Acasă Actualitate Război între doi miniștri din cabinetul Ponta

Război între doi miniștri din cabinetul Ponta

DISTRIBUIȚI

 

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a dispus luni Corpului de Control al Departamentului pentru Energie să realizeze o analiză în privința cheltuielilor făcute până în prezent pentru proiectul hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești din județul Cluj.

 

„Analiza va viza în principal activitatea Hidroelectrica. Șeful Corpului de Control are termen ca până la sfârșitul acestei săptămâni să prezinte ministrului concluziile sale”, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.

 

Ideea construcției hidrocentralei de la Tarnița datează din timpul regimului comunist, iar investiția este evaluată la 1,1 miliarde de euro.

 

Contactat de MEDIAFAX, Remus Borza, șeful firmei Euro Insol, administartorul judiciar al Hidroelectrica, a afirmat că este vorba de „un război” între ministrul Economiei, Constantin Niță, și Nicolescu în legătură cu exercitarea controlului asupra companiilor din sectorul energetic.

 

„Este un război între Niță și Nicolescu. Nița vrea să ia companiile (din sectorul energetic – n.r.), Nicolescu face scandal pe tema Tarnița. Eu mă opun construcției Tarnița, care nu se justifică din niciun punct de vedere”, a spus Borza.

 

El a mai afirmat că reprezentanții Corpului de Control au nevoie de autorizarea sa pentru acces în sediul Hidrolectrica, menționând că va permite efectuarea verificărilor.

 

Pentru proiectul Tarnița s-au făcut mai multe studii de fezabilitate de-a lungul timpului. Investiția, pe care Guvernul o consideră strategică, nu a început încă.

 

În luna martie, Hidroelectrica, aflată în insolvență, a anunțat că va plăti 20.500 de lei firmei Unitatea de Suport pentru Integrare din Cluj Napoca, pentru a afla dacă proiectul hidrocentralei de la Tarnița va avea vreun impact asupra mediului.

 

Firma Unitatea de Suport pentru Integrare a primit contractul în 24 februarie, în urma unei licitații deschise la care au fost depuse șase oferte.

 

Ziarul Financiar scria în luna aprilie că Hidroelectrica a semnat în februarie anul acesta un contract de 44.000 de euro pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru Tarnița, după ce în 2008 mai făcuse un studiu de fezabilitate pe care a plătit aproape 410.000 de euro.

 

Potrivit Ziarului Financiar, compania de stat a mai plătit firmei de consultanță Deloitte 14,5 milioane de lei, în perioada 2010-2014, tot pentru proiectul Tarnița.

 

Hidroelectrica este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.