Acasă Actualitate Românii pot spune adio mașinilor înmatriculate în Bulgaria

Românii pot spune adio mașinilor înmatriculate în Bulgaria

DISTRIBUIȚI

Parlamentul de la Sofia va adopta în curând anumite amendamente legale care vor face imposibil ca o mașină al cărei proprietar are domiciliul într-o altă țară să continue să poarte un număr de înmatriculare din Bulgaria, a dezvăluit Borislav Bogoev, vicepreședinte al Comisiei bulgare de supraveghere financiară de la Sofia, potrivit Agerpres. Reprezentanții sectoarelor de asigurări din România și Bulgaria s-au reunit, ieri, în capitala bulgară pentru a dezbate problemele actuale transfrontaliere din segmentul auto în cadrul conferinței „Asigurările auto în Sud-Estul Europei: Soluții pentru probleme transfrontaliere“. Bogoev a declarat că, prin modificările legale, noul proprietar al unui vehicul auto va fi obligat sa-l înmatriculeze la adresa sa de domiciliu în termen de 14 zile după achiziționare. După expirarea a doua săptămâni de la achiziționare, vechiul număr de înmatriculare a vehiculului își va pierde valabilitatea.
 În acest fel nu va mai fi posibil ca vreun român să-și cumpere un autoturism din Bulgaria și să continue să-l conducă în țara sa fără să-i schimbe numărul de înmatriculare. Urmează să fie modificat și regimul de emitere a procurilor prin care cetățenii bulgari transferă dreptul de conducere a mașinii unei persoane terțe, a mai spus oficialul. Bogoev a adăugat că, dacă vreun autoturism înmatriculat în Bulgaria produce un accident în România, despăgubirile sunt plătite de compania de asigurări din Bulgaria, sau în cazul în care acesta nu are polița de răspundere civilă auto – de Fondul de garantare din Bulgaria. În momentul de față, la acest fond au fost reclamate despăgubiri de peste 33 milioane de euro. Este vorba de fapt de scurgerea unor capitaluri naționale din Bulgaria către România, a spus Bogoev. Reprezentanții sectorului de asigurări din Bulgaria au notat că cea mai mare problemă pentru ei este că media primelor de despăgubire în România este mult mai mare față de cea din Bulgaria.
În același timp, prețul polițelor de asigurare în Bulgaria este mai mic decât în România. O alta problema ar fi că asiguratorii nu au cum să facă o evaluare personala a riscului când este vorba de un șofer român deoarece nu dețin nici un fel de informații despre persoana respectivă. Din punctul de vedere al asigurătorilor din România, problema cu mașinile înmatriculate în Bulgaria este faptul că ei plătesc despăgubirile persoanelor afectate de accidentele rutiere, dar apoi își încasează banii cu o mare întârziere. „Când eu plătesc o despăgubire pentru un accident cu autoturism înmatriculat în Bulgaria, îmi cer banii de la Fondul de garantare din România care la rândul său se adresează fondului respectiv din Bulgaria“, a declarat pentru Agerpres, Ionel Dima, vicepreședinte al companiei AVUS Austria. „Problema este că trebuie să aștept un an pana când îmi primesc banii înapoi“, a precizat Dima. El a menționat că biroul din București pe care îl conduce a plătit, dar nu a încasat, aproximativ 500 mii de euro pentru daune provocate de vehicule înmatriculate în Bulgaria. Fenomenul mașinilor înmatriculate în Bulgaria pe drumurile romanești nu aduce daune numai companiilor de asigurări din cele doua state, ci mai ales sistemelor fiscale ale României și Bulgariei, a semnalat și Kosta Ciolakov, vicepreședinte al Asociației asigurătorilor din Bulgaria. În majoritatea cazurilor, mașinile își schimba proprietarul printr-un contract de vânzare-cumpărare încheiat între un cetățean bulgar și un cetățean român. Acest contract rămâne însă secret pentru autoritățile române, fiind folosit numai în Bulgaria. În țara sa, românul nu conduce autoturismul pe baza acestui contract, ci pe baza unei procuri potrivit căreia proprietarul autoturismului ar fi cetățeanul bulgar. În acest fel, nici vechiul, nici noul proprietar al mașinii nu plătesc taxe. Aceasta practica există din cauza unor notari bulgari care emit asemenea procuri, deși știu că autoturismul nu mai aparține vânzătorului. Comisarul Alexi Stratiev, director al poliției rutiere din Bulgaria, a declarat că, la începutul acestui an, poliția bulgară a informat autoritățile romane despre circa 4.000 de mașini care sunt achiziționate de români. În urmă cu câteva zile am primit informații că doar 500 din acestea mașini nu mai au numere de înmatriculare din Bulgaria, a indicat Stratiev. El s-a declarat surprins de faptul ca poliția română nu reacționează, deși deține informații ca celelalte 3.500 de mașini nu mai aparțin unor cetățeni bulgari. Mona Cucu, din Comisia de supraveghere a asigurărilor, a prezentat date statistice potrivit cărora în doar patru ani numărul accidentelor petrecute în România cu autoturisme înmatriculate în Bulgaria a crescut de 15 ori: de la 204 în 2006 la 3155 în 2010. În primele șase luni ale anului, numărul acestor accidente este de 1798, Bulgaria situându-se pe primul loc în această privință, la mare distanță de Italia, cu 500 de cazuri.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.