Acasă Actualitate Transferul Registrului Comertului la Justitie, considerat neconstitutional

Transferul Registrului Comertului la Justitie, considerat neconstitutional

DISTRIBUIȚI


In urma cu doua zile, cand toata lumea astepta cu sufletul la gura decizia Consiliului de Stat al tarilor membre NATO privind invitatia de aderare a Romaniei, la Tribunalul Iasi avea loc un eveniment nu cu aceeasi incarcatura istorica, dar destul de important pentru sutele de angajati ai Registrului Comertului, care s-au vazut transferati cu forta la Ministerul Justitiei. Concret, judecatorii ieseni au admis actiunea salariatilor de la Registrul Comertului Iasi, care au reclamat ca au fost transferati fara acceptul lor la Ministerul Justitiei, ordonanta guvernamentala pe aceasta tema urmand sa fie trimisa spre analiza Curtii Constitutionale. Haosul care s-a creat prin acest transfer l-a facut pe Mihail Vlasov, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si al Camerei Iasi, sa-i adreseze ministrului justitiei, Rodica Stanoiu, o scrisoare deschisa in care ii demonstreaza paradoxul situatiei: -Licenta- activitatii Registrului Comertului apartine Ministerului Justitiei, iar mijloacele ncesare derulararii acesteia apartin Camerei de Comert.

Ordonanta 129, trimisa la Curtea Constitutionala

Magistratii ieseni au decis ca Ordonanta 129/2002 care prevede transferul Registrului Comertului la Ministerul Justitiei nu a fost emisa cu respectarea conditiilor legale, raportat la articolul 114, alineatul 4 din Constitutie privind regimul ordonantelor de urgenta. Potrivit motivatiei instantei din acest dosar, -ordonanta de urgenta este o masura de ordin constitutional, care permite guvernului, sub controlul strict al parlamentului, sa faca fata unui caz exceptional si care se justifica pe necesitatea si urgenta reglementarii unei situatii care, datorita circumstantelor sale exceptionale, impune adoptarea unei solutii imediate in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public**.

Potrivit magistratilor de la Judecatoria Iasi, dosarul urmeaza sa fie trimis Curtii Constitutionale, singura abilitata sa se pronunte cu privire la constitutionalitatea unui act normativ, precum si la solutionarea exceptiilor de neconstitutionalitate.

Comunitatea de afaceri face apel la Rodica Stanoiu

Intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului justitiei, Rodica Stanoiu, Mihail Vlasov, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si al Camerei de Comert Iasi, aminteste noului proprietar al Registrului Comertului ca are -licenta- pentru activitatea Registrului, dar nu si mijloacele necesare desfasurarii acesteia in conditii normale.

-Daca recunoasteti ca arhiva de carton (dosarul comerciantului), baza de date, personalul in sine, birotica, logistica, managementul, dotarile, spatiile si, nu in cele din urma, ambientul european sunt proprietate exclusiva a Camerei de Comert Iasi, atunci intelegerea este simpla: activitatea Registrului Comertului si a Biroului Unic se poate desfasura in continuare in concret si eficient – in conditii absolut legale: cu schimbarea antetului si a stampilei, asa cum de altfel se lucreaza din 14.10.2002. Lunar, cu corectitudine si in respectul legilor, se pot regulariza conturile-, se arata in scrisoarea adresata ministrului justitiei de catre presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov.

Colaborare reciproc avantajoasa

In ceea ce priveste metoda de lucru, Mihail Vlasov spune in scrisoarea adresata doamnei Rodica Stanoiu ca eventualul cont al ministrului justitiei ar putea fi alimentat lunar cu diferenta dintre incasarile si cheltuielile efective aferente desfasurarii activitatii, plus contravaloarea serviciilor prestate de catre Camera de Comert Iasi prin folosinta bunurilor si a proprietatilor Camerei.

-Alta varianta de colaborare, care sa indeplineasca conditiile legii, comunitatea de afaceri ieseana, prin reprezentantii ei, conform hotararii din 18.11.2002, nu ne ingaduie. Aceasta varianta de lucru are oricum un caracter pasager, deoarece Curtea Constitutionala speram ca isi va face datoria si va admite exceptia de neconstitutionalitate a OUG nr. 129/2002-, se mai arata in scrisoarea semnata de presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Consecintele unui decizii neconstitutionale

Sediul Camerei Iasi este singurul din Romania construit prin contributiile voluntare a 33 de oameni de afaceri. Judetul Iasi are inregistrati 27.000 de agenti economici, care se vor trezi blocati. Camera nu poate sa-i ajute, caci legea i-a luat acesta activitate, iar Oficiul Teritorial al Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Iasi nu exista decat de jure, in fapt, nu exista si nu poate functiona.

Ceea ce merita atentie maxima este ca in scurt timp, acesti agenti economici aflati in imposibilitate de a-si rezolva interesele economice vor cauta solutia acestor probleme prin mijloace specifice de atitudine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.