Acasă Actualitate UE ne trage de urechi pentru ingerința terților în activitatea BNR

UE ne trage de urechi pentru ingerința terților în activitatea BNR

DISTRIBUIȚI

Executivul de la Bruxelles a concluzionat, ieri, în cadrul unui raport, că Banca Națională a Romåniei (BNR) nu este o instituție independentă așa cum ar trebui să fie, în activitatea sa intervenind o serie de terți care acționează în sensul influențării activității normale a acestei instituții. Aceste observații au fost făcute ieri de raportul de convergență al Comisiei Europene, care a subliniat că există o serie de incompatibilități legate de legea privind statutul BNR, cu privire la independența instituțională a acesteia. Documentul de ieri a reprezentat o evaluare a rezultatelor obținute de nouă țări în perspectiva aderării la zona euro, printre care și Romånia.
Raportul Comisiei Europene menționează, referitor la legea 312 din 28 iunie 2004 privind statutul BNR, că „prevederea potrivit căreia o terță parte poate influența ex-ante conținutul regulamentelor contabile ale BNR, ca și registrele operațiunilor economice și financiare, afectând astfel negativ independența instituțională a BNR, este incompatibilă cu art. 130 al Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFEU)“. Articolul 130 al Tratatului mai sus menționat se referă la faptul că „în exercitarea competențelor și în îndeplinirea misiunilor și îndatoririlor care le-au fost conferite prin tratate și prin Statutul SEBC și al BCE, Banca Centrală Europeană, băncile centrale naționale sau membrii organelor lor de decizie nu pot solicita și nici accepta instrucțiuni din partea instituțiilor, organelor, oficiilor sau agențiilor Uniunii, a guvernelor statelor membre sau a oricărui alt organism“. Acest document mai precizează că instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii, precum și guvernele statelor membre se vor angaja să nu influențeze membrii organelor de decizie ale Băncii Centrale.

Ingerință de la Finanțe

Comisia Europeană se declară nemulțumită și de articolul din legea privind statutul BNR ce contravine TFEU, cel care obligă BNR să ia în considerare opinia Ministerului Finanțelor atunci când elaborează modele de declarații anuale. „Această prevedere oferă ocazia pentru o terță parte să influențeze ex-ante modelele declarațiilor anuale ale BNR și va afecta astfel negativ independența BNR. Prevederea este incompatibilă cu art. 130 al TFEU“, se menționează în raportul de convergență al UE. Observațiile CE sunt total justificate din moment ce, conform statului BNR, aceasta este o instituție publică independentă cu personalitate juridică. Același statut care poate fi consultat pe site-ul www.bnr.ro spune că „în îndeplinirea atribuțiilor, BNR și membrii organelor sale de conducere nu vor solicita sau primi instrucțiuni de la autoritățile publice sau de la orice altă instituție sau autoritate“. În plus, raportul reține faptul că este incomplet art. 3 (1) al legii privind statutul BNR, ce prevede că în exercitarea funcției lor, membrii organismelor de luare a deciziilor din BNR nu vor primi instrucțiuni de la nicio autoritate publică sau altă instituție ori autoritate. „Ar trebui adăugat faptul că autoritățile publice sau orice alte instituții ori autorități vor respecta, de asemenea, acest principiu și se vor abține de la a-i influența pe membrii organismelor de luare a deciziilor din BNR“, menționează raportul CE.

Geoană îl cheamă la ordine pe Isărescu

În ciuda acestor reglementări ale UE și BNR prin care nimeni nu are voie să intervină în activitatea BNR, șeful Senatului, Mircea Geoană, l-a chemat luni la raport pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Pe un ton de al doilea om în stat, Geoană a precizat că așteaptă de la cei doi demnitari invitați în Biroul Permanent al Camerei Superioare a Parlamentului clarificări privind problema tăierii subvențiilor în agricultură, dar și referitoare la situația alocațiilor pentru copii sau ajutorului de șomaj. Contactat de ziarul „Curentul“, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, ne-a precizat că a avut timp să consulte raportul de convergență al CE, dar ne-a precizat că BNR a primit mai multe sesizări de-a lungul anilor de preaderare și după aderarea la UE privind regulamentele după care trebuie să funcționeze BNR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.