Acasă Actualitate CAB a respins cererea dictatorului Erdogan de extrădare a unui ziarist cu...

CAB a respins cererea dictatorului Erdogan de extrădare a unui ziarist cu cazierul curat

DISTRIBUIȚI

UPDATE 14.12.2018 ora 10.00: Judecătorii CAB au respins extrădarea jurnalistului.

UPDATE 6.12.2018 ora 12.00. Procesul de la Curtea de Apel s-a amânat pentru 14 decembrie

UPDATE 6.12.2018 ora 9.00 Curtea de Apel dezbate cererea de extrădare a lui Erdogan pentru ziaristul turc, lăsat în libertate de procurori,  pe numele căruia nu există nicio condamnare. Acesta a declarat:  „În Turcia sunt acuzat de terorism, dar eu ca formaţie sunt profesor, cadru didactic, 11 ani în Turcia şi în afara Turciei am prestat această meserie, 8 ani de zile am profesat ca ziarist. Eu în viaţa mea nu-mi aduc aminte să fi omorât o muscă sau o furnică. Din păcate sunt acuzat de terorism. Azi în urma solicitării autorităţilor din Turcia, autorităţile de aici au venit la domiciliul meu şi am urmat procedura legală”, a spus Kamil Demirkaya la Digi24.

UPDATE 6.12.2018 ora 8.00: Ministrul Justiției îi răspunde europarlamentarului Cristian Preda: „Cristian Preda imi cere sa opresc procedura de extradare a unui jurnalist turc! In conditiile legii, procedura extradarii este de competenta organelor judiciare. Autorul solicitarii nu cunoaste acest aspect elementar?”, scrie Tudorel Toader, pe Facebook.

UPDATE ora 20.00: Președintele Iohannis a refuzat să comenteze:Nu aș vrea să comentez acum această chestiune dar sunt informat și o să mă informez în continuare ca totul să meargă legal”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri la Palatul Cotroceni.

UPDATE ora 16.00Curtea de Apel Bucureşti dezbate joi cererea autorităţilor turce privind extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya. Jurnalistul a fost audiat miercuri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, iar procurorii l-au lăsat în libertate.

UPDATE ora 15.30: Europarlamentarul Cristian Preda a somat minsterul Justiției: „Cer Ministerului Justiției să oprească procedura de extrădare a ziaristului turc Kamil Demirkaye, pe care Erdogan îl vrea acasă în închisoare fiindcă îl acuză că e parte a rețelei lui Gulen. De fapt, Demirkaye conduce redacția bucureșteană a ziarului Zaman, care critică regimul Erdogan. Nimic mai onest. Autoritățile române sunt ținute de angajamentele internaționale pe care și le-au luat să nu extrădeze cetățeni către țări unde drepturile omului sunt în pericol. Or. Turcia e acum o asemenea țară. Dacă guvernul Dăncilă face așa ceva, se descalifică de tot în UE. Nu există stat-membru care să fi răspuns solicitărilor sultanului de la Istanbul.
Post scriptum: le-am scris tuturor membrilor grupului socialist din PE să blocheze ceea ce tovarășii lor de drum de la București sunt pe cale să facă împotriva libertății presei.”

Știrea inițială: România sub papucul lui Erdogan: un ziarist fără cazier a fost ridicat de polițiștii români în vederea extrădării în Turcia

Ziaristul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicației Zaman România, fost director general al ziarului Zaman Bulgaria, a fost ridicat în această dimineață de acasă, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul lui Erdogan.

Kamil Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de ședere temporară. În luna noiembrie 2018 și-a depus actele pentru prelungirea permisului de ședere, documentele aflându-se în curs de procesare.

La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mişcarii Gulen. Guvernul turc a trimis autorităților române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar în această dimineață ziaristul a fost ridicat de acasă și dus la sediul IGPR. În cursul zilei, acesta urmează să fie dus la Parchetul General.

Ziaristul turc locuiește în București împreună cu soția și fiul său în vârstă de 10 ani.

Ziarul Zaman România este alături de familia ziaristului și cere autorităților române să ia în considerare faptul că Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariștilor și a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan.

Kamil Demirkaya și-a făcut doar datoria de ziarist, scriind despre abuzurile puterii de la Ankara.

Cazierul ziaristului turc emis astăzi arată că nu există nicio condamnare pe numele acestuia. Vezi cazierul în Zaman România.

Foto Zaman Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.