Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru corupție.

Comunicatul integral:

Organizațiile semnatare și reprezentanți ai societății civile protestează împotriva aprobării în comisiile de specialitate a unui amendament la Legea bugetului pe 2022 care permite modificarea criteriilor după care se alocă subvențiile pentru partidele politice. Considerăm că această modificare nu este justificată și generează impredictibilitate și criterii arbitrare cu privire la legislația privind finanțarea partidelor politice. Modificarea vine în contextul în care, din nou, prin legea bugetului se alocă sume exorbitante din bani publici pentru partidele politice. Solicităm renunțarea la aceste propuneri și aplicarea cu strictețe a principiului finanțării partidelor în funcție de voturile primite de la cetățeni.

Reamintim că potrivit raportului emis de Comisia pentru buget, finanţe şi bănci pe 22 decembrie s-a avizat pozitiv un amendament care permite ca în 2022, prin derogare de la prevederile Legii 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, trei sferturi din banii alocați pentru subvenții să fie împărțite partidelor politice care aveau cel puțin un deputat sau senator afiliat unui grup parlamentar la finalul primei sesiuni parlamentare a anului 2021. Conform formei actuale a legii, doar partidele care au participat la ultimele alegeri parlamentare și au trecut pragul electoral sau au obținut 50 de mandate de consilier județean sau general la alegerile locale au dreptul să primească subvenții potrivit numărului de voturi obținute. Remarcăm faptul că acest amendament servește exclusiv Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), cei patru inițiatori ai amendamentului fiind membri afiliați grupului PSD din Camera Deputaților. Reamintim că PPUSL a obținut aproximativ 1% din voturi la alegerile parlamentare din 2020.

Situația este similară cu cea din 2020, când prin derogare banii s-au distribuit pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020, chiar dacă nu au participat la alegeri. Astfel au primit fonduri Partidul Pro România și Forța Națională. De menționat că și în acest an s-a propus acest criteriu, de către aceeași inițiatori, însă acel amendament a fost respins; probabil ar fi defavorizat PNL.

Este inacceptabil ca partidele politice să folosească tot felul de derogări pentru a schimba regulile pentru finanțarea partidelor politice după propriul plac. Modul în care se calculează subvenția, prin hotărâre AEP, se realizează tot prin derogare. Utilizarea continuă a derogărilor încalcă principiul constituțional al securității juridice.

Proiectul de buget pentru 2022 se remarcă și prin subvențiile foarte mari, la limita plafonului maxim prevăzut de lege, pentru partidele politice. Nu mai puțin de de 234 de milioane de lei (47 de milioane de euro) au fost alocați pentru acest capitol, la același nivel cu alocările finale din 2021 (amintim că în anul curent, au fost alocați inițial 160 de milioane de lei, la care s-au adăugat 87 de milioane de lei prin rectificarea bugetară). Partidele politice nici măcar nu reușesc să cheltuiască acești bani sau o fac pentru cheltuieli cu greu de justificat. Mai important, într-un context general de creșteri de prețuri și scăderi ale veniturilor reale, sumele exorbitante alocate partidelor politice sunt o sfidare morală la adresa tuturor cetățenilor.

Dacă Parlamentul dorește să modifice legislația privind finanțarea partidelor și subvențiile în special, ar putea începe cu alte priorități, care să conducă la echilibrarea modului de alocare a fondurilor și creșterea transparenței cheltuirii acestora. Suntem de părere că partidele politice trebuie să primească fonduri, însă în anumite limite, în mod transparent și echitabil, servind la dezvoltarea acestora în beneficiul public. Reiterăm câteva dintre propunerile deja formulate, inclusiv prin documentul de poziție al Coaliției Cod Electoral ACUM!:

Plafonarea subvențiilor de stat. Organizațiile neguvernamentale au făcut numeroase solicitări în acest sens în ultimii ani. EFOR a cerut pe 10 decembrie scăderea alocărilor de la 234 de milioane de lei, fără a primi niciun răspuns
Scăderea pragului pentru obținerea de subvenții la nivel local
Considerarea alocării de subvenții și unor partide care nu au trecut pragul electoral, însă au obținut un număr reprezentativ de voturi
Creșterea ponderii (momentan 25%) din subvenție acordată pentru rezultatele obținute la alegerile locale, pentru a crește capacitatea partidelor politice fără resurse și pentru a diversifica piața electorală
Returnarea banilor nefolositi la finalul anului, conform recomandărilor Curții de Conturi
Nu în ultimul rând, subliniem faptul că aprobarea bugetului de stat s-a făcut într-un timp mult prea scurt și nu a permis nicio dezbatere publică reală asupra priorităților și posibilelor amendamente.

Organizații semnatare

Centrul pentru Studiul Democrației

Centrul pentru Inovare Publică

Expert Forum

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

(Membri ai Coaliției Cod Electoral ACUM! (www.codelectoralacum.ro)

ActiveWatch

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

2 COMENTARII

  1. Prin constituție partidele servesc modelării voinței politice a cetățeanului. Deci cu cât mai multe partide cu atât mai frumos conform constituției. Desigur e util s-avem și magistrați care s-ancheteze votarea la referendumurile constituționale (cvorum cu arcanul etc.)

  2. Suntem la inceputul sfarsitului epocii de tranzitie in care politicienii romani sub coordonarea si controlul clubului de la Bruxelles sau de aiurea incep sa-si pregateasca instuararea autocratiei model UE in ceea ce priveste libertatea de expresie, si de aceia trebuie sa va felicitati ca echipa a Redactiei ati mai prins ceva timp sa va bucurati din acest drept castigat dupa evenimentele din 1989.
    Simplu si in acelasi timp extrem de eficient, aloci bani publici pentru miscarea lui Dan Voiculescu – sub motivatia ca este partid politic si astfel trustul de media controlat de personajul sus mentionat incepe sa fie inregimentata oficial in sustinerea neconditionata, de supusenie baloasa a derapajelor politicienilor romani. Iar realitatea recenta dambovitzeana este cel mai bun argument, am trait o campanie de presa magistral registrata cu sponsorizare via ONG-uri americane ca nu vrem corupti in institutii publice cu toate artificiile media adiacente, in timp ce pe scara de valori sociale – politice era promovat direct in a doua functie din stat acest personaj – cu condamnare penala in SUA numit FLORIN CATZU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.