Acasă Actualitate Razboiul palincai

Razboiul palincai

DISTRIBUIȚI

Pe fondul dezinteresului care ne caracterizeaza pe noi, romanii, vecinii profita din plin. Prea siguri pe noi si pe apartenenta valorilor noastre, ne trezim in nenumarate randuri ca acestea intra in proprietatea altora. Ungaria, tara mai mult decat vecina, are marele merit de a fi stiut sa-si imbogateasca tezaurul cultural cu valori imprumutate de la altii, dar cel mai mult de la noi. -Generosi-, le-am imprumutat de la istorie, cultura, traditii pana la cainii ciobanesti, pe care ei i-au omologat sub denumirea de carpatini, desi noi ii cresteam sub mitul mioritic. Or, tocmai acest mit mioritic pagubos ne face sa pierdem, iata, si… palinca. Pentru romani palinca este omologata in constiinta noastra mioritica, iar ungurii lucreaza la brevetul de omologare pe la forurile internationale, pentru a scoate bani pe ea exportand-o in Uniunea Europeana. Si cum ungurii au invatat ca ambalajul conteaza mai mult decat marfa, se contureaza o afacere extrem de profitabila. Mult prea tarziu, cand demersurile ungurilor la Comisia Europeana sunt aproape de finalizare, s-au trezit si romanii…


In UE, palinca romaneasca va fi palinka ungureasca

Ungaria negociaza, in aceste zile, cu Uniunea Europeana posibilitatea de a utiliza pe piata comunitara numele -palinka- pentru toate bauturile alcoolice din fructe, struguri sau cele spirtoase si distilate, masura care contravine, in opinia sa, mecanismelor pietei libere si principiilor economiei de piata. In cazul in care Ungaria reuseste sa inscrie -palinka- drept bautura nationala, cu distributie europeana, producatorii romani vor fi obligati sa comercializeze palinca sub o alta denumire sau vor cumpara licenta de la producatorii unguri.

Ungariei i se acorda un -privilegiu nejustificat-

Patronatul din industria alcoolului, GARANT, protesteaza fata de solicitarea Ungariei de a obtine exclusivitatea pe piata Uniunii Europene pentru folosirea brandului -Palinka- pentru bauturile alcoolice spirtoase si distilate obtinute din fructe, si va actiona in instanta organismele europene in cazul in care -vor acorda privilegii nejustificate economic si juridic Ungariei-. Romulus Dascalu, presedintele GARANT, a declarat ca acordarea acestui -privilegiu nejustificat- Ungariei incalca principiile economiei de piata si va aduce prejudicii grave producatorilor romani din domeniul alcoolului si bauturilor alcoolice, care au realizat investitii de zeci de milioane de dolari pentru alinierea productiei la cerintele internationale.

Avem dovezi, dar ce sa mai facem cu ele?

-GARANT poate pune la dispozitia omologilor unguri dovezi asupra originii romanesti a acestui produs, care s-a impus, de sute de ani, ca produs regional in spatiul fostului imperiu austro-ungar. O sa punem la dispozitia organismelor Uniunii Europene companiile romanesti care si-au inregistrat marci de bauturi alcoolice ce contin denumirea palinca-, a precizat Dascalu. El a adaugat ca reprezentantii patronatului se vor intalni, azi, cu reprezentantii Ministerului Integrarii Europene (MIE) pentru a discuta masurile care se impun a fi luate si solicita executivului ca reprezentantii patronatelor sa faca parte din comisiile de negociere cu UE si alte organisme internationale.

Puscas avertizeaza ca vom bea palinca doar -la noi in gospodarie-

Vasile Puscas, negociatorul-sef cu Uniunea Europeana, a declarat ca, in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, producatorii romani din domeniul industriei alimentare trebuie sa studieze foarte bine piata, sa isi elaboreze planuri de afaceri care sa indice exact nisele de piata si daca produsele autohtone pot fi distribuite pe piata comunitara. -Pentru a avea argumente in discutiile cu UE, pentru inregistrarea unor marci romanesti, detinatorii acestora trebuie sa ne ajute cu argumente de piata, care sa arate ca produsele lor au cautare in Uniunea Europeana. Daca nu vom putea dovedi, impreuna cu producatorii de alcool, ca palinca, spre exemplu, este si un produs specific fabricat si consumat in Romania, cu cautare pe piata, s-ar putea sa fim pusi in situatia de a mai bea licoarea numita palinca numai acasa, in gospodarie, fara a o putea comercializa-, a subliniat Vasile Puscas.

Potrivit MIE, in cadrul negocierilor cu Uniunea Europeana, Romania solicita protejarea unor produse romanesti, traditionale, iar lista acestora va fi prezentata Uniunii Europene in anul 2003, negocierile privind acest sector urmand sa inceapa anul urmator.

Productia romaneasca de tuica, rachiuri naturale si palinca din fructe a fost estimata de GARANT la 450.000-500.000 de hectolitri anual, din care circa 75-80% constituie exporturi. Consumul anual de bauturi alcoolice spirtoase in Romania se ridica la circa 350 milioane de dolari, potrivit unei statistici a patronatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.