Acasă Actualitate Senatorul Cătălin Voicu rămâne în arest

Senatorul Cătălin Voicu rămâne în arest

DISTRIBUIȚI

Senatorul Cătălin Voicu rămâne în arest,

după ce completul de cinci judecători al instanței supreme a admis, vineri, recursul procurorilor anticorupție împotriva hotărârii pronunțate de instanța care judecă procesul în care acesta este acuzat de fapte de corupție.

Judecătorii Secției penale a înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au verificat, miercuri, legalitatea și temeinicia arestării preventive a lui Voicu, respectiv dacă mai subzistă temeiurile avute în vedere la luarea acestei măsuri. Instanța a decis, în aceeași zi, că senatorul Cătălin Voicu poate fi judecat în libertate, cu interdicție de a părăsi localitatea.
Hotărârea a fost atacată cu recurs la completul de cinci judecători al instanței supreme, care vineri a decis definitiv să respingă cererea lui Voicu de judecare în libertate în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție.
Secția penală a ICCJ a mai decis o dată punerea în libertate a lui Cătălin Voicu, la începutul lunii aprilie, dar completul de cinci judecători al instanței supreme a admis și atunci recursul procurorilor anticorupție.
Procurorul DNA a susținut atunci în sala de judecată că eliberarea senatorului nu este oportună dat fiind motivul pentru care s-a dispus inițial arestarea preventivă, respectiv acela că senatorul a încercat să-și preconstituie probe în apărarea sa prin prisma faptului că știa că telefonul îi este interceptat de anchetatori.
Un alt motiv invocat de acuzare a fost acela că Secția Penală a instanței supreme nu a încheiat audierea tuturor martorilor propuși de procurorii anticorupție prin rechizitoriu.
Senatorul Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv din 30 martie 2010, este judecat pentru trafic de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupție.
Florin Costiniu, fost președinte al Secției civile și de proprietate intelectuală a instanței supreme, este judecat pentru complicitate la trafic de influență, Costel Cășuneanu, asociat la SC PA&CO Internațional SRL Bacău, pentru cumpărare de influență, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupție, participație improprie la fals intelectual la legea contabilității în legătură cu fapte de corupție. Aceștia au fost și ei arestați preventiv, dar în 13 aprilie 2010 au fost puși în libertate.
?à?ín rezoluțiile de începere a urmăririi penale și în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale procurorii afirmă că, în perioada iulie – septembrie 2009, Cătălin Voicu, "prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator", a primit de la Costel Cășuneanu, în două tranșe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) și 200.000 de euro, în schimbul intervenției pe lângă magistrați din cadrul înaltei Curți de Casație și Justiție (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluții favorabile societății comerciale la care omul de afaceri era asociat.
De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins și primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă polițiști pentru a-i determina să propună o soluție favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.
Procurorii au pus sechestru asigurător pe suma de 200.000 de euro, aparținând omului de afaceri Costel Cășuneanu. De asemenea, procurorii anticorupție au instituit sechestru asigurător pe un imobil ce aparține lui Marius Locic, a cărui valoare estimată este mai mare decât 119.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.