Acasă Actualitate România – obligată să recunoască pe teritoriul său căsătoriile homosexuale încheiate în...

România – obligată să recunoască pe teritoriul său căsătoriile homosexuale încheiate în alte țări

DISTRIBUIȚI

România trebuie să recunoască pe teritoriul său căsătoriile încheiate între persoane de același sex, a decis marți Curtea Europeană de Justiție (CEJ), potrivit unui comunicat de presă transmis Curentul.

”Noțiunea <<soț>>, în sensul dispozițiilor dreptului Uniunii privind libertatea de ședere a cetățenilor Uniunii și a membrilor familiilor lor, cuprinde soții de același sex”, se arată în comunicatul Curții.

”Drepturile recunoscute resortisanţilor statelor membre prin această dispoziţie îl includ pe cel de a duce o viaţă de familie normală atât în statul membru gazdă, cât şi în statul membru a cărui cetăţenie o deţin, cu ocazia întoarcerii în acest stat membru, beneficiind de prezenţa alături de ei, pe teritoriul statului membru respectiv, a membrilor familiei lor”, se arată și în decizia Curții Europene.

Totodată, CEJ a decis că obligația unui stat membru al Uniunii Europene de a recunoaște căsătoriile homosexuale nu înseamnă că statul respectiv trebuie să și legalizeze căsătoriile între persoanele de același sex.

”Obligația unui stat membru de a recunoaște, exclusiv în scopul acordării unui drept de ședere derivat unui resortisant al unui stat non-UE, o căsătorie homosexuală încheiată într-un alt stat membru conform dreptului acestui stat nu aduce atingere instituției căsătoriei în acest prim stat membru. În special, această obligație nu impune acestui stat membru să prevadă, în dreptul său național, instituția căsătoriei homosexuale”, se mai arată în comunicat.

Decizia Curții Europene de Justiție a fost dată în cazul Coman – Hamilton.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.