Acasă Actualitate Schimbarea definițiilor din DEX – semantică de caniculă sau aflare în...

Schimbarea definițiilor din DEX – semantică de caniculă sau aflare în treabă?

DISTRIBUIȚI

Se pare că luna august, lipsită de proteste sindicale sau de activități politice pasionante, a generat o secetă de subiecte fierbinți. Pe acest fond, o știre oarecum de caniculă, bizară, a concentrat atenția, culmea la nivelul Associated Press, ba chiar „New York Times“: „Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului a solicitat Academiei Române să schimbe din «Dicționarul Explicativ al Limbii Române» (DEX) definiția unui cuvânt considerat insultător la adresa evreilor și să specifice clar că este vorba de un termen peiorativ, potrivit «New York Times»“.
Maximilian Katz, directorul Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului din România, a declarat pentru agenția de presă The Associated Press, într-un interviu acordat luni, preluat de „New York Times“, că acest cuvânt „a fost auzit de evrei atunci când aceștia au fost urcați în trenurile morții“, făcând referire la masacrarea a sute de mii de evrei români în al Doilea Război Mondial.
„Specialistul“ în semantică Maximillian Katz mai adaugă: „Jidan, Jidanca, Jidov, Jidovca sunt cuvinte care exprimă antisemitism, pur și simplu. Folosirea acestor denumiri denotă batjocora și ura față evrei, ele fiind expresii rasiste. Aceste denumiri au rădăcini în limba slavă și de-a lungul timpului au fost folosite de antisemiți și de cei care, de-a lungul istoriei, au ucis oameni numai pentru că s-au născut evrei. MCA România contestă explicația simplistă dată acestor denumiri de Academia Română și a solicitat acesteia să modifice definițiile publicate în DEX – Dicționarul Limbii Române. Utilizarea acestor denumiri contravine legislației în vigoare și aduc o gravă și adâncă jignire evreilor.“
Aceste explicatii se găsesc pe site-ul Centrului al cărui șef este dl Katz. Însă dacă aceste cuvinte au origine slavă și de-a lungul istoriei au fost folosite de diferite popoare, în diferite perioade, de ce nu trimite M. Katz solicitări de modificare a dicționarului și altor Academii? Are doar cu DEX-ul românesc treabă?
 „Jidan“ este pronunția germanicului juden – adică a numelui așa-zișilor evrei proveniți din al 13-lea trib, iudeo-khazarii cunoscuți sub numele de „askenazi“, urmași ai Tribului lui Iuda, cel mai numeros dintre triburile iudeilor, care după dispariția formei de viață statală evreiască – anul 70 după Cristos – și distrugerea Ierusalimului, a emigrat către Nord, traversând Asia Mică, ajungând prin părțile Ucrainei, Bielorusiei și Poloniei de azi. Evreii „curați“ sunt puțini în realitate astăzi, în Israel, sefarazii, urmașii vechilor hebreux, vorbitori de ebraică, fiind depășiți numeric de askenazii, vorbitori de idiș, care sună ca o germană slavizată, cu diverse amestecuri.
Jidov, Jidan sunt termeni ce provin din rădăcina slavizată jid- și sufixați cu -ov (jidov) și -an (jidan). La origine derivă din numele propriu ebraic devenit etnonim Iehuda (mulțumire lui Iahve, adică lui Dumnezeu) – iehudi fiind cuvântul cu care evreii se denumesc pe ei înșiși în ebraică. În polonă sună Zyd, în maghiară -zsidó -, germană – Jude -, engleză – Jew -, franceză – Juif – , spaniolă – judio -, ladino – judio -, arabă -yahud – iar în idiș – Id sau Yid.
Așadar dl Katz are ce face toată vara, de acum încolo, somând toate Academiile din lume să schimbe ce termeni vrea el.

M. Katz, un afacerist lipsit de scrupule sau un nostalgic al activității vamale?

Dar nu doar lingvistica îl procupă pe M. Katz.  Zice dânsul în același interviu „că a sesizat o creștere a antisemitismului în publicații online în limba română. Asistăm la o creștere drastică online a numărului de tentative de a-i învinui pe evrei pentru criza economică“.  
Ciudat, M. Katz se pare că nu observă că Antenele, Realitatea etc. îl acuză exclusiv pe Traian Băsescu pentru criză. Consângeanul său, Adrian Severin, pesedistul prins cu euro-fofârlica șpăgii de ziariștii perfidului Albion, susținea că Traian Băsescu ar fi tătar, nu evreu. Iar până acum n-am observat ca vreun ONG de aflare în treabă, de genul Centrului lui M. Katz, să se ofuscheze de atribuirea crizei mondiale lui Traian Băsescu, fie el tătar ori ba.
Deși știm sigur că Traian Băsescu, după ce și-a făcut proba de ADN, este tot atât de tătar pe cât este Petre Roman „os de ardelean“. Am identificat însă o oarecare logică în strofocarea lui Maximillian Katz împotriva termenului de „jidan“. Același DEX pe care îl invocă Maximillian Katz mai adaugă la definiția termenului „jidan“ și sensul „afacerist lipsit de scrupule“.
Marco Maximilian Katz, „expertul“ de astăzi în semantică, se ocupa cu ani în urmă de activitățile duty free din aeroporturile Otopeni, Timișoara și Constanța, iar afacerile sale s-au aflat în vizorul legii și erau considerate drept dubioase. Se poate spune fără dubiu despre domnia sa că se încadrează în tipologia unui afacerist lipsit de scrupule.
Deoarece preocuparea pentru online a dlui Katz ni s-a transferat și nouă, am căutat unde se originează online Centrul pentru Combaterea și Monitorizarea Anti-semitismului din România, respectiv la adresa www.antisemitism.ro și am descoperit că domeniul aparține unor societăți comerciale – EDF ASRO SRL și S.C.  EDF Properties SRL -, cu adresa Șoseaua București-Ploiești km. 16,5.
Pe lângă acest domeniu am mai găsit următoarele domenii: www.bonded.ro, www.dutyfreeromania.ro, www.e-sky.ro, www.edf.ro, www.edfbonded.ro, www.edfgroup.ro, www.edflogitech.ro, www.holocaust.ro și desigur exisă și un www.katz.ro. Cele două firme ce au în posesie domeniul www.antisemitism.ro se ocupă cu afaceri vamale și fac parte din grupul de firme EDF între care se află și EDF Bonded Stores SRL, din Giurgiu – care nu a avut niciun fel de profit în anii 2002, 2003, 2004, înregistrând în schimb numai pierderi, cel puțin conform declarației fiscale.
Firmele grupului EDF au avut probleme cu legea, iar spre exemplificare, în 1998, iată ce se scria în presă despre firma EDF, unde activa M. Katz:
„Epilog în scandalul EDF-Ministerul Finanțelor: Daniel Dăianu a retras autorizația firmei EDF ASRO pentru magazinele duty-free de la Aeroportul Otopeni. Tot ieri, Gheorghe Mocuța a anunțat că Pavel Lăscuț, director general adjunct al Direcției Generale a Vămilor, și-a dat demisia.
Daniel Dăianu, ministrul finanțelor, a decis, prin două ordine, retragerea definitivă a autorizației de „duty-free shop“ eliberate de MF societății EDF ASRO SRL pentru magazinele situate în perimetrul biroului vamal de frontieră Otopeni-călători, precum și retragerea temporarăpe trei luni a autorizației de «duty-free diplomatic shop» societății comerciale EDF PROPERTIES SERVICES (ROMÂNIA) SRL, pentru magazinul amplasat lângă biroul vamal Târguri și Expoziții – incinta Clubului Diplomatic București-Băneasa, informează un comunicat al MF. Verificările efectuate la cele două societăți au dat la iveală ilegalități precum evaziune fiscală, fals și uz de fals; s-au constatat încălcări grave ale Legii 87/1994, Codului Vamal, Legii nr.12/1998 și Ordinului 586/1993 al Ministerelor Finanțelor și Comerțului“.
De când și până unde a ajuns M. M. Katz să întreprindă cercetări semantice, de unde atâta expertiză la domnia sa, care este de profesie comisionar vamal? Cum de este atât de multilateral acest M.M. Katz? Am descoperit de altfel că nu este la prima tentativă de a se afla în treabă. În decembrie 2007, M. Katz cerea nici mai mult, nici mai puțin decât să i se schimbe numele Institutului „Paulescu“.
Într-o adresă trimisă Ministerului Sănătății, Katz solicita următoarele: „Vă rugăm să analizați oportunitatea ca o instituție sanitară importantă din București, Institutul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, să poarte numele medicului N.C. Paulescu. Prof. medic N.C. Paulescu a fost, așa cum toată lumea o știe, descoperitorul de fapt al insulinei, medicament care a modificat radical tratamentul diabetului. În același timp, prof. medic N.C. Paulescu a fost lider, alături de A.C. Cuza, al Uniunii Național Creștine (1922) și apoi al Ligii Apărării Național Creștine (1923), partid naționalist, xenofob și antisemit condus de prof. A.C. Cuza. Simbolul politic al acestor partide a fost zvastica, aleasă încă înaintea naziștilor. În condițiile în care ideologia, militantismul politic și etica prof. Paulescu au fost profund viciate de xenofobie, rasism și antisemitism, ce exemplu uman și moral poate reprezenta pentru tinerii de astăzi din România, țara europeană care și-a asumat valorile și principiile democrației? În acest context ne exprimăm dezacordul cu orice act de încercare de a reabilita numele unei persoane vădit antisemite și rasiste care, prin actele sale, a indus, în mod deliberat, suferință altor oameni“, se arată în scrisoarea semnată de Katz.
Cu toate acestea, Nicolae Cajal, fostul președinte al Comunității Evreiești din România – s-a manifestat public drept cel mai autorizat apărător al profesorului Paulescu împotriva acestui detractor afirmând: „Personal consider că meritele lui Nicolae Paulescu sunt mari, sunt deosebite și trebuie relevate la valoarea lor. … Eu respect părerile personale ale fiecarui om și cred că nu am voie să leg valoarea omului de știință de concepțiile sale, inclusiv cele antisemite. … Îmi amintesc că tatăl meu, care a fost studentul lui Nicolae Paulescu, îl respecta și îl admira, deși știa că era antisemit. Când judeca valoarea sa remarcabilă de profesor și om de știință nu-l interesa concepția filosofică sau ideologică.“
Lipsit sau nu de scrupule, M. Katz se pare că-și caută cu orice preț o activitate care să compenseze șmenul prin vămi. Ar fi o idee să se apuce de învățat, să se pună cu burta pe carte și să se lase de biznizuri lingvistice.

George Roncea, Rudi Vania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.