Acasă Actualitate Tânăra luată pe sus de jandarmi la Cluj a încălcat legea de...

Tânăra luată pe sus de jandarmi la Cluj a încălcat legea de două ori. La constatarea contravenției nu se fac audieri și nu participă avocați

DISTRIBUIȚI

Organizarea și desfășurarea adunărilor publice sunt reglementate de Legea 60/1991 republicată în 2014. Tânăra care a refuzat să părăsească locul adunării a comis două contravenții prevăzute de această lege la articolul 26, (1), f) refuzul de a părăsi imediat adunarea, dacă măsura a fost dispusă de conducătorii acţiunilor și i) refuzul de a părăsi imediat adunarea la solicitarea organelor de ordine, potrivit legii.

Legea prevede pentru cele două contravenții amenzi de la 500 la 5000 de lei, constatarea acestora făcându-se de „poliţişti, ofiţerii şi subofiţerii de jandarmi, precum şi de primari sau de împuterniciţii acestora, anume desemnaţi.”

Tinerei i s-a cerut să plece de către organizatorul care vorbea la megafon dar aceasta a refuzat. Și activiștii Cătălin Berenghi și Călin Marincuș i-au cerut tinerei să părăsească Piața Avram Iancu ca mai apoi și jandarmii să-i solicite același lucru. Oana Mardare a refuzat iar jandarmii au luat-o pe sus.

Pe pagina oficială a marșului LGBT (lesbiane, homosexuali, bisexuali,transsexuali) organizatorii evenimentului au anunțat că ”Marşul spunedrept s-a desfăşurat fără incidente. Acest video (dreapta) este din centrul oraşului, de la mitingul celor de la Noua Dreaptă. Mergem acum la secţia de poliţie. LE ora 14:00: Nu a fost nimic obscen, a fost un marş normal – cam acestea au fost cuvintele Oanei care au generat aceasta scena. Avocatul nostru a ajuns aici, desi momentan nu e lăsat să intre. Oana este audiată în acest moment, fără avocat”, se arată pe Facebook/ClujPride.

„În mod eronat administratorii paginii ClujPride au considerat că prezența avocatului era necesară. La poliție tinerei i s-a dat o amendă contravențională care poate fi contestată ulterior cu plângere. Nu există audieri ca în penal la care să poată participa avocatul. Avocatul poate contesta amenda.”, a declarat pentru Curentul avocatul consultat.

După incident, tânăra Oana Mardare a postat pe Facebook: „Nu, nu sunt ok. Nu am înțeles nimic din ce s-a întâmplat azi. Din momentul în care am deschis gura într-un spațiu public, la o manifestare publică, într-un mod pașnic și pacifist și am fost luată pe sus… din momentul ăla nu am mai înțeles nimic. Asta e și problema mea în fond: nu înțeleg multe dintre lucrurile care se întâmplă în jurul meu. N-am înțeles de ce am fost azi dimineață la un marș de solidaritate în Cluj, la marginea Someșului, feriți de privirile oricărui clujean care s-ar putea simți jignit de câteva sute de oameni care promovau iubirea și drepturile omului. N-am înțeles de ce în Piața Avram Iancu e autorizată fără nicio problemă o manifestare care promovează ura și discriminarea. N-am înțeles de ce, eu cetățean, nu am voie să stau să ascult ce zice celălalt cetățean și să îmi permit să corectez afirmațiile lui eronate. N-am înțeles de ce eu, cetățean, sunt scoasă cu forța din spațiul public când le spun că, dacă mă lasă, plec de bună voie după ce se termină manifestarea la care vreau sa particip, pentru că mă interesează sincer să ÎNȚELEG. N-am înțeles de ce jandarmeria este agresivă cu un om care nu e agresiv. De ce sunt acuzată de violență când nu am fost violentă, de consum de alcool când nu consum alcool, de rebeliune când nu am fost rebelă. N-am vrut scandal. Revoluție. Atenție. N-am vrut să fiu curajoasă. Am vrut doar să văd câți oameni sunt în Piața Avram Iancu și să aud ce tip de discurs este considerat potrivit pentru „centru”. Dar mi-am permis să nu fiu de acord. În centru centrului. Și… asta nu se face. Nu sunt ok. Nu mă așteptam la asta. Sunt și o să fiu câteva zile tristă și (mai) pierdută în toate neînțelegerile mele… Mulțumesc celor care s-au solidarizat cu tristețea mea.”

Foto: Medias Info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.