Acasă Actualitate România a intrat în „valul doi” al gripei porcine, mai periculos

România a intrat în „valul doi” al gripei porcine, mai periculos

DISTRIBUIȚI

Primele două cazuri grave de gripă porcină au fost făcute publice ieri de secretarul de stat în Ministerul Sănătății și directorul Institutului „Matei Balș“, prof. dr. Adrian Streinu Cercel. Potrivit acestuia, țara noastră a intrat, astfel, într-o nouă fază a pandemiei de gripă porcină, mult mai periculoasă. Cele două cazuri, al baritonului Gheorghe Mogoșan, solist al Operei Romåne din Cluj-Napoca, și al unei învățătoare de la o școală din cartierul bucureștean Ferentari, au determinat schimbarea strategiei de combatere a pandemiei de gripă porcină în Romånia.
Secretarul de stat a precizat că cele două cazuri grave sunt diferite. În timp ce baritonul de la Opera din Cluj, aflat în stare foarte gravă și ținut sub ventilatoare la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Cluj, se întorsese săptămåna trecută dintr-un turneu în Spania și avea deja probleme de sănătate, cazul învățătoarei de 31 de ani din București e autohton, anterior fiind perfect sănătoasă. Învățătoarea a fost internată la Secția Terapie Intensivă la Institutul „Matei Balș“, iar medicii sunt rezervați referitor la evoluția acesteia. Femeia este asistată respi-rator, dar nu a fost intu-bată. Streinu-Cercel a spus că 24 de persoane au intrat în contact cu femeia, că majoritatea au fost testate epidemiologic și că virusul nu se confirmă în cazul niciuneia dintre acestea. „Există un risc de 30% ca cei din anturajul învățătoarei să fie infectați cu virus“, a spus medicul. Acesta a precizat că în cazul copiilor mai trebuie așteptate încă două zile pentru a vedea dacă au sau nu simptome, ei fiind monitorizați de medicii de familie. Cristian Alexandrescu, inspector școlar general al Capitalei, a declarat că elevii din clasa unde preda învățătoarea au fost trimiși acasă și că vor fi monitorizați de medicul de familie.

Ați răcit, stați acasă!

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adrian Streinu-Cercel, a făcut un apel, ieri, la populație, ca, în cazul în care prezintă simptome de viroză, să se izoleze imediat la domiciliu, pentru a limita efectele răspândirii cazurilor de infectare cu virus AH1N1. „Dacă vă îmbolnăviți, vă curge nasul, febrilitate 37,5-38 de grade, stați în casă! Nu este de joacă, nu vreau să alarmez pe nimeni, sunt încă în deplinătatea facultăților mele mintale. Deci dacă prezintă tuse cu febră și secreții nazale apoase, întåi sună medicul de familie și apoi se izolează în casă“, a averizat Cercel. Rata mortalității în cazul gripei AH1N1 în România este de 0,01% în momentul de față, dar poate crește la maximum 2,5%, potrivit estimărilor Ministerului Sănătății. Peste 400 de cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal de tip nou AH1N1 s-au înregistrat pe teritoriul Romåniei de la declanșarea epidemiei, în luna mai a acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.