Acasă Actualitate Uite pe ce se duseră banii oltenilor: Olguţa Vasilescu îngrapă zeci de...

Uite pe ce se duseră banii oltenilor: Olguţa Vasilescu îngrapă zeci de mii de euro într-o ,,herghelie„ de arbuşti în formă de cal

DISTRIBUIȚI

 

Chelul îşi aruncă banii pe ,,tichie de mărgăritar„ iar Olguţa Vasilescu, pe cai verzi pe pereţi. De fapt nu pe pereţi ci lăsaţi ,,în buiestru„ prin parcurile din Bănie. Şi, exct ca în bancul de la Radio Erevan, cel cu bicicleta furată şi nu câştigată, nu este vorba despre vreo herghelie de cai adevăraţi, ci de nişte arbuşti ornamentali, ,,tunşi„ în formă de cal. Concret, Primaria Craiovei a cheltuit 30.000 de euro pe câţiva arbuşti tunşi cu foarfeca în diverse forme. Cei mai spectaculoşi, dar şi cei mai scumpi, sunt cei în forma de cal, care au costat câte 7.500 de euro fiecare. Conform presei locale, craiovenii nu s-au arătat prea impresionaţi de ,,herghelia„ vegetală care a năvăli peste oraşul lor, cu atât mai mult cu cât pomişorii au fost achiziţionaţi fără nici o licitaţie. De fapt, localnicii nu pot să priceapă, nici în rupul capului, cum se poate ca un copăcel modelat, destul de stângaci de altfel, în forma de cal, poate să coste mai mult decât un cal pur sânge. În această privinţă, Sergiu Pistorel, instructor de echitaţie, a declarat că: „Un cal pur sânge poate să plece de la 2.000 de euro, un cal de rasă”. În plus, pe lângă arbuştii în formă de cal, Primăria Craiovei a mai achiziţionat şi unii care reprezintă o ceaşă, cu tot farfurie: să fie primate, căci acelea au costat doar câte 1.400 de euro fiecare. Întrebată despre ciudata ei ,,herghelie„ horticolă, Primăreasa Olguţa Vasilescu, sau ,,CraiOlguţa„, cum i-ar place ei să i se zică, a declarat că: ,,Am vrut să achiziţionăm un alt tip de ornamente pentru municipalitate, pentru că mi s-au părut tot timpul anoste panseluţele care erau până acum plantate în Craiova. Am vrut să avem o formă de mobilier urban”. Aici trebuie să fim de acord cu ea: bineînţeles că panseluţele sunt anoste. La fel ca şi moda bordurilor montate şi răsmontate, şi pe faţă şi pe dos, şi moda panseluţelor a cam trecut. Iar asta nu pentru că bietele floricele ar fi cu adevărat anoste, ci pentru că de toţi banii ăia ar fi trebuit să cumpere câteva sute de mii de fire, care după aia ar fi trebuit plantate şi îngrijite. Aşa că, deşi este mai scump decât un cal de soi, adevărat, copăceii Olguţei sunt cu mult mai eficienţi şi aduc mult mai rapid ,,un ban grămadă„.

De fapt, s-ar părea că mofturile artistice au lovit-o mai demult pe ,,Craiolguţa„. Luna trecută, Bănia s-a mai pricopsit cu nişte hidoşenii, pe cât de pretenţioase, pe atât de scumpe. Este vorba despre zece statui care, inspirate, chipurile, din viaţa cotidiană a localnicilor, vor fi amplasate în Craiova în viitoarele câteva luni. Iniţial, până la sfârşitul lunii iunie, ,,capodoperele„ vor fi doar provizorii, modelate din fibră de sticlă şi vopsite cu bronz. Vlad Drăgulescu, Preşedintele Asociaţiei Craiova Capitală Culturală Europeană, a declarat că proiectul se numeşte “Craiova cotidiană prin statui”, iar în final statuile cu pricina vor fi turnate în bronz, cu fonduri private după ce firmele vor “adopta” statuile care le plac. Costurile de ridică la sume cuprinse între 4.000 şi 10.000 de euro pentru fiecare statuie„. Iar asta pentru că, după cum a spus tot el, “Ne dorim să surprindem momente din viaţa cotidiană a craiovenilor şi să le lăsăm acolo prin statui. Sunt momente care nu sunt importante din punct de vedere istoric, dar sunt importante din punct de vedere social. A fost un proiect de zece statui, am amplasat primele două. Ele au avut efectul scontat. O să mai fie încă opt care vor fi amplasate până la sfârşitul lunii iunie. Artistul care a câştig acest proiect este Valentin Buicu, are experienţă în lucrul cu fibră, pentru că aceste statui sunt din fibră de sticlă. Partea a doua a proiectului aparţine craiovenilor care deja şi-au exprimat dorinţa să le adopte. Firmele sau un grup de firme pot să adopte statuile. Nici nu am apucat bine să lansăm ideea şi avem oameni care sunt interesaţi. Mediul de afaceri doreşte să dea înapoi comunităţii din care îşi trage seva”. Aşadar, să fim bine înţeleşi: ,,seva„ şi nu ,,şpaga„. Dar, care o fi oare motivul pentru care edilii Craiovei s-au molipsit brusc de pasiunea pentru artă? Simplu: conform autorităţilor, amplasarea de statui face parte din acţiunile iniţiate de Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană,  pentru pregătirea oraşului în competiţia Capitală Culturală Europeană 2021. Ei domnilor şi doamnelor: ştiţi cum se spune prin popor: paşte murgule iarbă verde. Iar asta pentru că, vorba olteanului: până în 2021, ,,Ori moare măgarul, ori se pierde samarul„.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.