Acasă Actualitate -Spaga- electorala de peste 25 milioane de euro

-Spaga- electorala de peste 25 milioane de euro

DISTRIBUIȚI

In goana disperata pentru castigarea alegerilor generale, guvernul a emis pe 21 octombrie Hotararea nr. 1735/2004 prin care se aloca de la Fondul de rezerva bugetara 1.049,55 miliarde de lei, peste 25 milioane de euro, in vederea asigurarii -cheltuielilor curente ale autoritatilor administratiei locale-. Potrivit acestui act normativ, 2.653 de localitati din tara urmeaza sa beneficieze de sume ce variaza intre 50 milioane de lei si 12 miliarde de lei. In realitate, numarul localitatilor care vor avea parte de generozitatea executivului este mult mai mic, deoarece guvernantii au avut grija sa strecoare pe aceasta lista si 17 consilii judetene. Practic, prin aceasta hotarare, guvernul a directionat majoritatea fondurilor catre localitatile conduse de primari PSD, in scopul atragerii de capital electoral.


Aceasta hotarare -salvatoare- (nr. 1735/2004) este contrasemnata de secretarii de stat, Toma Zaharia (Ministerul Administratiei si Internelor) si Gheorghe Gherghina (Ministerul Finantelor Publice) precum si de ministrul delegat pentru administratie publica, Gheorghe Emacu. Actul normativ stipuleaza negru pe alb ca suma de 1049,55 miliarde de lei se utilizeaza -pentru asigurarea cu prioritate a ajutorului social, ajutorului pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri, sustinerea sistemului de protectie a persoanelor cu handicap, precum si a altor cheltuieli curente ale autoritatii publice locale-. La o prima lectura se poate observa ca sumele cele mai mari de bani au mers catre localitatile conduse de primarii PSD. In acest mod li se ofera edililor locali posibilitatea sa dirijeze fondurile dupa bunul plac, dar in asa fel incat populatia sa inteleaga ca PSD este generos si are grija de oameni. Ca atare, alesii locali vor avea misiunea de a convinge electoratul ca PSD merita sa mai ramana la guvernare. Dar in realitate, aceasta hotarare ascunde directionarea banilor numai catre localitatile unde se considera ca exista un capital electoral destul de consistent pentru PSD. Astfel, nu se explica faptul ca un municipiu ca Giurgiu, dar cu un primar liberal, a primit 1,1 miliarde de lei, in timp ce doua localitati mult mai mici din acelasi judet – Bolintin Deal si Bolintin Vale – au primit impreuna de trei ori mai multi bani (3,35 miliarde de lei). Dar in ambele localitati, primarii sunt ai partidului de guvernamant, iar prefectul judetului Giurgiu domiciliaza in aceasta zona.

Lista localitatilor binecuvantate de guvern cu fonduri -pentru cheltuieli curente- include si orasul de bastina al presedintelui Ion Iliescu (Oltenita – 1,5 miliarde de lei), dar si asezarea unde a vazut lumina zilei ministrul Ioan Talpes (Toplet – Caras Severin – 2,6 miliarde de lei).

De pe aceasta lista nu putea fi omisa si localitatea prahoveana Cornu, fieful de vacanta al liderilor PSD, in frunte cu primul-ministru. Ca atare, guvernul a avut grija ca primarul comunei sa aiba la dispozitie -pentru cheltuieli curente- un supliment de numai 300 milioane de lei.

De asemenea, prin aceasta hotarare, executivul a virat peste 66 miliarde de lei in vistieriile a 17 consilii judetene. Insa a avut grija ca cele mai multe fonduri sa mearga in judetele unde fraiele sunt conduse de oameni apartinand PSD, cum ar fi Suceava (10 miliarde de lei), Galati (12 miliarde de lei), Arges ( 9 miliarde de lei) sau Botosani (5 miliarde de lei), astfel ca impartirea celor peste 25 milioane de euro s-a facut dupa principiul -cine imparte-si face-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.