Acasă Actualitate S.O.S. Cultura! Domnule patron de la HELPNET, puțin bun-simț! Țineți-o pe soție...

S.O.S. Cultura! Domnule patron de la HELPNET, puțin bun-simț! Țineți-o pe soție acasă!

DISTRIBUIȚI

Citeam de dimineață http://www.reportervirtual.ro/, unde găsesc o scrisoare drăguță primită de Tiberiu Lovin, pe care v-o reproduc mai jos: „O distinsă mamaie, Magdalena Popa și Buluc, cu ifose de jurnalistă, revarsă efluviile de grafisme prin te-miri-unde. Adică nu te miri, că e în bietul «Cotidianul», ce-a mai rămas (ori mai bine zis ce nu a mai rămas) din jurnalul pentru cititori de elită. Coana mare cu statut de publicist – sprijinit de soțul care e patron de marmacii, – scrie plăcinte de texte, citite de cei cu muuult timp liber la dispoziție și cu dispoziție de a citi texte despre nimic. Beția de cuvinte o privește. Incultura nu. De aceea ar trebui înființată o rubrică de incultură pentru madama din curtea lui nea’ Cornel. Pare să geamă de cultură, dar nu se documentează înainte de a scrie. Rămåne geamătul. Deși ar fi fost de bun simț să știe înainte de a pleca într-un spațiu germanofon una dintre regulile de bază ale gramaticii limbii germane, duduia se dă importantă. Iată o perlă mare cåt Viena:
«O vizită la Muzeul de Arte Aplicate (Mak) atrag vizitatorii. La Mak, cuvåntul Design se scrie cu majuscul.» Trecånd peste subtilul agramatism, care s-ar fi potrivit poate doar dacă scria «un vizit», să luăm perla de cultură. Magda liebe, de cånd mama și tatăl ei, al limbii germane, substantivele se scriu cu literă mare. Așa e în nemțește, zău! O înveți într-a doua sau a șasea. Parol. Uite, zice și Tante Wiki. «În limba germană substantivele au o trăsătură distinctivă: se scriu întotdeauna cu majusculă, fără a conta dacă se află la începutul propoziției, la mijlocul ei sau la sfårșit».Deh! cånd înfuleci Apfelstrudel cu Sachertorte la un loc nu mai vezi limba… gramatica. Iar kultura rămåne în Austrian Airlines, pe Schwechat. Zum Beispiel. Auf Wiedersehen!“. M-am amuzat. O colegă mai veche aici îmi zice: „a lucrat și la noi dna Buluc. Bărba-su era bogat, avea o firmă de medicamente și-i dădea bani lui Vîntu numai să scape de ea de acasă“. Îmi zic: ia să dau și eu o căutare pe net. Și găsesc pe dilemaveche.ro alte gafe de-ale Madamei. Nu știu de unde s-a pricopsit „Cotidianul“ cu această doamnă cu nume predestinat (Magdalena Popa Buluc), dar articolele sale despre cinema sunt buluc de gafe enorme! Acum nici o lună scria – de la fața locului – despre Festivalul de la Veneția, făcånd din președintele juriului, Ang Lee, o „cineastă taiwaneză“, „cåștigătoare“ a doi Lei de Aur, iar pe celebrissimul George Lucas scriindu-l „Lukas“; acum, prezentă la Roma pentru festivalul de film de acolo, scrie un articol ca-tas-tro-fal, în care habarnismele sunt neverosimile: „Amarcord de Benini“ (sic; de fapt, e Benigni, doar că Amarcord e de Fellini), „La dolce vita“ al lui Antonioni (ghinion: e tot al lui Fellini) etc. Dar ce să ne mai mirăm, dacă nici măcar numele unei starlete mondene precum Elisabeta Canalis (prietena lui George Clooney) nu-l copiază ca lumea, aceasta devenind (piu-piu!) „Canaris“?! Am înțeles că doamna respectivă se ocupă, îndeobște, de teatru și că dånsa călătorește pe banii ei. Oricum ar fi, e clar că nu iubește filmul. Mai mult: pare plătită să-și bată joc de el și de marii săi regizori! Iar dacă o face benevol, e și mai autogol – inclusiv pentru „Cotidianul“. (a.l.s.)
Cu atât mai blamabilă este incultura  Magdalenei cu cât ea a fost director la Teatrul Național din București (!) ani de zile, după ce a fost restructurată de la „Curentul“ de către actualul proprietar în decembrie 2002, adică plătită din bugetul Ministerului Culturii, al cărui ministru era Răzvan Theodorescu. Noi nu putem acuza că, disperat că madama va sta pe capul lui, dl Buluc l-a „uns“ și pe dl ministru după modelul Vîntu, dar putem acuza că angajarea Magdalenei la Teatrul Național în funcția de director s-a făcut fără un concurs de cultură.
De Nistorescu și „Cotidianul“ nu ne interesează! Ceea ce ne interesează este toxicitatea articolelor „culturale“ ale madamei. Prin urmare facem un apel către domnul Ovidiu Buluc: Domnule Buluc,  aveți o avere estimată la zeci de milioane de EURO. Sunteți proprietarul Farmexim și Helpnet. Doamna are 64 de ani. Puteți să-i faceți un site în orb pe care să posteze articole ca să nu mai iasă în spațiul public? Și totodată vă rugăm: nu mai încercați s-o angajați pe bani publici! Puțin bun-simț vă cerem! Vă mulțumim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.