Home Actualitate Se mărește birocrația pentru românii care vor lua concedii medicale

Se mărește birocrația pentru românii care vor lua concedii medicale

DISTRIBUIŢI

Guvernul Ciolacu şi ministrul Rafila continuă războiul aberant pe care l-au declanşat împotriva angajaţilor care, după ce au contribuit ani la rând, sunt împinşi de boală să-şi ia concediu medical. După taxa pe boală, Guvernul PSD-PNL ridică acum piedici birocratice şi restrâng, absolut nejustificat, lista afecţiunilor pentru care poate fi obţinut de la medicul de familie concediu medical de 7 zile.

Un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate restrânge lista de boli pentru care medicul de familie poate elibera direct 7 zile de concediu medical. Pentru restul afecţiunilor, pacienţii vor fi nevoiţi să mai facă un drum la medicul de familie după primele 4 zile de concediu medical, urmând ca acesta să decidă dacă le mai acordă sau nu încă 3 zile.

„O nouă barieră birocratică. O nouă hârtie aruncată de sus de ministrul Rafila. O restrângere absolut nejustificată a bolilor pentru care medicul de familie poate acorda concediu medical de 7 zile. O nouă decizie care încalcă grav independenţa profesională a practicii medicului de familie. Pe de o parte, foarte puţine din bolile cuprinse în lista de 7 zile pot fi diagnosticate în cabinetul medicului de familie. Pe de altă parte, sunt excluse patologiile care evident asociază incapacitate de muncă mai lungă de 7 zile: patologie traumatică, ortopedică, digestivă etc.”, declară Adrian Wiener, deputat USR şi medic.

De la 1 ianuarie 2024, sub pretextul că românii sunt hoţi şi fraudează sistemul asigurărilor de sănătate, Guvernul Ciolacu a declanşat o adevărată prigoană a angajaţilor care au nevoie de concediu medical. La iniţiativa ministrului PNL Marcel Boloş, a introdus aberanta taxă pe boală, la început percepută tuturor, inclusiv părinţilor care îşi îngrijesc copiii bolnavi de cancer. Apoi, sub presiunea publică şi a USR, a restrâns taxa de 10% la românii cu „boli obişnuite” şi gravidele nevoite, din cauza sarcinii cu risc, să lucreze program redus.

USR cere PSD şi PNL să înceteze să mai pună piedici românilor care, din cauza bolii, au nevoie de concediu medical. Taxa pe boală trebuie să fie eliminată integral, iar cei care fraudează sistemul trebuie să fie depistaţi prin controale şi sancţionaţi. Guvernul PSD-PNL să înceteze să bage mâna în buzunarul tuturor angajaţilor bolnavi sau să-i pună pe drumuri, doar pentru că este incapabil să-şi facă treaba.

1 COMENTARIU

  1. In ochii politicienilor romani nu se numeste birocratizare, ci modernizare, digitalizare, progres, etc. Se va vindeca boala de zece zile in doar cinci zile, datorita grijii politicienilor fata de om.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.