Acasă Actualitate Ultima escrocherie a lui Vîntu, ultima victimă

Ultima escrocherie a lui Vîntu, ultima victimă

DISTRIBUIȚI

Odată lăsat în libertate de către judecători, Sorin Ovidiu Vîntu s-a apucat să facă în continuare „meseria“ în care are deja un „doctorat“ luat cu „suma cum laudae“: escrocheria. Cea mai nouă victimă a pușcăriabilului eolian pare să fie Sebastian Ghiță, un băiat tânăr, priceput în ale calculatoarelor, care conduce aparent o afacere de succes transpusă în grupul Asesoft. Principalul obiect de activititate al acestei societăți este conceperea și distribuirea pe piață a softurilor produse de această companie și, bineînțeles, ca orice afacere de succes, contracte cu statul fără discriminări ministeriale. Deși s-a trâmbițat pe toate canalele că cel care urmează să preia Realitatea Media ar fi omul de afaceri Cristian Burci, Vîntu a ales un paravan mult mai convenabil, un personaj imaculat, un tânăr businessman de succes, la vedere.
Surse care au participat la negocierea preluării Realității Media, derulată duminică seară între SOV și Cristi Burci, ne-au declarat că Vîntu l-a ales pe Ghiță ca șef al Realității deoarece poate fi controlat. Mai mult, acesta va băga banii, iar Vîntu va decide în continuare cui se va pune preș coșmelia media plină de „deontologi“ vånduți. „Monșer, dacă Ghiță plătește și Vîntu f…e în continuare, e normal să semnez cu Ghiță“, i-ar fi spus, conform surselor „Curentul“, Vîntu lui Burci, pentru a încerca să îi explice de ce nu i-a våndut acestuia Realitatea Media.

O nouă combinație

Consiliul de Administrație al Realitatea Media a semnat, ieri, un contract de management cu Divizia Media a grupului Asesoft, companie condusă de Sebastian Ghiță. Contractul, în valoare de 75 milioane de euro, a fost semnat pe o perioadă de cinci ani. Să ne-nțelegem, Sebastian Ghiță e angajat să facă managementul și tot el dă banul. Reamintim că din Consiliul de Administrație al Realitatea Media fac parte Sorin Freciu, Dragoș Stanca și Dragoș Nedelcu. Ceea ce este paradoxal în toată afacerea asta este de ce un tånăr de succes precum Ghiță ar pierde 15 milioane de euro în fiecare din cei cinci ani ai contractului într-o afacere în care s-a angajat doar să managerieze Realitatea Media, nu să devină acționar majoritar? Practic, prin acordul semnat cu escrocul FNI, Ghiță ar urma doar să devină manager general de fațadă, o interfață credibilă a golanului cu aere de geniu financiar. Nu știm cum l-a convins SOV pe Ghiță să accepte o astfel de afacere păguboasă. O variantă ar putea fi o mărturisire a lui Vîntu, care și-ar fi tras profitul din ultimii ani de pe Realitatea Media falsificånd cifre raportate ulterior statului cum că societatea ar merge în pierdere. Reamintim că, numai în 2008, Realitatea a avut o pierdere de 19 milioane de euro, „Cațavencu“ – pierderi de 8,8 milioane, iar marele cotidian quality plin de colcăitori deontologi, „Cotidianul“ – pierderi de 600.000 de euro .

Aceeași Mărie, cu altă pălărie

Afacerea a căpătat conotații din ce în ce mai dubioase după ce Ghiță a declarat imediat după strångerea måinii escrocului SOV că nu va schimba echipa editorială, adică toți ciracii lui Vîntu pe care acesta îi gratula cu apelative precum „golănașule“, „idiotule“ sau din categoria cu „căcat în cap“. Cam despre astfel de oameni vorbim. Ghiță vrea să îi păstreze pe toți și, mai mult, să extindă regional Realitatea TV. „Mă interesează profitul“, a declarat Sebastian Ghiță, la întålnirea cu angajații Realitatea. Care profit, că pånă în prezent Realitatea TV a mers conform cifrelor oficiale numai în pierdere? Bașca, noul manager a mai declarat că își va deschide larg buzunarele și va mări cu 7% leafa „deontologilor“ de la iRealitatea. „Politica editorială va rămåne în måinile angajaților. Echipa de conducere va rămåne în picioare“, a spus Ghiță. Treaba mea este strict pe zona economică“, a continuat patronul Asesoft.

Mogul aspirant

Deși nu este de calibrul trio-ului V-P-V, Ghiță tinde și el spre statutul de mogul de media. Ca orice aspirant la fotoliu de mogul, Ghiță a înțeles rapid că dacă vrei să intri în „Liga mare“, trebuie să înoți cu „rechinii mari“. A luat-o de jos în media investind prin intermediul companiilor sale în televiziunea Prahova TV, ziarul „Prahova“, postul radio Prahova, dar și în media online precum portalul de știri www.infoportal.ro.

Rampa spre „Liga campionilor“

Presa centrală a scris ieri că firmele lui Ghiță sunt abonate constant la vaca de muls care poartă numele statului romån. Astfel, Asesoft Internațional a derulat singură sau în colaborare cu altă companie a grupului, Teamnet, în ultimii trei ani, mai multe contracte cu diverse instituții de stat. Printre instituțiile de stat care figurează pe parteneri de afaceri pentru firmele lui Ghiță se numără Ministerul Finanțelor, RADET, STS, APIA, Garda de Mediu, Registrul Auto Romån, diverse consilii județene, Casa de Asigurări de Sănătate. Valoarea contractelor încheiate cu acesta se ridică la 76 milioane de lei și 9,7 milioane de euro, un total aproape 28 milioane de euro. Cu toate acestea, cel mai mare contract obținut de Asesoft în februarie 2010, în urma unei licitații deschise cu Ministerul de Finanțe, condus la acea dată de Sebastian Vlădescu, care a oferit acestei firme suma de 7,8 milioane de euro pentru implementarea unui soft. Pe această lungă listă de instituții de stat se află și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care a cumpărat de la una dintre companiile lui Ghiță, echipamente de comunicații de date, servere și sisteme de stocare în valoare de 9,9 milioane de lei, conform unui contract din septembrie 2009, precum și o aplicație pentru întocmirea, centralizarea și urmărirea bugetului de cheltuieli al STS, în valoare de 1,5 milioane de lei, conform unui contract semnat în iulie 2008.

Conexiuni politice

Din acest punct de vedere, Sebastian Ghiță nu a făcut partizanat politic. A fost sponsor pentru absolut toate partidele aflate la guvernare, forțe politice care odată instalate i-ar fi putut oferi prilej contractării unor noi afaceri cu statul. Cu toate acestea, Ghiță are o aplecare specială pentru alianța PSD+PC, prin prisma faptului că este nașul de cununie a controversatului ministru conservator Codruț Sereș, anchetat de autorități pentru implicarea în afacerea privatizărilor strategice și în cea de spionaj, alături de cetățeanul bulgar Stamen Stancev. Presa a scris că pe relația cu Sereș, Sebastian Ghiță a primit din partea Ministerului Economiei, în perioada 2005-2006, contracte în valoare de 1,5 milioane de euro. Și nu trebuie neglijată nici informația că Sebastian Ghiță este unul din organizatorii și finanțatorii congresului PSD din 2010, care a dus la schimbarea lui Geoană din funcția de președinte al partidului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.