Home Actualitate Șefa ICR crede că ziarele sunt televiziune/radiodifuziune și ne acuză într-un drept...

Șefa ICR crede că ziarele sunt televiziune/radiodifuziune și ne acuză într-un drept la replică că am încălcat o decizie CNA

DISTRIBUIŢI

Drept la replică

Institutul Cultural Român a luat act de articolul din data de 3 mai 2019, din Curentul, publicat cu titlul ,,Istoricul Liviu Brătescu: La ICR nu e vorba despre management defectuos, ci despre lipsa lui”, articol semnat cu inițialele D.A. și care conține informații false, calomniatoare și lipsite de fundament.
În virtutea dreptului la replică, dorim să vă transmitem punctul de vedere al ICR cu privire la acest subiect, precum și solicitarea noastră oficială de a fi publicat, în condițiile legii (n.r. Legea presei s-a abrogat de 7 ani și nu există nicio prevedere legală care să oblige presa scrisă și/sau electronică la publicarea unui drept la replică):
ICR consideră că publicația Curentul a încălcat dispozitiile art. 64 alin (1) lit. b) din Decizia nr. 220/ 2011 privind Codul de Reglementare a conținutului audiovizual (n.r. audiovizualul cuprinde doar televiziunea, radiodifuziunea și programele la cerere, art. 10 din Codul civil interzicând analogiile), cu modificările și completările ulterioare. Potrivit dispozițiilor invocate, în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media trebuie să respecte următoarele principii: informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună credință. Institutul Cultural Român nu a primit din partea Curentul o solicitare privind formularea unui punct de vedere cu privire la acuzațiile cuprinse în textul publicat.
Menționăm că ICR este implicat în proiecte de anvergură precum EUROPALIA și Sezonul România-Franța, iar stadiul de desfășurare a acestor proiecte este prezentat transparent și la zi pe site-ul instituției, comunicările noastre fiind reflectate și în media românească.
Suntem convinși că informațiile prezente pe site-ul www.icr.ro vă vor fi de folos pentru informarea corectă a cititorilor dvs. cu privire a proiectele de țară pe care ICR le-a coordonat sau le coordonează în prezent, precum Centenarul (care a inclus aproximativ 3000 de proiecte culturale derulate în 2018), Sezonul România-Franța (https://www.icr.ro/pagini/61-de-evenimente-au-fost-derulate-de-icr-in-cadrul-sezonului-romania-franta) și EUROPALIA (https://www.icr.ro/pagini/anul-romaniei-la-bruxelles-continua-cu-festivalul-de-arta-europalia) – eveniment la zi.
Institutul Cultural Român dezminte informațiile publicate în Curentul în legătură cu deplasările conducerii ICR. (n.r. informațiile sunt din Raportul Curții de Conturi) Toate deplasările și sumele necesare, inclusiv cele atribuite președintelui, au fost stabilite și decontate cu respectarea prevederilor legale, cf. HG 518/1995 privind unele drepturi și obligații ale personalului român trimis în străinătate, pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
Menționăm, de asemenea, că proiectele desfășurate de ICR în anul 2018 au necesitat asigurarea reprezentării la cel mai înalt nivel, atât în țările în care funcționează reprezentanțele ICR cât și în cele în care funcționează clusterele EUNIC, inclusiv pentru gestionarea în faza de proiect și de stabilire a drepturilor și obligațiilor ICR pentru proiectul EUROPALIA.
Referirile la Raportul Curții de Conturi s-au făcut prin scoaterea din context și interpretarea eronată, tendențioasă și cu scop defăimător, constituindu-se într-un atac pur politic.
Menționăm, de asemenea, că Raportul de Activitate al ICR a fost votat în unanimitate de către Consiliul de Conducere, inclusiv de către reprezentantul PNL în acest Consiliu. Invocarea necunoașterii unor aspecte legate de activitatea ICR în anul 2018 nu se constituie într-o scuză, având în vedere că PNL are reprezentant în Consiliul de Conducere.
Afirmațiile denigratoare din textul publicat de dumneavoastră vor face obiectul unei notificări cu chemare în fața instanței, pentru a da posibilitatea distinsului reprezentant PNL să aducă dovezi în favoarea afirmațiilor domniei sale. (n.r. CEDO și Consiliul Europei interzic orice fel de amenințare la adresa jurnaliștilor, inclusiv cea cu judecata) 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.