Home Actualitate Trei medici și două farmaciste-șefe reținuți în scandalul ”Rețeta pentru cancer”

Trei medici și două farmaciste-șefe reținuți în scandalul ”Rețeta pentru cancer”

DISTRIBUIŢI

Nouă persoane, între care trei medici, au fost reținute marți de procurorii bucureșteni, în dosarul rețetelor false prescrise pentru tratarea cancerului.

În afară de medici, au mai primit ordonanțe de reținere pentru 24 de ore două diriginte de farmacii și patru persoane care ar fi intermediat achizițiile de la firme fantomă. Medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil și Aristica Poenaru, de la Secția Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, se numără printre cei vizați în această anchetă. La audieri au fost aduși și omul de afaceri sibian Ilie Vonica, proprietarul grupului Polisano din care face parte și lanțul de farmacii Rețeta, și Ioana Vonica, soția acestuia, care ar fi vizată în dosar, potrivit acelorași surse.

Procurorii și polițiștii au făcut, marți dimineață, 26 de percheziții în București, Sibiu, Dolj și Ilfov, inclusiv la Spitalul Fundeni din Capitală.

Perchezițiile au vizat și la lanțul de farmacii Rețeta, unde au fost verificate peste o mie de rețete decontate, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, și facturi fiscale. Anchetatorii suspectează că prin farmacii din această rețea s-ar fi efectuat achiziții fictive de la firme fantomă și fără a avea autorizație de distribuție de la Agenția Națională a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente în domeniul oncologic și hematologic, au mai spus aceleași surse.

La percheziții, în locuința unui medic au fost găsiți 100.000 de euro, 140.000 de dolari și 250.000 de lei, iar la o farmacistă, 100.000 de lei și peste 23.000 de euro, conform surselor citate.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București (PTB) a informat că trei medici au emis 1.100 de rețete false pentru medicamente oncologice și hematologice, pe numele unor pacienți, iar reprezentanții unei firme ce deține un lanț de farmacii au decontat fraudulos pentru acestea, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB), aproximativ 8,3 milioane de lei.

Procurorii au început, în luna mai, urmărirea penală în acest caz față de zece persoane suspectate de săvârșirea, după caz, a infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune, fals intelectual și uz de fals, a mai precizat PTB.

„Din datele și probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile că suspecții au creat circuite economice și financiare fictive cu scopul de a-și însuși sumele de bani rezultate din activitatea infracțională și de a denatura plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat. Prejudiciul produs bugetului de stat, reprezentând TVA și impozit pe profit, se ridică la suma de circa 1,7 milioane de lei”, a mai precizat PTB.

Potrivit procurorilor, reprezentanții unei societăți ce deține un lanț de farmacii au înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziții de medicamente de la societăți cu un comportament de tip „fantomă”.

Astfel, în baza a aproximativ 1.100 de rețete false pentru medicamente oncologice și hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienți care nu au beneficiat de acestea, reprezentanții societății au decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.

 

„Sumele de bani obținute au fost spălate printr-un circuit financiar fictiv, finalizat cu retragerea în numerar și însușirea lor”, susțin procurorii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.