Acasă Actualitate Românii grav bolnavi rămân fără tratament

Românii grav bolnavi rămân fără tratament

DISTRIBUIȚI

Criza ne omoară la propriu!

Lipsa fondurilor se resimte tot mai grav în sistemul sanitar din România. Cel mai mult vor avea de suferit din această cauză pacienții seropozitivi, hemofilicii, precum și bolnavii de hepatită, cancer sau diabeticii. Subfinanțarea programelor de sănătate face ca pe listele de așteptare să figureze în prezent mii de pacienți care își așteaptă tratamentul salvator, așteptare care ar putea dura chiar și doi ani, poate prea târziu pentru mulți. Practic, pacienții seropozitivi au întrerupt tratamentul din cauza lipsei banilor, hemofilicii nu mai au nici ei tratamentul asigurat, iar pacienții cu hepatită au nevoie urgentă de medicamente. În acest context, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România trage un semnal de alarmă asupra situației grave din sistemul sanitar, în condițiile în care, potrivit estimărilor, în luna august vor fi epuizați banii alocați pentru anul 2009 pe programul de oncologie.
„Probleme asemănătoare sunt pe toate programele naționale, care au fost sub-bugetate. În acest moment, casele județene de asigurări de sănătate au blocat dosarele cu indicații ale medicilor curanți pentru molecule scumpe. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a trimis caselor județene o circulară prin care le solicită acestora ca dosarele pacienților să plece numai în condițiile în care Casa Județeană își asumă răspunderea că are fonduri disponibile“, a declarat președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia, citat de Mediafax. În prezent, probleme cu finanțarea programelor de sănătate au fost semnalate în județele Suceava, Botoșani, Arad, Brăila, Neamț. În Suceava, de exemplu, în cazul programului național HIV/SIDA este necesară o sumă dublă față de cea alocată, însă CNAS a transmis casei județene că nu va suplimenta fondurile. Pacienții seropozitivi au întrerupt tratamentul din această cauză. Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din Romånia a anunțat că în mai multe județe a fost întrerupt tratamentul antiretroviral pentru pacienții seropozitivi din cauza lipsei fondurilor și a problemelor în managementul programului la nivel județean.
De asemenea, în multe județe nu se mai găsesc teste de automonitorizare. „Suntem în pericol de a nu mai beneficia de analogi de insulină“, a avertizat președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din Romånia, Maria Mezaroș. Adunarea Generală a COPAC a analizat starea în care se află sistemul de sănătate din Romånia la prezent, modul în care se desfășoară Programele Naționale de Sănătate, problemele cu care se confruntă pacienții cu afecțiuni cronice. Problemele semnalate au fost listate pe scurt într-un memoriu și vor fi prezentate detaliat reprezentanților Ministerului Sănătății, CNAS și Colegiului Medicilor din România. De asemenea, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romånia a semnalat că sub-bugetarea Programului Național de Oncologie are efecte grave pentru pacienți. Și celelalte organizații ale bolnavilor cronici, respectiv Federația Asociațiilor Bolnavilor Diabetici din Romånia, Asociația Transplantaților, Alianța Națională pentru Boli Rare din Romånia, Asociația Hemofilicilor au semnalat că bolnavii mor din lipsa fondurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.