Acasă Actualitate Un portarel grabit vrea sa puna sechestru pe Baza Aeriana Giarmata

Un portarel grabit vrea sa puna sechestru pe Baza Aeriana Giarmata

DISTRIBUIȚI

In Timisoara au fost deschise patru procese civile de catre victime sau rude ale persoanelor ucise la Revolutie. Unul dintre ele a fost castigat de Adriana Palacau, o femeie in varsta de 47 de ani, din Timisoara. In conditiile in care recursul in anulare nu mai poate fi promovat in cauze civile, decizia Curtii de Apel Timisoara a ramas definitiva. MApN va trebui sa plateasca 23.000 de dolari, adica peste 700 milioane de lei Adrianei Palcau sau va fi executat silit. Numai ca desi MApN a instiintat-o in scris pe Adriana Palcau ca incepand cu 1 noiembrie a.c. va putea intra in posesia banilor, conform ordinului ministrului apararii, executorii judecatoresti vor si ei ca tot MApN sa le plateasca comisioanele, fapt de care armata nici nu vrea sa auda pentru ca nu are baza legala. Asa se face ca portareii au pus ochii pe cea mai apropiata unitate militara de Timisoara, adica Baza Aeriana Giarmata. Nu mica a fost mirarea comandantului unitatii cand a aflat ca risca sa-si piarda -Dacia de serviciu- pentru -nu*s ce proces- al MApN…


Impuscata, in dormitor

Adriana Palcau a fost impuscata in propriul dormitor, in jurul orei 9.30, in 24 decembrie 1989. Apartamentul acesteia se afla in apropierea Palatului Administrativ, pe vremea aceea sediul Comitetului Judetean PCR. In casa se afla fiul acesteia, care atunci avea noua ani, si sotul sau. Femeia a fost impuscata in abdomen. In urma celor intamplate, a ramas cu handicap si cu traume psihice, la fel ca si fiul sau. Nu este greu de imaginat cum a trait copilul aceasta scena de cosmar: mama plina de sange, zacand impuscata pe covor. Conform datelor din dosar, glontul care a lovit-o pe Adriana era de calibrul 7,65 si poate proveni de la o pusca cu luneta, iar Armata nu era singura care avea, la momentul respectiv, arme cu luneta. Trei astfel de pusti se aflau la persoane identificate pana acum ca fiind cadre MI, dar care la vremea respectiva se aflau in subordinea armatei.

Procesul

Nici pana in ziua de astazi Adriana Palcau nu stie cine si de ce a impuscat-o. Imediat dupa 1990, a facut, la fel ca alte victime, demersurile necesare pentru declansarea unei anchete penale, care sa stabileasca vinovatiile. Nici pana astazi nu s-au definitivat cercetarile, justitia neputand sa se exprime in dosarul penal. In paralel, femeia a deschis un proces civil, pentru a obtine despagubiri pentru cele 65 de zile de ingrijiri medicale, handicapul de gradul III si traumele psihice grave suferite atat de ea, cat si de familia ei. Procesul a durat trei ani, iar la finalul lui trei judecatori de la Curtea de Apel Timisoara au decis ca armata trebuie sa plateasca, desi nu s-a aflat cine a impuscat victima. Decizia civila s-a pronuntat miercuri, 18 septembrie. Adriana Palcau a cerut despagubiri in valoare de 50.000 de dolari. 3.000 de dolari reprezinta daunele materiale si 47.000 – cele morale. In 19 decembrie 2001, prima instanta, Judecatoria Timisoara, a respins cererea, dand castig de cauza armatei. Tribunalul Timis a mentinut decizia, in 17 martie 2002 exprimandu-si punctul de vedere. Curtea de Apel Timisoara a schimbat insa primele sentinte. Luna trecuta, completul format din trei judecatori a ascultat pledoariile finale ale avocatilor. Pronuntarea a durat aproape o saptamana, miercuri, 18 septembrie 2003 fiind pronuntata decizia prin care MApN este obligat sa achite 23.000 de dolari despagubiri.

-Sunt io, portarelu* care a venit sa va ia avioanele!-

MApN a declarat, dupa anuntarea sentintei definitive din 18 septembrie a.c., ca va plati despagubirile. Purtatorul de cuvant al MApN, lt. col. Nezir Gelaledin, ne-a declarat ieri ca, intr-adevar, -vineri a venit o somatie pentru executarea sentintei judecatoresti, in baza careia MApN este obligat sa-i plateasca doamnei Adriana Palcau. Imediat, domnul ministru a ordonat Directiei Financiare a MApN ca incepand cu 1 noiembrie sa se achite aceasta despagubire. Pe de alta parte, Oficiul Juridic a luat legatura cu doamna Adriana Palcau, instiintand-o in scris ca va primi acesti bani la data mentionata. Din cate stiu eu, doamna Palcau a fost placut surprinsa ca MApN achita aceasta despagubire intr-un timp atat de scurt. Problema este ca expertul judecatoresc si avocatul doamnei, din cate am inteles, vor ca tot MApN sa plateasca si comisioanele lor, in valoare de peste 150 milioane de lei. Or, MApN nu are o baza juridica pentru o astfel de plata. Noi platim ceea ce s-a stabilit prin sentinta judecatoreasca-, a mentionat lt. col. Nezi Gelaledin. Insa conform Romnet, avocatul Adrianei Palcau a inceput demersurile pentru executarea silita in vederea recuperarii daunelor prevazute in sentinta justitiei. Executorul judecatoresc angajat de Adriana Palcau a -pus ochii- pe Baza Aeriana Giarmata. Mai intai a fost invitat in biroul comandantului bazei, insa cand acesta a inteles ca executorul venise sa execute silit unitatea militara, a fost chemat seful de Stat Major, care l-a poftit pe executor afara. Totusi, ca sa nu plece cu mana goala, executorul a incheiat un proces-verbal de sechestru chiar pe Dacia comandantului, insa pentru ca reprezentantii unitatii militare nu au vrut sa primeasca procesul-verbal, executorul l-a lasat, pur si simplu, la poarta bazei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.