Acasă Actualitate Secretul lui Oprescu

Secretul lui Oprescu

DISTRIBUIȚI

Oprescu are un schelet în debara ce poartă etichetă medico-legală Ion Iliescu. Expresia anglo-saxonă „a skeleton in the closet“ se referă la secretul stânjenitor ținut ascuns de membrii unei familii față de restul comunității. Doctorul Sorin Oprescu, un apropiat al fostului președinte Ion Iliescu, afirma sentențios cu ceva timp în urmă, pe când era încă membru PSD, că „bătrânul edecar“, „cârpa kaghebistă“, ar fi în stare să conducă România și închis în debara. Închis în debaraua cu scheleți se subînțelege, deoarece doctorul este bun în jocul polisemantic pe de o parte, iar pe de altă parte, mai e vorba și de musca de pe căciulă. Muscoiul – ca să ne referim concret la Ion Iliescu.
Efortul doctorului Oprescu în a se recomanda drept independent, de capul lui, singur cu trupul în business-ul politichiei, a dat roade parțial, umbra descărnată a lui Iliescu ițindu-se rareori în preajma candidatului-minune, cel care a reușit aburirea electoratului bucureștean, tradițional anti-Ilici, după ce o parte dintre bucureșteni au fost călcați în picioare de hoardele subteranelor aduse de Ion Iliescu pentru a-i căsăpi pe periculoșii legionari din Universitate și Arhitectură, în iunie 1990.
Loviți în cap de caniculă, prostiți de telenovela „independentului“ doctor, bombardați de aparatul mediatic plătit cu bani grei de gruparea lui Iliescu, după cum reieșea și din notele SRI apărute cu puțin timp înainte de încheierea campaniei electorale, bucureștenii și-au tras țeapă, făcându-l să râdă satisfăcut pe Ion Iliescu la aflarea veștii că păpușica sa în halat alb a câștigat Primăria Capitalei, chiar în data de 15 iunie, zi bifată cu sângele studenților în calendarul bucureștenilor.
Umbra lui Iliescu, omul din spatele lui Oprescu, s-a lățit însă bine de tot și a ieșit brusc la vedere datorită unei sifonări către presă, anul trecut, a unor note SRI, în care erau consemnate unele mișcări artistice ale regizorului, ce trasa indicații echipei primadonei, doctorul „independent“.
Notele SRI au fost trimise de pe o adresă cu indicativul UM 0201 – se pare un indicativ militar al STS – mai multor ziare, în perioada 10-11 iunie 2008, și au fost publicate însoțite de comentarii diverse. Tabăra presei PC-PSD – „Jurnalul“, Antena etc, le-a dat drept „intoxicări“, mai ales că era menționat – de Ion Iliescu – și numele lui Voiculescu.
SRI-ul a susținut că instituția condusă de George Maior nu are în atribuții supravegherea informativă a activităților cu caracter politic desfășurată de liderii diverselor partide, atât timp cât nu constituie o amenințare la adresa siguranței naționale. Bătrânul sforar Ion Iliescu, cu obsesia sa pentru lovituri de stat și acțiuni subversive, a constituit însă dintotdeauna o amenințare la adresa siguranței naționale. Purtătorul de cuvânt al SRI, Marius Bercaru, a afirmat că notele „seamănă cu cele utilizate de SRI“, dar, vezi Doamne, ar fi contrafăcute, iar Ion Iliescu a susținut același punct de vedere, afirmând că totul e o făcătură și că el nu ar fi vorbit în viața lui despre campania lui Oprescu, d-apoi să pună la cale organizarea acesteia.

Ion Iliescu: „Octav știe ce are de făcut“

A trecut un an, și zilele trecute, un personaj-cheie care apare în notele date drept făcături de Iliescu și SRI, Octav Cozmâncă, iese public din PSD și anunță că va fi șeful de campanie al lui Sorin Oprescu în cursa pentru scaunul prezidențial. Am dat timpul înapoi și am găsit în transcrierea din nota SRI a discuției conduse de Ion Iliescu următorul pasaj: „Cozmâncă va mobiliza resursele echipei sale. Octav știe ce are de făcut ca mobilizare“.
Deci nota era făcătură atunci, dar nu mai este acum, ne întrebăm? Cozmâncă, unul dintre dinozaurii sistemului de partid, fost președinte executiv al PSD, secretar general și unul dintre principalii directori de campanie ai formațiunii conduse de Ion Iliescu până în 2004, a ajuns de capul lui exact în vârful „mobilizării“ lui Oprescu? L-a lovit brusc greața pe Cozmâncă de propriul partid, i-a căzut brusc albeața de pe ochi, descoperind că „Partidul Social Democrat este condus, în momentul de față, de diverse grupuri de interese, clanuri sau găști, indivizi care au trădat, care au privatizat partidul, care sunt avizi de putere, care sunt aventurieri politici și care sacrifică PSD pentru satisfacerea intereselor personale, dar și ale celor apropiați: soții, soți, copii, soacre, amante, interlopi, mafioți etc“.
L-a zdruncinat fiorul moral și revelația mistică pe hipopotamul utecist din menajeria lui Ion Iliescu, cadristul de partid „cel mai priceput în mobilizare“? Brusc și dintr-o dată, omul de bază al lui Ion Iliescu sare în tabăra „independentului“, cu care nu ar mai fi avut niciodată de-a face?
Sau abia acum iese la iveală adevărul că notele SRI scoase la lumină de presă conțineau date autentice, confirmate cu vârf și îndesat de evenimentele aflate în derulare. Readucem în atenția publică aceste blamate bilețele, considerate apocrife și respinse violent de Ion Iliescu. Lectura acestora pare încă mai interesantă astăzi, la trecerea unui an de la apariția lor pe piață.
Analiza de text a ieșirii publice a lui Octav Cozmâncă indică și unghiul de atac al campaniei echipei lui Sorin Oprescu, care mizează pe nemultumiții din PSD, nostalgicii „scheletului din debara“ Ion Iliescu, dezamăgiți de acapararea partidului fondat de „prea-cinstitul“ Ilici de către țigănuși analfabeți și de corupți cu (prea) multe amante, care execută manevre de felație în mașinuțe de lux conduse de prostănaci dolicocefali dar fără vână, susținuți însă de cercuri de afaceri evreiești care au dat la o parte ditamai kaghebiștii rețelei lui Tataia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.