Acasă Actualitate Șefii penitenciarelor au salarii de nababi

Șefii penitenciarelor au salarii de nababi

DISTRIBUIȚI

Mai-marii din ANP se bucură de salarii și prime pe măsura fotoliilor pe care le ocupă, fără însă a face și ceva constructiv pentru sistem. Astfel, în situația în care salariul magistratului Marius Iosif, directorul ANP, atinge suma de 6.000 de euro, iar unul dintre subalternii săi a fost remunerat cu o primă sănătoasă de 7.000 RON la numai o zi după ce a fost angajat, programele pentru Implementarea Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Penitenciar au fost blocate. În acest context, ANP tace, mai precis reprezentanții instituției au declarat că nu vor să facă "tam-tam pe această temă", iar până la ora închiderii ediției, nu au oferit un punct de vedere oficial.
Salarii mari și prime pe măsură pentru conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), care, din momentul în care a fost numită de către fostul ministru al justiției Tudor Chiuariu, nu a reușit să implementeze niciun program pentru reforma în sistem, ba chiar a reușit să blocheze desfășurarea unora dintre ele.
În fruntea celor foarte bine remunerați din ANP se află chiar magistratul-șef Marius Iosif, care câștigă 218 milioane de lei vechi pe lună, din care 12.800 RON reprezintă salariul net, apoi decontarea pentru chirie valorează și ea 3.700 RON, decontarea pentru transport, 800 RON, iar indemnizația de detașare, 4.500 RON, potrivit lui Mihai Polițeanu, fost consilier al fostului ministru Monica Macovei. Mergând probabil pe principiul impulsionării, același magistrat-șef a fost remunerat, la numai trei luni de la instalare, cu o primă în valoare de 95 milioane de lei vechi. Iar cum directorii generali adjuncți trebuiau și ei să primească un imbold pentru a-și desfășura activitatea în condiții bune, au fost recompensați cu o primă de 90 milioane de lei vechi, la numai două luni de activitate. Cireașa de pe tort o reprezintă faptul că, la doar o singură zi după ce a fost numit în funcție, șeful Serviciului Cabinet a primit și el, în decembrie, o primă cu o valoare aproximativă de 75 milioane de lei vechi. Și ca tacâmul să fie complet, din prima zi de instalare, trei directori din ANP au primit un spor de 50% din salariu pentru merite excepționale, iar un al patrulea magistrat a primit și el același spor, însă retroactiv, pentru perioada iulie-decembrie 2007.

Programe blocate, rata de recidivă – peste jumătate și o grămadă de posturi vacante

Toate aceste salarii și prime au fost date în contextul în care directorul general al ANP a blocat implementarea Strategiei de  Dezvoltare a Serviciului Penitenciar 2007-2011 pe motiv că e concepută de "oamenii Monicăi Macovei". De asemenea, în același sistem penitenciar condus de capete luminate, rata de recidivă este de aproximativ 55%, iar rata celor cu antecedente penale din penitenciare este în jur de 20% (total: 75%). Trebuie subliniat și faptul că există un psiholog la circa 300 de deținuți, potrivit sursei mai sus menționate. Acest lucru se întâmplă deoarece există un deficit de personal, aproximativ 3.000 de posturi vacante, procesul de recrutare a noi specialiști psihologi, sociologi, educatori fiind complet blocat.

Concluzia: demisia conducerii ANP

Mai trebuie menționat și faptul că 13 dintre magistrații cu funcții de conducere în sistem și cu salarii la fel de impresionante au fost numiți fără concurs, interviu sau orice altă procedură care să prevadă o minimă metodologie concurențială, iar salariul unui magistrat acoperă salariile a circa 7 ofițeri psihologi sau 15 agenți. Mai există și o altă problemă, respectiv decizia Curții Constituționale cu privire la "Comisia de la Cotroceni", prin care s-a stabilit că există o incompatibilitate între statutul de magistrat și o funcție administrativă. În baza acestor argumente, Mihai Polițeanu, fost consilier al fostului ministru al justiției Monica Macovei, a cerut public actualului ministru demiterea întregii conducerii a ANP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.