Acasă Actualitate Republica Moldova, un an de la violențele de la 7 aprilie

Republica Moldova, un an de la violențele de la 7 aprilie

DISTRIBUIȚI

După un an de zile, Republica Moldova încă își mai plånge tinerii bătuți cu bestialitate de gardienii generalului de miliție și fost președinte Vladimir Voronin și acoliții comuniști aflați în subordinea acestuia. La 7 aprilie 2009, zeci de mii de tineri basarabeni ieșeau în stradă pentru a protesta față de rezultatul alegerilor parlamentare care le asigurau comuniștilor încă patru ani la conducerea Republicii Moldova. Protestele au degenerat atunci în violențe prin concursul puterii comuniste de atunci de la Chișinău care nu a mișcat un deget pentru a stopa vandalizarea sediilor unor instituții publice, dar au atacat în noaptea de 7 aprilie grupurile răslețe de tineri aflați în centrul Chișinăului. Folosindu-se de aceste pretexte, camarila roșie din jurul lui Voronin a acuzat atunci Romånia că este principalul vinovat pentru aceste violențe pe care le-a caracterizat drept „lovitură de stat“, motiv pentru care ambasadorul romån la Chișinău, Filip Teodorescu, a fost atunci expulzat, iar romånilor le-a fost introdus regimul de vize. Practicile milițienilor lui Voronin au lăsat atunci în urmă mai mulți morți, printre care și tånărul Valeriu Boboc (23 de ani), Eugen Țapu sau Ion Țabuleac (22 de ani). Acestor tineri li s-au mai alăturat circa 300 de tineri arestați (600 conform unor cifre neoficiale) interogați și bătuți în beciurile miliției din principalele orașe de peste Prut. De asemenea, organizațiile internaționale care au anchetat aceste cazuri au întocmit rapoarte concludente privind maltratarea a cåtorva sute de tineri și violarea unor fete arestate abuziv în Chișinău.

Comemorare pe ambele maluri ale Prutului

La comerorarea acestor evenimente care au marcat cursul Republicii Moldova spre un destin pro-european, tinerii de pe ambele maluri ale Prutului organizează astăzi o serie de manifestări în nu mai puțin de 30 de orașe din Romånia și Republica Moldova. Organizatorii evenimentelor fac apel la aprindea unei lumånări în memoria victimelor torturilor. Programul de azi al manifestărilor cuprinde întålniri ale tinerilor în Piața Marii Adunări Naținale din centrul Chișinăului, acolo unde se vor aprinde lumånări și vor depune flori pe locul unde se presupune că a fost omoråt Valeriu Boboc, despre care se crede că a fost ucis de poliție în timpul intervențiilor în forță făcute în noaptea de 7 aprilie. O expertiză internațională a stabilit, la cåteva luni de la incident, că Valeriu Boboc a decedat în urma unor lovituri în regiunea gåtului și inimii, posibil cu patul armei. Tinerii vor ține un minut de reculegere și în memoria altor tineri care au decedat în condiții dubioase în perioada respectivă. Manifestările vor începe la ora 18:00 în Chișinău și Bălți și la orele 20 în celelalte orașe.

Lansare controversată

De emoțiile generate de aceste comemorări ale luptei împotriva guvernării comuniste și a reorientării europene a autorităților de peste Prut se va folosi trustul Realitatea-Cațavencu, care a anunțat că azi va avea loc, la Chișinău, lansarea postului de televiziune Publika TV. Practic, Publika TV se dorește a fi, pentru cetățenii de peste Prut, un nou Realitatea TV și va difuza buletine de știri, în limbile romånă și rusă, la fiecare oră, 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămånă, potrivit editorului-șef la redacția știri la Publika TV, Maia Metaxa. Reprezentanții Publika TV au anunțat că investițiile în sectorul mass-media vor continua. Reamintim că în vara acestui an vor avea loc noi alegeri parlamentare, iar emisiunile acesui nou post vor avea un pronunțat caracter politic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.