Home Actualitate Tentaculele Ungariei din CNSAS (II)

Tentaculele Ungariei din CNSAS (II)

DISTRIBUIŢI

Rețeaua de sub steag străin

Antoniu-Ladislau Csendes a lucrat discret, tenace și eficient. Ceea ce nu înseamnă că nu s-au constatat efectele activității sale și că nu i s-au reconstituit, de către observatorii avizați legal, pas cu pas, acțiunile pe care le-a desfășurat sub steag străin.
Activitatea sa a fost posibilă, între altele, ca urmare a cointeresării unor salariați subalterni, pe care i-a promovat în funcții de conducere bine retribuite, iar ei îl răsplătesc cu loialitatea lor. Din partida loialiștilor lui Csendes fac parte, conform surselor noastre, printre alții:
– Laura Stancu, director al Arhivei Curente (cea aflată în lucru la sediul central al CNSAS). După ce a fost, anterior, numită șef serviciu arhivă, Csendes a transformat serviciul în direcție și, pe cale de consecință, promovată ca director. În anul 2008, o dată cu donarea de către CNSAS a unui autoturism Renault Megane Universității "Ovidiu" din Constanța, Laura Stancu a fost admisă ca doctorand al numitei universități. Donația, spun cunoscătorii dinlăuntrul chestiunii, ar fi prețul doctoratului.
– Ionel Ivașcu, directorul Arhivelor CNSAS din Depozitul Popești-Leordeni. Și acestuia, Csendes i-a transformat funcția de șef serviciu în director. Împreună, cei doi conlucrează strâns, în afara cadrului instituțional oficial, pentru: identificarea cazurilor de colaborare cu Securitatea, a căror soluționare se spune că s-ar face în alte moduri decât oficial. Comentariile nu sunt de prisos: șantaje, extorcări, racolări pentru alte servicii… De asemenea, tandemul Csendes-Ivașcu este beneficiarul deturnărilor sistematice din bugetul alocat depozitelor de arhivă. Drept recunoștință pentru loialitatea sa infracțională, soția lui Ivașcu a fost transferată din Oltenița și numită, în absența vechimii necesare,  director economic interimar al CNSAS, calitate în care coordonează bugetul, finanțele, administrația, transporturile și resursele umane. La rândul lor, soții Ivașcu s-au înconjurat de apropiați de încredere, consolidându-și propriile poziții, după exemplul oferit de Csendes. Modalitățile de angajare au scandalizat personalul neprivilegiat al CNSAS.
– Vasile Carabis, șef Serviciu Tehnic, promovat din șef de compartiment, cu perspective de a fi numit director general adjunct. A fost adus de Csendes, fiindu-i prieten "de familie", urmare a meditării fiicei lui Ivașcu de către soții Csendes, atât în liceu, cât și ulterior, ca studentă la Conservator. Rolul lui Carabis este acela de a face jocurile de interese ale lui Csendes în ceea ce privește lucrările de investiții, "vaca de muls" a președintelui muzicolog.
– Boșneag Francisc, consilier superior însărcinat cu achizițiile publice (de profesie inginer metalurg). În contextul verificărilor pentru angajarea ca funcționar public, a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu securitatea ca poliție politică. Ulterior, s-a descoperit că are dosar de informator. Nu i s-a reținut infracțiunea de fals în declarații și continuă să fie menținut funcționar public, cu încălcarea flagrantă a legii. Motiv pentru care este total dependent față de Csendes.
Boșneag și Carabis sunt oamenii-cheie pentru administrarea și gestionarea frauduloasă de către Csendes a fondurilor de investiții. Dintre manoperele dolosive ale trioului infracțional rețin atenția:
– mușamalizarea facturării unor lucrări neefectuate la Depozitele de Arhivă Popești-Leordeni;
– trucarea licitației pentru atribuirea unui contract în valoare de sute de milioane, având ca obiect realizarea unui acoperiș. Contractul a fost dedicat unei firme din Târgu-Jiu, imediat după ce Carabis s-a întors din concediu de pe meleagurile gorjene;
– achiziționarea actualului sediu al CNSAS la un preț supraevaluat, de 9,5 milioane de euro fără TVA. Clădirea este total improprie pentru nevoile de spațiu ale CNSAS,  deoarece arhiva curentă este depozitată, contrar legii arhivelor, în subsolul I, respectiv în garaj, printre țevile de apă, încălzire și canalizare, plus umiditatea, bacteriile și mucegaiurile aferente. În schimb, la etajul VI este amenajat un Centru SPA (piscina, jacuzzi, terasă) și alte facilități de relaxare a prea obositului și mult stresatului muzicolog Antoniu-Ladislau Csendes. Un alt subsol, II, este inundat la fiecare ploaie care intră în torent pe rampa înclinată de acces, care apoi refulează, fiind nevoie de un sistem de pompe pentru a o scoate în stradă.
– Ancuța Median, fostă șef de cabinet, promovată consilier juridic la Direcția juridică, este supervizorul "secret", un fel de agent de securitate, care elaborează zilnic un raport confidențial pentru uzul exclusiv al președintelui Csendes.

Anchetă la CNSAS

Recent, a început, la CNSAS, un control al Curții de Conturi. Un control cu peripeții, deoarece toate documentele contabile din anul 2007 și, parțial, din 2006, atât cele în format electronic, cât și pe suport de hârtie, sunt de negăsit, iar în perioadele respective s-au sesizat neregularități permanente în activitatea de investiții, care continuă și în prezent. La controlul anterior, din 2006, lui Csendes, ca vicepreședinte, precum și altora, i s-a imputat o mare delapidare prin falsificarea documentelor de transport, cazare și diurnal. Spre amuzamentul politiștilor și procurorilor anchetatori, Csendes a prezentat facturi emise de un hotel de cinci stele din Sighetul Marmației, unde există doar un modest motel! În ancheta penală, Csendes nu a recunoscut că ar fi beneficiat de sume necuvenite, motivând că nu a semnat personal de primirea lor. Dar a pus pe alții să semneze, cu care a fost confruntat și l-au contrazis. În avariția sa nemăsurată, Csendes se preta și la însușirea bonurilor de benzină, iar o referentă, Barbu Ana, care a refuzat decontările false, a fost determinată să plece din CNSAS, după cum au constatat organele de anchetă.

Andreea Varga, budapestoloaga personală a lui Ladislau Csendes

Antoniu-Ladislau Csendes nu cunoaște și nici nu face nimic din ceea ce-i cere legea. Excelează, în schimb, prin comportamentul rudimentar, violent verbal, jignitor și xenofob la adresa personalului, căruia i se adresează urlând și cu apelative insultătoare de neconceput pentru un demnitar. Cum nu-i convine ceva, culoarele se umplu de urletele isterice: "Români împuțiți! La muncă cu românii, …tu-le neamu'n…". Nemulțumit că angajați din Direcția economică au refuzat să-i elibereze sume de bani necuvenite, Csendes a ripostat: "Căcați, căcații dracului! …tu-vă neamu'n… de români!" Apoi a trântit ușa, scoțând-o cu toc cu tot din perete.
Activitatea cotidiană a Cabinetului președintelui Csendes este coordonată de un personaj feminin cel puțin misterios, Andreea Varga.
Directorul de cabinet, Andreea Varga, nu este angajată CNSAS și nici nu primește vreo remunerație de la București, pentru activitatea zilnică desfășurată, care constă în  primirea și soluționarea întregului volum de lucrări adresat președintelui. Ea dispune ce trebuie să vadă președintele, cu care vorbește exclusiv în limba maghiară, de față și cu alți angajați. Ea rezoluționează și îndrumă lucrările, păstrează și aplică ștampila în absența secretarei, coordonează relațiile externe, organizează expozițiile și conferințele în străinătate, îndeplinește acte de reprezentare externă a președintelui.
Atitudinea lui Csendes față de Varga este de maxim respect și deferentă, ca și cum aceasta i-ar fi superioară… Andreea Varga, care în timpul liber face pe istoricul, este cetățean al Republicii Ungaria.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.