Acasă Actualitate Trimis în judecată de DNA, fostul șef al IGP a mințit la...

Trimis în judecată de DNA, fostul șef al IGP a mințit la Antena 3 că nu a știut de extrădarea escrocului FNI ca s-o scoată vinovată pe Kovesi

DISTRIBUIȚI

Fostul şef al Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa a declarat vineri că nu a ştiut nimic de aducerea în ţară a fostului preşedinte FNI, Nicolae Popa, cu un avion charter. Precizările vin în contextul în care fosta şefă DNA este cercetată cu privire la modul în care a fost adus în ţară Nicolae Popa. În anul 2017, chestorul Nicolae Popa a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie.
Astfel, fostul şef al Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a declarat vineri la postul Antena 3 că „nu a ştiut nimic”, şi că nimeni din Ministerul de Interne nu a avut cunoştinţă de operaţiunea de aducere în ţară a fostului preşedinte FNI, Nicolae Popa, condamnat definitiv şi fugit în Indonezia la acea dată. El a precizat şi că „subordonaţilor le-a fost dat ordin să nu-i spună nimic” cu privire la aducerea în ţară a fostului şef FNI. „Nu am ştiut ce a făcut Kovesi atunci”, a declarat chestorul.
„Eu am aflat din presă despre această operațiune, ceea ce nu mi s-a părut normal. Nu am înțeles de ce a fost nevoie de o cursă privată în condițiile în care infractori, mult mai periculoși decât Nicolae Popa, au fost aduși în țară cu avioane de linie. Nu eu am semnat pentru plata acestei curse. Aceste atribuții, pe linie financiară, le avea adjunctul meu de la acea dată, comisarul șef Alexandru Tanco. Polițiștii care l-au adus în țară au plecat spre Jakarta cu o cursă de linie. Această operațiune s-a făcut într-un mare secret față de mine. Totul s-a organizat la nivel de minister. După care, și-au dat seama că nu pot să plătească pentru că, dacă ar fi plătit de la Minister, era un fel de deturnare de fonduri și atunci au trimis banii la Poliție și a plătit colegul meu. Despre toate lucrurile astea am aflat după ani de zile. ” a declarat Liviu Popa și la DCnews.

Minciunile acestui fost șef al IGP, judecat acum pentru luare de mită sunt demontate de G4 Media care a consultat o ”Notă raport privind extrădarea din Indonezia a cetățeanului român Popa Nicolae” întocmită de Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din Inspectoratul General al Poliției Române. Nota a fost semnată de directorul Centrului, subcomisar Mihai Friptu, și a fost aprobată de șeful IGPR, chestorul Liviu Popa, precum și de ministrul Afacerilor Interne, Traian Igaș. Nota a fost întocmită și aprobată de șeful IGPR pe 14 aprilie 2011 și se referea la amănuntele necesare deplasării la Jakarta în perioada 17 aprilie – 24 aprilie 2011 a unei escorte formate din reprezentanții IGPR. Citiți-o integral la G4Media
Așadar Liviu Popa a mințit cu nerușinare ca să se răzbune pe Kovesi pentru că DNA l-a prins luând mită ca șef al IPJ Bihor.

Chestorul Liviu Popa a fost şef al IPJ Bihor din 23 mai 2005, apoi şef al Direcţiei Generale Anticorupţie, din 5 octombrie 2009, pentru ca între 23 noiembrie 2010 şi 15 mai 2012 să ajungă şef al Poliţiei Române, de unde s-a întors la comanda Inspectoratului Bihor, până în 22 septembrie 2016, când a fost eliberat din funcţie din cauza acuzaţiilor de corupţie aduse de DNA Oradea. În aprilie 2017, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Liviu Popa, chestor de poliţie, la data faptelor inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, pentru luare de mită (3 fapte din care 2 în formă continuată) şi fals în declaraţii în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012 – 2014, inculpații Popa Liviu și Indrei Remus Daniel, în calitățile menționate mai sus, au protejat activitatea infracțională a unei persoane (martor în prezenta cauză) și nu și-au îndeplinit, potrivit legii, atribuțiile de serviciu ce decurgeau din funcțiile de conducere deținute constând, printre altele, în conducerea și coordonarea lucrătorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor – Serviciul de Investigare a Fraudelor/Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și respectiv a celor din cadrul Poliției mun. Beiuș.
Concret, inculpații Popa Liviu și Indrei Remus au făcut demersuri astfel încât să fie soluționate favorabil petițiile/reclamațiile și dosarele penale înregistrate la Poliția mun. Beiuș și la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor care vizau presupuse infracțiuni comise de persoana respectivă.
De asemenea, cei doi inculpați s-au angajat să nu constituie de noi dosare penale referitoare la faptele penale comise de către persoana respectivă și despre care aceștia ori subordonații lor ar fi luat la cunoștință în orice mod.
În schimb, chestorul de poliție Popa Liviu, în calitate de inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și comisarul șef Indrei Remus Daniel, în calitate de șef al Poliției mun. Beiuș, au pretins în mod nemijlocit de la persoana respectivă diferite foloase necuvenite, în valoare totală de 11.979 lei.
Ulterior, cei doi inculpați au primit foloase în valoare de 7.979 lei, ce au constat în achiziționarea de obiecte de mobilier și prestarea unor servicii/lucrări de renovare la sediul Poliției mun. Beiuș.
În vara anului 2012, inculpatul Popa Liviu, în aceeași calitate, a pretins și primit de la aceeași persoană diferite foloase necuvenite, constând în prestarea de servicii/lucrări în vederea racordării, în mod provizoriu, la rețeaua de curent electric a locuinței sale.

În perioada 2008 – 2016, inculpații Popa Liviu și Galea Ovidiu Daniel nu au menționat în declarațiile de interese calitatea de membri ai unei Loje din România.

2 COMENTARII

  1. Tot scandalul cu extradarea lui Popa e de noaptea mintii. Notiunea de extradare „ilegala” numai niste dusi cu pluta o pot inventa. Era Popa condamnat definitiv si fugit din tara? Era. A fost adus si trimis la parnaie unde ii era locul? A fost. Conteaza mijloacele folosite? Nu. Dar pentru condamnatii fugiti gen Ghita conteaza, ca le titaie curu sa nu pateasca la fel. Se vede din satelit ca a fost o operatiune comuna SIE – CIA, cu dat ceva la schimb americanilor. Ca a fost si este o chestiune de siguranta nationala, cu multe informatii clasificate, iar dosarul penal e doar circ. Ce nu l – a intrebat nimeni pe Ghita, de parca – s toti hipnotizati, de ce n- a zis nimic pana n- a fost condamnat. Era omu sistemului, prieten cu Kovesi. De ce s – au certat, ce a apucat -o pe Kovesi sa- i faca dosare? Si multe altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.