Acasă Actualitate Tupeul PSD: Avocatul Poporului este o instituție care trebuie să fie de...

Tupeul PSD: Avocatul Poporului este o instituție care trebuie să fie de partea opoziției

DISTRIBUIȚI

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, afirmă că Avocatul Poporului este o instituţie, şi nu un om, care „trebuie să fie de partea opoziţiei”. Asta deși Victor Ciorbea a fost servitorul perfect al guvernelor PSD.

„Avocatul Poporului nu este un om, este o instituţie. Avocatul Poporului trebuie să fie de partea opoziţiei, nu politic, trebuie să fie de partea opoziţiei, să monitorizeze puterea, ăsta este rolul Avocatului Poporului, ăsta este rolul unor instituţii de genul ăsta, ăsta este rolul presei de exemplu”. a susţinut liderul PSD, la emisiunea Insider Politic, difuzată de Prima TV.

Vasile Dîncu afirmă că PSD nu susţine schimbarea din funcţia de avocat al Poporului al lui Renate Weber şi consideră că inclusiv instituţiile europene ar trebui să intervină în cazul său.

„Eu o cunosc pe doamna Renate Weber de peste 20 de ani. A fost mereu un stâlp al societăţii civile, a criticat mereu PSD-ul şi toate abuzurile sau non-abuzurile pe care le-a făcut. Aveam întotdeauna senzaţia că doamna Weber, ca orientare politică, este un om de dreapta. Nu este nicio problemă cu asta, Este, însă, un om care-şi asumă corect funcţia pe care o are, după părerea mea. Nu este deloc PSD-istă şi cred că merită să facă asta, pentru că prin Fundaţia Soros şi prin alte instituţii în care a lucrat are o experienţă în a apăra drepturile civile. Şi nu susţinem în niciun caz (schimbarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului – n.r.), credem că şi instituţiile europene ar trebui să reacţioneze în acest mod, pentru că este un abuz al puterii.

Totodată, Vasile Dîncu a opinat că, dacă va dori să desfiinţeze instituţii, actuala putere politică „va îndepărta intelectualii, oamenii din societatea civilă”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat, marţi, că a fost iniţiată procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber – al cătrei mandat ar urma să se încheie în 2024 – precizând că în cel mult două săptămâni comisiile juridice urmează să analizeze această solicitare şi să prezinte un raport care să fie transmis plenului.

Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Mandatul Avocatului Poporului poate fi reînnoit o singură dată.

Mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

4 COMENTARII

  1. Asa cum am mai scris intr-un alt comentariu, D-na Renate Weber este pesedista pe fata, nu incearca sa se mai ascunda. Dansa nu mai este un demnitar: „Bono fide” ( De buna credinta).

  2. Mai Dancule lasa vrajeala caci toata lumea stie ca ei oameni de rand nu au avut niciodata un om care sa le apere interesele nici macar acei oameni ale caror probleme au ajuns in presa despre milioanele de nedreptatiti anonimi nici vorba si asta pentru ca acel avocat al poporului despre care vorbesti este un om care nu vrea sa lupte pentru dteptate contra aluia care la numit pe un post platit regeste din bugetul de stat.
    Dancule in postarea asta a ta tu arati ca esti un prost sau o faci pe prostul in interesul P.S.D.,dar eu nu cred ca esti prost.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.