Acasă Actualitate Șantaj de presă la adresa ministrului Videanu

Șantaj de presă la adresa ministrului Videanu

DISTRIBUIȚI

Afacerile de zeci și sute de milioane de euro din sectorul energetic le fac cu ochiul și mogulilor presei romånești care au pus la bătaie tot arsenalul din dotare pentru a cåștiga licitațiile organizate de autorități. Ultima armă la care au apelat: șantajul de presă. Cånd ai multe televiziuni, ziare și reviste, ajungi probabil să crezi că totul ți se cuvine, inclusiv contractele cu multe zerouri în coadă din domeniul energetic. Așa a gåndit cu siguranță și Dan Voiculescu, mogul cu state vechi în afacerile bănoase cu statul, care nu concepe nici în ruptul capului că poate pierde licitația pentru realizarea instalației de desulfurare a gazelor de ardere de la grupul energetic 4 al Termocentralei Paroșeni, o afacere de circa 60 milioane de euro. Potrivit indicatorilor tehnici, instalația, care trebuie finalizată pånă în decembrie 2010, va duce la scăderea cu 92% a emisiilor de oxizi de sulf în atmosferă. În toamna anului trecut, a fost organizată licitația pentru proiectul „Instalație de desulfurare a gazelor de ardere de la grupul nr. 4 de 150 MW și CAF de 100 Gcal/h și schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport și depozitare a zgurii și cenușii din CET Paroșeni“, la care s-au înscris patru firme, printre care GRIVCO și Romelectro. După ce au pierdut licitația, cele două firme au făcut tot ce le stătea în putință pentru a anula procedura de atribuire a contractului de la Paroșeni. Primul pas: s-au adresat Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). În noiembrie 2009, contestațiile celor două firme au fost respinse ca nefondate, însă reprezentanții lor nu s-au mulțumit cu decizia și s-au adresat instanței de judecată.
Tribunalul București a decis, în luna decembrie 2009, „suspendarea procedurii de atribuire din 28.10.2009 până la soluționarea definitivă și irevocabilă a cauzei. Anulează procedura de atribuire din data de 28.10.2009 inițiată de pârâtă“. Dosarul a ajuns apoi la Curtea de Apel București, iar la începutul acestui an instanța a admis plângerile și a obligat autoritățile să continue procedura de atribuire a contractului cu eliminarea factorului de evaluare reclamat, care face referire la criteriul experienței anterioare.
Toate aceste lupte pentru contractul de zeci de milioane de euro au întârziat punerea în aplicare a proiectului cu cel puțin patru luni.
Licitația a fost reluată în luna martie, dar nici acum nu a fost atribuită.

Intră în scenă șeful Intact, Sorin Oancea

Surse de încredere din cadrul GRIVCO ne-au declarat că înainte de reluarea licitației, în luna martie, boss-ul de la Intact, Sorin Oancea, l-a invitat la o cafea prietenească pe ministrul Economiei, Adriean Videanu. Potrivit acelorași surse, în timpul discuției, Oancea i-a spus lui Videanu că firma lui Dan Voiculescu participă și ea la licitația de la Paroșeni, că are mari șanse să cåștige și, dacă ministrul e de acord, să dea și el o månă de ajutor pentru ca succesul să fie asigurat, atunci acesta va beneficia de o atitudine mai mult decåt favorabilă din partea trustului de presă Intact. Conform surselor noastre din GRIVCO, Videanu l-a refuzat pe Oancea, spunåndu-i că nu are cum să asigure succesul la licitație al firmei GRIVCO, comisia de licitație fiind alcătuită din nu mai puțin de 11 persoane.

Oancea l-a luat pe „nu“ în brațe

Contactat telefonic în legătură cu această întålnire finalizată cu un șantaj clar la ministrul Videanu, directorul-general al Intact, Sorin Oancea, s-a arătat surprins de informațiile noastre: „De unde v-a venit ideea asta? Nu am avut nicio discuție și nicio întålnire cu Videanu. Nu am discutat cu nimeni“ s-a apărat Oancea. Mai mult, el a ținut să sublinieze că nu are nicio legătură cu GRIVCO: „Rețineți, n-am nicio treabă cu GRIVCO. Sunt director general la Intact“, a mai declarat Oancea, admițånd că cele două firme au același patron. „Da, avem același patron, dar eu n-am treabă cu GRIVCO“, a precizat Oancea.
Ministrul Adriean Videanu nu a putut fi contactat telefonic, deoarece ieri a avut toată ziua telefonul închis.

Atacuri concentrate la Videanu

Nici nu s-a uscat bine zațul cafelei băute în compania lui Adriean Videanu, că trustul de presă condus de Oancea a și declanșat atacul pe mai multe fronturi la ministrul Economiei. Primul articol, de încălzire, a apărut pe 29 martie 2010, în „Financiarul“, cu titlul „Licitații cu dedicație în energie organizate de Ministerul Economiei“. În acest articol, oamenii lui Videanu (?!) erau acuzați că țin morțiș să dea contractul de la Paroșeni japonezilor de la Itochu, care, culmea tupeului, vor să reconstruiască din temelii centrala. Deontologi din fire, ziariștii de la „Financiarul“ nu suflă un cuvånt despre faptul că licitația este contestată chiar de patronul lor, Dan Voiculescu, prin firma GRIVCO. După „încălzirea“ din „Financiarul“ cu un atac direct plasat la oamenii lui Videanu din minister, a venit și artileria grea, în „Jurnalul Național“, cu preluări generoase în emisiunile de știri de la Antena 1 și Antena 3. În două săptămåni, două atacuri directe la Videanu și la afacerile familiei sale. De altfel, în urma ultimul atac mediatic, din 21 aprilie, la adresa lui Videanu, acesta a ieșit public și a denunțat „tentativa de șantaj“ a trustului Intact. „Ceea ce s-a reluat astăzi în presă, despre lucruri soluționate de instituțiile abilitate ale statului încă din anul 2008, mi se pare o tentativă de șantaj“, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu, într-o conferință de presă.
„N-am fost și nu sunt șantajabil! Tot ceea ce am este trecut în declarația de avere. N-am nimic de ascuns. Mi se pare o tentativă de șantaj, pentru că se reia un subiect, publicat prima dată în anul 2008, tot de «Jurnalul Național», asupra căruia instituțiile statului au dat rezoluții. La acel moment, s-a sesizat Agenția Națională pentru Integritate (ANI), dar și Departamentul Național Anticorupție (DNA). DNA a dispus neînceperea urmăririi penale, iar ANI a clasat dosarul“, a spus Adriean Videanu. El a refuzat să precizeze în conferința de presă cine îl șantajează și pentru ce.

„Recidivistul“ Voiculescu

Șantajul ordinar de presă la adresa ministrului Videanu nu este o noutate în trustul Intact. În februarie 2007, ziarul „Curentul“ arăta ce se ascunde în spatele campaniei de presă declanșate de același trust de presă la adresa șefului de atunci al ALPAB, Virgil Cårstea. Sub titlul „«Mogulul» Voiculescu se răzbuna pe Cårstea pentru că nu mai are acces facil la terenurile din Băneasa“, ziarul „Curentul“ scria pe 22 februarie 2007 cum mogulul de la Intact își plătește polițele prin trustul său de presă, după ce șeful ALPAB i-a limitat accesul la terenurile din Băneasa. Concret, Virgil Cårstea a refuzat să-i dea lui Voiculescu accesul la un teren de 8.500 de metri din zona Băneasa pentru o chirie mai mult decåt modică, de 800 de dolari pe lună. Adică, aproape gratis. În urma refuzului categoric al lui Cårstea, trustul media al lui Voiculescu a declanșat o campanie de linșare mediatică a acestuia, așa cum pare să se pregătească și în cazul lui Adriean Videanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.