Acasă Actualitate Tentativa de atentat cu grenada in parcul Cismigiu

Tentativa de atentat cu grenada in parcul Cismigiu

DISTRIBUIȚI

Sosirea trupelor americane in tara si decizia de a sprijini total razboiul impotriva Irakului au marit considerabil riscul unor actiuni teroriste, de aceea autoritatile romane au luat o serie de masuri specifice de la supravegherea grupurilor suspecte ca ar putea sa intreprinda astfel de actiuni si pana la sporirea dispozitivelor de securitate din punctele nevralgice. Cu toate acestea, sambata la pranz, intr-una dintre cele mai aglomerate zone de recreere a bucurestenilor, parcul Cismigiu, a fost descoperia o grenada defensiva. Din fericire, grenada – chiar daca avea cuiul de siguranta scos – nu a explodat, acesta fiind singurul motiv pentru care zeci de persoane nu au fost omorate sau ranite. Incidentul a pus pe jar toate institutiile abilitate, fiind, fara doar si poate, o dovada ca ceea ce s-a intreprins pana acum pentru sporirea sigurantei nationale nu este indeajuns.

Gardienii publici au crezut ca este vorba de o gluma

Sambata in jurul pranzului, in plin centrul Capitalei, in parcul Cismigiu, intr-un punct extrem de aglomerat prin care trec mii de oameni, mai ales la sfarsit de saptamana, un batranel a descoperit o grenada defensiva. Ea a fost aruncata, dupa toate probabilitatile, la ora 12.45, adica exact in momentul in care elevii care participasera la simularea examenului de Capacitate se pregateau sa iasa din incinta Colegiului National -Gheorghe Lazar-. Spre -cinstea- lor, nu politistii sau jandarmii au fost cei care au descoperit grenada, ci un biet batranel care se plimba prin parc. Speriat de ceea ce a vazut, barbatul a plecat in cautarea unor politisti. Dupa cateva minute, a dat peste o patrula a gardienilor publici, pe care i-a anuntat de descoperirea sa. La fel de interesanta este si reactia acestora. In loc sa alerge sa indeparteze polpulatia din perimetrul respectiv, cei doi gardieni l-au luat la rost pe batran, crezand ca face glume cu ei. -Cand a venit batranul sa ne anunte, am crezut ca face o gluma. Dupa ce l-am legitimat si i-a mai cerut o data sa ne explice ce s-a intamplat, ne-am deplasat pana in locul indicat de el si am vazut langa o piatra o grenada. Am alertat prin statie comandamentul nostru din Primaria Capitalei, iar cei de acolo au sunat la sectia de politie-, declara mandru nevoie mare unul dintre cei doi gardieni. Timpul pierdut cu verificarea actelor batranului si cu luarea la intrebari a acestuia ar fi putut costa cateva vieti daca grenada ar fi explodat iar gardienii nu ar fi ajuns la timp pentru a indeparta populatia din perimetrul de risc.

Teroristul a avut ghinion

Doar o minune a facut ca respectiva grenada sa nu explodeze. -Nu m-am uitat nici eu prea bine, dar este cert ca numai o minune ne-a scapat de o explozie. Era maneta blocata-, declara comisarul-sef Dumitru Stan, seful Sectiei 3 Politie. Macabra desoperire a creat un adevarat haos in toate structurile politiei, jandarmeriei si SRI, centrul Capitalei fiind impanzit de sute de ofiteri. Echipele de pirotehnisti de la Politia Capitalei au anihilat si ridicat grenada, dupa care au trimis-o la expertiza. Din datele existente rezulta ca explozia nu s-a declansat deoarece parghia de siguranta a ramas blocata. -Grenada a fost descoperita de niste cetateni care au alertat gardienii publici din parcul Cismigiu. Este de fabricatie militara si avea cuiul scos, iar dispozitivul blocat in cadere. In momentul de fata, Politia Capitalei si Procuratura de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti ancheteaza acest caz-, declara comisarul-sef Gelu Drajneanu, adjunctul Politiei Capitalei. In mod normal o grenada de mana defensiva explodeaza dupa sapte secunde de la tragerea cuiului si eliberarea parghiei. Efectul exploziei unei astfel de grenade este devastator, raza de actiune fiind de 200-250 de metri.

Nimeni nu stie nimic

Ca si in celebrul caz -Jean Monnet-, unde s-a folosit acelasi tip de grenada, politistii nu au nici cea mai vaga idee cine ar putea fi autorul sau care ar fi mobilul. Lipsa unor martori si a unui mobil clar fac ca ancheta sa fie extrem de dificila. In plus, antecedentele arata ca probabilitatea prinderii autorilor este aproape nula, in cazul atentatului de la Liceul -Monnet- neexistand nici macar un suspect. Lipsa unor rezultate in ancheta respectiva a fost motivul oficial al schimbarii din functie a fostului sef al Politiei Capitalei, Mihai Gheorghe. Cum politia nu are prea mari sanse sa afle cine a aruncat grenada in Cismigiu, ramane de vazut daca si actualul sef va plati cu functia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.