Acasă Actualitate Și săptămâna viitoare vom avea temperaturi chinuitoare!

Și săptămâna viitoare vom avea temperaturi chinuitoare!

DISTRIBUIȚI

Nici în următoarele zile România nu va scăpa de temperaturile de foc. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), „vremea călduroasă va continua și săptămâna viitoare, mai ales în sudul și estul țării“. Ieri, la ora 13.00, se înregistrau 34 de grade Celsius la Băneasa, Filaret, Ploiești, Alexandria, Roșiori de Vede, Giurgiu, 32 de grade Celsius la Focșani, 31 de grade Celsius la Iași, 30 de grade Celsius la Timișoara și Constanța, 27 de grade Celsius la Brașov. Deși la Băneasa și Filaret se înregistrau, la ora 13.00, 34 de grade Celsius, meteorologii au precizat că în Capitală „temperaturile au fost cu cel puțin zece grade mai mari“. Cea mai scăzută temperatură înregistrată tot ieri, dar la ora 8.00, era de 11 grade Celsius, la Joseni.
În București, pe lângă corturile de prim-ajutor, pompierii SMURD au instalat cinci puncte de acordare a primului ajutor. Acestea se află în Piața Unirii – în parcarea din fața Magazinului Unirea, Piața Universității – lateral de Hotelul Intercontinental (în fața Teatrului Național), Piața Romană – în alveola de la stația RATB, Piața Victoriei – între Calea Victoriei și B-dul Lascăr Catargiu, și Magazinul Obor – zona din fața magazinului, spre pasaj. Autospecialele ISUMB amplasate în aceste puncte vor fi dotate cu dozatoare și bidoane cu apă potabilă. Și la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, în 24 de ore s-au înregistrat peste 1.200 de solicitări, dintre care 667 prezentau urgențe. În Capitală, în același interval, 41 de persoane au căzut pe stradă, înregistrându-se și 128 de lipotimii și sincope.
Și Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța are asigurată medicația de urgență, îndeosebi pentru turiștii care nu se hidratează corespunzător și care stau de dimineață până seara pe plajă.
Vara anului 2007, mult mai fierbinte decât cea de acum
Luna august a acestui an a debutat cu temperaturi mai ridicate decât normele climatice ale intervalului de referință 1961-1990. „Chiar dacă e mai cald decât «obișnuitul» perioadei 1961-1990, valorile înregistrate până acum nu sunt recorduri pentru temperaturile lunii august, și nici pentru verile din România, în general. În acest context, trebuie subliniat că vara anului 2007, considerat cel mai cald pentru România din toată perioada de observații, a fost mult mai fierbinte decât ce am suportat noi în 2010, până acum. Un factor care singularizează anul 2010 ar putea fi umiditatea crescută din aer datorată prezenței unei rezerve de apă substanțială în sol. Astfel, valorile indicelui de confort termic cresc, ele indicând astfel o intensificare a disconfortului resimțit în urma efectului cumulat al temperaturilor ridicate și a umidității crescute a aerului. Rezerva de apă substanțială din sol, pe lângă disconfortul legat de creșterea umidității aerului, înseamnă însă și o moderare a extremelor termice. Circulația atmosferică care aduce aer cu caracteristici tropicale din nordul Africii sau sud-vestul Asiei ar fi avut un impact mult mai mare asupra regimului termic fără această moderare pe care o aduce fenomenul de evaporare a apei din sol. Evaporarea apei din sol determină o scădere a temperaturii“, a explicat, pentru „Curentul“, Roxana Bojariu, șeful Secției Climatologie din cadrul ANM. Potrivit acesteia, în vara anului 2007, valurile de căldură au avut această caracteristică de intensificare locală a temperaturii, pe fondul unor circulații care aduceau aer tropical pentru că exista un deficit pronunțat de apă în sol. Atunci s-au înregistrat frecvent temperaturi în jurul valorii de 40 de grade Celsius și chiar peste. De altfel, „au existat mai multe atenționări de Cod portocaliu și roșu pentru temperaturi ridicate, în timp ce în 2010 n-au existat până acum decât atenționări de Cod galben pentru regimul termic“. Codul roșu se instituie dacă în anumite zone se înregistrează două zile consecutiv 40 de grade Celsius.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.