Acasă Actualitate Record la Odorheiu Secuiesc: 27.104 sarmale gătite într-o singură oală

Record la Odorheiu Secuiesc: 27.104 sarmale gătite într-o singură oală

DISTRIBUIȚI

Recordul mondial pentru cele mai multe sarmale gătite într-o oală a fost doborât sâmbătă, la Odorheiu Secuiesc, unde au fost pregătite 27.104 sarmale, de aproape trei ori mai multe decât precedentul record.

Pregătirile pentru doborârea recordului Guinness au început în urmă cu mai multe săptămâni, iar performanța a fost posibilă datorită implicării unui număr mare de voluntari, a unui lanț de supermaerketuri și a autorităților din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe.

 

250 de voluntari din județele Harghita, Covasna, dar și din Brașov au început să învelească sarmalele vineri seară și au muncit susținut timp mai multe ore, până după miezul nopții. Voluntarii au fost supravegheați de 14 maeștri bucătari din România și Ungaria, care au fost atenți la toate detaliile, astfel încât rezultatul să fie unul delicios.

 

Coordonatorul maeștrilor bucătari, chef Benedek Arpad, a declarat că pentru pregătirea sarmalelor s-au folosit 780 kg de carne, 156 kg orez, 117 kg ceapă, 20 kg boia de ardei, patru kilograme de piper, cinci kilograme de usturoi. De asemenea, s-au folosit aproape trei tone de varză murată, preparată de o firmă din Odorheiu Secuiesc.

 

„A fost respectată rețeta de pe vremea bunicilor noștri și toate condimentele și ingredientele sunt naturale. Pregătirea foilor de varză și a tuturor detaliilor a început în urmă cu două săptămâni” , a declarat Benedek Arpad, care a recunoscut că este foarte mândru de această realizare.

 

Sarmalele au fost puse la foc sâmbătă, în jurul orei 5,00, și au fiert peste opt ore. Și oala în care ele au fost fierte a fost realizată de specialiști din Harghita și are dimensiunile impresionante. 

După ce sarmalele au fost fierte și lăsate aproape o oră „să se liniștească”, oala a fost cântărită cu ajutorul unei macarale, toți cei implicați în organizare trecând prin mari emoții.

 

 Evenimentul de la Odorheiu Secuiesc s-a numit „Record mondial pentru comunitate”, întrucât implicarea voluntarilor a fost esențială, iar la final sarmalele au ajuns la toți participanții la manifestare, dar și la 4.000 de asistați sociali de la mai multe orfelinate și azile de bătrâni din zonă. De asemenea, câte o instituție de protecție socială din cele cinci orașe coorganizatoare au primit din partea sponsorului principal 27.104 lei, adică echivalentul în lei a numărului de sarmale preparat.

 

 Precedentul record mondial îi aparține bucătarului Gali Zoltan, din Serbia, care a pregătit 10.300 de sarmale, într-o oală mult mai mică, de 1.418 litri.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.