Home Actualitate Senin, Meleșcanu s-a autoincriminat pentru votul din străinătate și riscă peste 10...

Senin, Meleșcanu s-a autoincriminat pentru votul din străinătate și riscă peste 10 ani de închisoare

DISTRIBUIŢI

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat miercuri că motivul pentru care în străinătate nu s-a putut vota a fost că timpul de vot a fost crescut de la 2 secunde (sic!) la 6-7 minute prin votul de la referendum. Iată declarația incriminatoare a seninului ministru de Externe: ”Nu e vorba de date mincinoase, pur și simplu vinovat de votul în străinătate este practic președintele Iohannis care la 2 săptămâni după ce am stabilit care sunt secțiile de votare la propunerea ambasadelor și la solicitările unor misiuni diplomatice de către un număr semnificativ de cetățeni români și am ajuns la numărul de 441 (n.r. Ordinul Ministrului Afacerilor Externe nr. 730 din 24 aprilie 2019, publicat în Monitorul Oficial nr. 327 din 25 aprilie 2019), după două săptămâni (n.r. anunțul a fost făcut de președinte pe 28 martie 2019) dânsul a anunțat că face referendum în aceeași zi. În consecință din 2 secunde care durează votul în general în cabină, având referendum băgat peste votul parlamentarilor europeni, s-a ajuns în jur de 6-7 minute votul și practic nu au putut să voteze toți oamenii mai ales în secțiile aglomerate”, a declarat la Antena 3 Teodor Meleșcanu.

Iată cum s-a dat în primire singur Meleșcanu că problema a fost votul la referendum doar că ordinul lui a fost emis la o lună după anunțul președintelui. Chiar și în cazul în care ordinul ar fi fost deja emis la anunțul președintelui privind organizarea referendumului, acesta putea fi modificat printr-un alt ordin de ministru. Dar așa e când nu mai ai simțul măsurii și te crezi de neînlocuit. Corlățean a fost salvat de PSD și ALDE la cererea DNA de ridicare a imunității pentru votul din diaspora să vedem ce vor decide senatorii în cazul lui Meleșcanu că nici Tăriceanu nu se simte foarte confortabil. Când obții sub pragul electoral nu mai poți ridica pretenții.

Dar să vedem ce a spus DNA în cazul lui Corlățean căruia i s-a cerut ridicare imunității pentru abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul și împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

„Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Corlățean Titus, senator, la data faptelor deținând și o funcție ministerială, are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În contextul organizării alegerilor prezidențiale din anul 2014, în calitate de ministru al afacerilor externe, Corlățean Titus, prin încălcarea procedurilor legale și prin acte de dispoziție, a organizat discreționar secțiile de votare din străinătate, obținând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus și susținut de partidul din care făcea și el parte.

Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetățeni români care și-au putut exercita dreptul de vot în străinătate.

Prin urmare, limitarea accesului la secțiile de votare în străinătate a avut drept consecință creșterea procentajului total de voturi favorabile obținute de același candidat, în condițiile în care comportamentul electoral al cetățenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv.

Pe de altă parte, dreptul de vot cetățenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat. Vătămarea s-a realizat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât și prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulți dintre titularii dreptului la vot să renunțe la exercitarea acestuia.

Prin aceeași conduită, ministrul de externe a cauzat și o vătămare a intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Externe, interese care constau în buna funcționare a misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României în străinătate și în îndeplinirea de către acestea, în condiții optime, a atribuțiilor legale privind apărarea, în străinătate, a drepturilor cetățenilor români.”

Infracțiunile în concurs aduc după sine executarea pedepsei celei mai mari la care se adaugă un spor de o treime din a doua pedeapsă. Ghinion!

2 ARII

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.