Acasă Actualitate Scandal șovin la Budapesta pe tema unei petreceri de 1 Decembrie

Scandal șovin la Budapesta pe tema unei petreceri de 1 Decembrie

DISTRIBUIȚI

De nenumărate ori, politicienii maghiari din România au acuzat politicile statului român de tente șovine, vociferând asiduu pe tema nerespectării drepturilor maghiarilor din țara noastră. După ‘90, aproape de fiecare dată UDMR, cea mai puternică asociație culturală care reprezintă drepturile acestei etnii de pe teritoriul României, s-a aflat la guvernare indiferent de jocurile politice. Regulat, în fiecare an, cei mai puternici lideri politici de la Budapesta au participat în România la evenimentele acestei comunități, indiferent dacă lucrul acesta a constituit un afront la ideea de suveranitate a țării noastre din prisma acțiunilor și a declarațiilor făcute aici. Nu de puține ori, liderii veniți din Ungaria în România la aceste evenimente, împreună cu politicienii maghiari din fruntea României, au făcut declarații scandaloase vizavi de „momentul Trianon“ și de unitatea României. Dar, în ciuda eforturilor de legare a unor relații firești, Budapesta dorește să mai dea o lovitură sub centură României și în actuala guvernare, a premierului Viktor Orban. O petrecere programată cu ocazia zilei de 1 Decembrie, ziua națională a României, s-a transformat într-un nou măr al discordiei în relațiile bilaterale. Totul a început după ce oficialii diplomatici români din Ungaria au obținut permisiunea directorului Teatrului Național din Budapesta pentru a sărbători Ziua Națională a României în incinta acestei instituții de cultură. Această permisiune a fost imediat retrasă de către directorul teatrului, în urma unor presiuni venite din partea unor politicieni extremiști ajunși în Parlamentul de la Budapesta. Reacția unor parlamentari în acest sens a venit după ce mai mulți istorici cunoscuți pentru pozițiile lor antiromânești au început să facă declarații în presa maghiară cum că evenimentul acesta este un afront la suveranitatea Ungariei. „Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Teatrul Național nu poate fi interpretată decât ca o provocare“, a declarat istoricul maghiar Raffay Erno pentru „Magyar Hirlap“, preluat de Hotnews.

Fidesz condamnă evenimentul

Nici principala forță politică din Ungaria, partidul premierului Viktor Orban, nu a rămas fără reacție, deși vizitele acestuia în ultimul an au fost multiple, iar proiectele comune păreau să se desfășoare pe un făgaș normal.
Istvan Palffy, politician al Alianței FIDESZ – Partidul Popular Creștin-Democrat KDNP -, aflată la guvernare, a cerut executivului de la Budapesta o investigație în urma deciziei directorului Teatrului Național din Budapesta de a închiria spațiul românilor și a cerut demiterea lui Robert Alfoldi de la conducerea TNB. De asemenea, partidul de extremă-dreapta Jobbik l-a numit pe directorul TNB „trădător“. Mai mult, Fidesz a remis un comunicat în care califică afirmațiile lui Alfoldi, potrivit cărora acesta nu a avut decât intenția de a apropia culturile celor două state într-o manieră de respect reciproc, ca fiind unele „nefericite“. „Suntem siguri de bunele sale intenții, dar trebuia să fie conștient de sensibilitățile poporului maghiar. Un director de teatru trebuie să fie conștient că pentru majoritatea maghiarilor pierderea Transilvaniei reprezintă o traumă și că aceasta nu poate fi sărbătorită într-un loc simbolic cum este Teatrul Național“, se precizează în comunicatul Fidesz. Reamintim că, pentru unguri, data de 1 decembrie 1918, ziua unirii tuturor țărilor române, reprezintă o zi neagră în istorie din cauza pierderii Transilvaniei, considerată de maghiari anexă teritorială a Budapestei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.