Acasă Actualitate Revoluția egiptenilor a învins! Mubarak a demisionat!

Revoluția egiptenilor a învins! Mubarak a demisionat!

DISTRIBUIȚI

Presedintele egiptean Hosni Mubarak a demisionat la mai putin de 24 de ore de la discursul tinut in fata natiunii in care a declarat ca tranzitia de putere se va desfasura treptat, pana in septembrie.

Anuntul a fost facut de vicepresedintele egiptean

Omar Suleiman, informeaza BBC.

Imediat dupa anuntul oficial, multimea stransa in piata centrala din Cairo a inceput sa strige "Egiptul este liber, Egiptul este liber", iar pe cerul orasului Cairo au inceput sa apara focuri de artificii, potrivit CNN.

Vestea demisiei lui Hosni Mubarak, care a condus Egiptul pret de 30 de ani, a venit pe fondul speculatiilor potrivit carora acesta ar fi parasit capitala tarii, retragandu-se la vila sa din statiunea Sharm el-Sheikh.

Controlul statului a fost preluat de Consiliul Suprem al Fortelor Armate, dupa ce cu o seara inainte Hosni Mubarak a predat o parte din prerogativele sale catre vicepresedintele Omar Suleiman.

Din Consiliul Suprem al Fortelor Armate fac parte comandorul Mahmoud Hafez Mohamed – comandatul Fortelor Aeriene; gen. lt. Sami Hafez Enan – comandantul Fortelor Terestre, maresalul Hussein Tantawi – ministrul Apararii; gen. lt. Abd El Aziz Seif Eldeen, comandantul Fortelor Antiaeriene si viceamiralul Mohab Mamish, comandantul Fortelor Navale.

Potrivit postului de televiziune al-Arabyia, Consiliul Suprem al Fortelor Armate va demite Guvernul si va dizolva cele doua camere ale Parlamentului.

Consiliul Suprem al Fortelor Armate va urma sa conduca dupa regulile Curtii Constitutionale, instanta suprema in Egipt.

 Un lider al Fratiei Musulmane a declarat ca egiptenii au realizat principalul scop al revoltelor, prin demisia lui Mubarak.

"Salut poporul egiptean si martirii. Aceasta este ziua victoriei poporului egiptean. Principalul scop al revolutiei a fost indeplinit", a spus Mohamed el-Katatni, fost lider al grupului parlamentar al Fratiei, citat de Reuters.

 Turcia a transmis felicitari poporului egiptean si si-a exprimat speranta ca demisia presedintelui Hosni Mubarak va permite crearea unui nou sistem care sa raspunda cererilor strazii, a declarat seful diplomatiei turce, intr-un mesaj postat pe Twitter.

 Israelul spera ca perioada de tranzitie care incepe in Egipt sa nu fie insotita de "cutremure", a declarat un oficial guvernamental citat de AFP.Casa Alba a anuntat ca presedintele Barack Obama va sustine o declaratie televizata.

Mubarak a refuzat sa demisioneze cu o zi inainte

Intr-un discurs tinut in fata natiunii, Hosmi Mubarak a precizat ca nu isi da demisia, dar ca preda o parte din prerogativele sale vicepresedintelui Omar Suleiman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.