Acasă Actualitate Un nou eșec al Ministerului Fondurilor Europene

Un nou eșec al Ministerului Fondurilor Europene

DISTRIBUIȚI

Ne plangem tot timpul ca suntem la coada Europei, ca nu avem strazi, autostrazi si ca nu suntem in stare sa atragem fonduri europene si ne intrebam cum se poate face mai bine lucrul acesta si cine ar trebui sa ne invete.

Credem ca raspunsul se regaseste la factorii de decizie din onorabilul Minister al Fundurilor Europene, cum il numea cineva in gluma, care a ratat cu brio un nou contract care putea sa ajute la cresterea absorbtiei fondurilor europene.

Sa vedem deci cum sunt tratati operatorii economici, cum sunt tratati expertii in fonduri europene care ar putea sa puna umarul la modernizarea si dezvoltarea economiei nationale:

In luna octombrie apare pe seap de la Ministerul Fondurilor Europene o licitatie pt cooptarea unui numar de aproape 4000 de experti care sa verifice cererile de plata si rambursare la Organismele Intermediare pentru a putea trage banii de la Comisia Europeana.
 Agitatie mare: se cauta experti, pentru a realiza o cat mai mare absorbtie pana la 31.12.2015, se depun ofertele, se cer tone de documente, cv, diplome, experienta, declaratii de disponibilitate ale expertilor cum ca se angajeaza ca in perioada respectiva sa fie disponibili pentru executarea contractului, se semneaza acordul cadru, se dau calificati expertii care indeplinesc cerintele, pentru semnarea contractului subsecvent si apoi o mare pauza care nus-a terminat nici pana astazi.
In timp ce in cadrul OrganismeIor Intermediare si femeile de serviciu verificau la cereri, iar portarii dadeau numere de inregistrare, domnii de la minister beau cafeau pe DOROBANTI si se gandesc ca iar a castigat cine nu trebuie, de ce sa mai derulam contractul si sa mai atragem niste fonduri, ce avem de castigat, mai bine sa dam bani inapoi la UE IN LOC SA-I CHELTUIM CU FOLOS SA DEGREVAM bugetul statului.
Si uite asa personalul din Organismele Intermediare se ocupa de analiza cererilor, in loc sa deschida sesiuni de depunere a proiectelor aferente perioadei 2014-2020, caci din 2014 de cand a inceput nou perioada programatica au trecut DEJA 2 ANI, nu s a deschis nici un apel pe POCU, POR, POSCCE etc, si se pare ca nici nu se vor deschide prea curand!!!!
Poate 20000 de oameni care au lucrat pe POSDRU astazi sunt someri pentru ca nimeni nu a facut nimic si nici nu vor sa faca.

Si tot asa probabil ca sute de cereri nu au putut fi verificate la timp, sau au fost prost verificate din lipsa expertilor necesari si s-au pierdut din nou multe milioane din fondurile europene.

Sa dam doar un exemplu din ceea ce ar putea raspunde Ministrul fondurilor europene vizavi de obiectivele ce trebuie atinse prin POSDRU – POCU in ceea ce priveste rata de ocupare:
·         Provocare –Doamna MINISTRU CE INSEAMNA rata de ocupare pe POCU 4.1 peste 30% ???
·         Raspuns – Inseamna ca luam 300 de romi ii angajam pe hartie (pentru ca in realitate nu ai unde), se fura jumatate din buget, arestam primarul ca a fraudat fonduri europene si tot Ministerul –pentru ca au fost complici de la inceput prin modul in care au elaborat ghidurile solicitantului care nu au cum sa fie aplicate in realitatea romaneasca…TOT SA SCRIEM DESPRE FONDURI

Si sa nu mai vorbim de problemele expertilor care si-au aratat disponibilitatea pentru a lucra in acest contract:

-au refuzat oferte interesante, de parca erau rentieri sau copii de bani gata.
-este rusinos ca li s-a ingradit dreptul la munca!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.