Home Actualitate Sapte zile la coada, sau 300 de dolari spaga pentru inscrierea unui...

Sapte zile la coada, sau 300 de dolari spaga pentru inscrierea unui imobil in Cartea Funciara

DISTRIBUIŢI

La Birourile de carte funciara ale judecatoriilor de sector este haos mare. Oamenii stau la cozi interminabile, zile intregi, pentru a depune cererile de intabulare. Inarmat cu cererea de inscriere si cu actele de proprietate, vii cu noaptea in cap, te asezi frumos la coada si astepti ore in sir sa-ti vina randul. Daca nu ai noroc in ziua respectiva, te intorci a doua zi la aceeasi ora nocturna si reiei calvarul. Dupa ce reusesti sa depui actele, te poti considera pe sfert rezolvat. Pentru ca de aici incolo urmeaza cele 14 zile, care reprezinta termenul de solutionare a cererilor, dupa care stai iar la coada ca sa ti se elibereze actele. Asta, in cazul fericit in care judecatorul iti admite cererea.

Daca esti reprezentantul unui birou notarial, -statul la coada- scade considerabil. -Dau o spaga aici, una dincolo, pe la prietenii care ma ajuta, plus munca mea; asta este, daca te grabesti, te costa mai scump-, am aflat de la un reprezentant notarial care statea la coada. -Nu obligam pe nimeni sa apeleze la ?çajutorul?ê nostru, dar daca nu au timp de pierdut, sa piarda bani-, ne-a spus un alt -abonat- la cozile de la Biroul de carte funciara. Intre timp, reprezentantii Judecatoriei incearca sa elimine -spagarii-, care cer oamenilor pana la 150-300 de dolari, pentru a le rezolva cererile de intabulare, dar nici prin gand nu le trece sa elimine birocratia.

Tot omul stie ca orice imobil trebuie inscris in Cartea Funciara. Dar ca sa-si rezolve aceasta -datorie catre stat-, cetateanul de rand trebuie sa indure corvoada birocratiei. Asta, deoarece, pentru a inscrie un imobil in Cartea Funciara, trebuie sa stai zile intregi la cozi interminabile. Si tot acest haos se intampla deoarece Birourile de Carte Funciara nu dispun de personal suficient, programul cu publicul este scurt in comparatie cu numarul cererilor, iar cetatenii nu sunt informati. Mai mult, o data cu acest haos, au aparut si -spagarii-, asa-zisii intermediari, care in schimbul unei sume care variaza intre 150 si 300 de dolari te scutesc de toata aceasta corvoada. Asa ca, daca te tin buzunarele si dai spaga de rigoare, in maximum doua saptamani obtii Cartea Funciara. Daca nu, stai vreo sapte zile la cozi ca sa ajungi sa depui cererea de intabulare, astepti 14 zile – termenul de solutioanre a cererii, dupa care mai stai cateva zile la cozi, ca sa ridici actele.

La Judecatoria Sectorului 2, Biroul de Carte Funciara, agitatia este foarte mare. Oamenii stau la cozi zile intregi pentru a depune cererile de intabulare (inscrierea unui drept real imobiliar sau notarea unui act cu privire la un imobil in cartea funciara). Si asta pentru ca, fara aceste cereri admise, in mod normal, nu poti vinde sau cumpara un imobil. Exista insa si situatii in care partile contractante sunt de acord ca cererea de intabulare sa se faca ulterior, intr-o perioada de timp precizata, situatie care este inscrisa in actul notarial al contractului de vanzare-cumparare.

Deoarece personalul alocat este insuficient si prgramul cu publicul este de scurta durata, cetatenii – persoane fizice – care vin sa depuna aceste cereri au de indurat cozi interminabile zile intregi. Iar, daca atunci cand le vine randul, nu au pregatite toate actele necesare, cetatenii reiau corvoada trezitului cu noaptea in cap pentru a reusi sa depuna cererile. Acest lucru se intampla pentru ca -multi cetateni nu stiu conditiile legale necesare inscrierii imobilului in Cartea Funciara-, dupa cum ne-a precizat Veronica Hagiu, judecator de carte funciara la Judecatoria Sectorului 2. Conform Legii 7/1996, art. 49, actele pe care proprietarul sau imputernicitul trebuie sa le depuna sunt: contractul de vanzare-cumparare, certificatul fiscal pentru intabulare de la Circa Financiara, dosarul cadastral, cererea de inscriere (care costa 1.500 lei), taxa de timbru, in valoare de 30.000 de lei, platita in contul judecatoriei de sector. Cu toate aceste documente te asezi frumos la coada si astepti ore in sir sa-ti vina randul. Daca programul s-a terminat si nu ai reusit sa depui actele, te intorci a doua zi si reiei calvarul. Dupa ce reusesti sa depui actele, te poti considera pe sfert rezolvat. Pentru ca, de aici incolo urmeaza cele 14 zile de asteptare, care reprezinta termenul oficial de solutionare a cererilor, dupa care mai stai cateva zile la coada, ca sa ti se elibereze actele. Asta numai daca judecatorul de la Biroul de Carte Funciara admite cererea.

Un amanunt care trebuie stiut este ca cererile de intabulare se pot trimite si prin posta. Acestea, insotite de actele mentionate in Legea 7/1996 si dovada platii taxelor necesare, se pot trimite la Biroul de Carte Funciara cu scrisoare recomandata de confirmare de primire. Aceasta varianta ar reduce cu siguranta aglomeratia de la ghiseele de primire si eliberare a cererilor. Numai ca, oamenii nu au incredere in serviciile oferite de Posta Romana. Asa ca ei prefera sa stea zile intregi la cozi. -Sunt acte originale, nu ne putem permite sa se piarda… asa ca mai bine stam la cozi-, sunt de parere cetatenii.

Daca n-ai timp de pierdut, pierzi bani

Nu acelasi lucru se intampla si cu persoanele juridice care vin sa depuna cererile de intabulare. Nu ca pentru ei ar fi foarte simplu, dar cel putin programul de lucru al Biroului de Carte Funciara cu persoanele juridice este ceva mai lung. Daca esti reprezentantul unui birou notarial, -statul la coada- scade considerabil. Pentru ca, acestia, in schimbul unei taxe neoficiale pe care o percep clientului, si cu o imputernicire din partea acestuia pot rezolva cererea mult mai repede. Pretul insa variaza destul de mult. Platind o suma care porneste de la 20 de dolari si poate ajunge pana la 300, poti primi confirmarea de admitere a cererii in doua zile. Evident, pretul este foarte ridicat. -Dau o spaga aici, una dincolo, pe la prietenii care ma ajuta, plus munca mea; asta este, daca te grabesti te ajunge mai scump-, ne-a spus un reprezentant notarial care statea la coada si care face asta aproape zilnic. -Nu obligam pe nimeni sa apeleze la ?çajutorul?ê nostru, dar daca nu au timp de pierdut, sa piarda bani-, ne-a spus un alt -abonat- la cozile de la Biroul de Carte Funciara.

In acelasi timp, reprezentantii Judecatoriei au incercat sa stopeze acest aflux de intermediari -spagari-, ne-a declarat Veronica Hagiu, de la sectorul 2. Astfel, de la o zi la alta, se schimba conditiile in care un imputernicit poate sa depuna cererile de intabulare pentru o persoana fizica sau juridica. Mai nou, un reprezentant notarial trebuie sa prezinte o serie de documente care sa confirme ca lucreaza pentru acel birou, cum ar fi cartea de munca. -Aceasta decizie a fost luata pentru a elimina ?çspagarii?ê, care fac rost de la prieteni de o delegatie notariala si cer oamenilor sume care ajung pana la 150 – 300 de dolari, pentru a le rezolva cererile de intabulare-, a precizat judecatoarea Hagiu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.