Acasă Actualitate Unul din trei tineri recruti este analfabet

Unul din trei tineri recruti este analfabet

DISTRIBUIȚI

Unul din trei tineri recruti este trimis acasa pentru analfabetism sau pentru ca este retardat mintal. Studiile arata ca majoritatea elevilor au un nivel intelectual si un grad de educatie sub orice limita.

Nu cu foarte mult timp in urma, o natie intreaga se declara lezata de eticheta de -stupid people-, pusa romSnilor de bine cunoscutul -profet despre trecut-. Multi s-au simtit atunci jigniti si s-au grabit sa explice cSt de genial e poporul romSn. Povestile acestea despre genialitate tind insa sa devina legende, pentru ca, de vreo zece ani incoace, psihologii, dascalii si chiar medicii recunosc un declin incredibil al potentialului intelectual al romSnilor. Celebra -speranta de mSine- a natiunii se reduce la o serie de generatii de tineri din ce in ce mai putin educati, care renunta la scoala dupa doua sau trei clase primare sau care ajung sa faca un liceu sau chiar o facultate fara sa citeasca mai mult de zece carti serioase. Tinerii de valoare pleaca, de regula, din tara, dupa ce s-au burdusit de specializari.

Slaba pregatire a tinerelor generatii este cel mai usor de sesizat la incorporare. In ultimii ani, la Centrul Militar Botosani se prezinta din ce in ce mai multi flacai analfabeti sau care, daca au absolvit cSteva clase primare, abia stiu sa se semneze sau sa numere corect banii. In ultimul an, unul din trei tineri este respins la incorporare, din cauza intelectului sub limita. Baietii provin, in general, din mediul rural si, din cauza saraciei ori a lipsei de preocupare a parintilor, nu apuca sa faca mai mult de cSteva clase primare sub indrumarea unui suplinitor. -De multe ori noua, membrilor comisiei de recrutare, ne este jena de nivelul intelectual pe care il afiseaza tinerii. Multi nu stiu sa raspunda la intrebari simple, de genul ?çcum preferati sa va petreceti timpul liberC, pentru ca la vSrsta de 18-19 ani nu stiu cum se ?çtraduceC a prefera. CSt priveste coeficientul de inteligenta stabilit pe baza testelor, situatia e dramatica, multi dintre recruti se afla sub limitele acceptate pentru normalitate-, declara Carmen Galan, psiholog in cadrul Comisiei de Recrutare de pe lSnga Centrul Militar Botosani.

600 dintre cei 1.800 de tineri care s-au prezentat anul acesta pentru incorporare la CMJ Botosani au fost trimisi acasa, din cauza analfabetismului si a nivelului intelectual sub limita.

Botosaniul ocupa, de altfel, un trist loc trei in topul judetelor care claseaza cei mai multi tineri veniti la recrutare pe motive de retard mintal. Este adevarat ca la recrutare se prezinta foarte multi tineri din mediul rural, orasenii incercSnd prin orice mijloace sa fenteze serviciul militar obligatoriu. Sa nu va imaginati insa ca prostia care paraziteaza din ce in ce mai multi flacai de tara ocoleste tinerii de la oras.

Din luna octombrie, Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica din Botosani a initiat un studiu amplu de testare a elevilor din clasele a IV-a si a VIII-a in vederea stabilirii gradului de pregatire pentru continuarea studiilor. Asupra elevilor sunt efectuate teste de inteligenta si de personalitate, iar rezultatele sunt sub orice asteptari. -Eu, personal, sunt ingrozita de nivelul intelectual al copiilor testati. Pornim cu totii in viata cu un bagaj genetic aproximativ egal, important este sa-l cultivam-, explica Gabriela Berbecaru, psiholog in cadrul Centrului Judetean de Asistenta Psihologica.

Anul trecut, Compartimentul de Promovare a Sanatatii din cadrul Directiei de Sanatate Publica a efectuat un studiu in scolile si liceele botosanene, care a dorit sa puna in evidenta modul in care isi petrec timpul liber tinerii botosaneni. Sondajele au pus in evidenta un lucru trist: elevii citesc din ce in ce mai putina literatura de calitate, in schimb se sufoca de telenovele. -In clasele primare copiii mai citesc cSteva carti de povesti, obligati, probabil, de invatatori, in ciclul gimnazial si in cel liceal insa sunt extrem de putini tineri care se declara pasionati de lectura, majoritatea recunosc cu seninatate faptul ca nu citesc decSt reviste si ca prefera sa se uite la telenovele-, spune Angie Straticiuc, filolog in cadrul DSP.

Nu mai e nevoie sa va spunem ca situatia e albastra rau si ca peste o generatie, cel mult doua, vom intra intr-un cerc vicios care ne va catapulta la periferia civilizatiei. Tinerii de astazi care nu pot sau nu vor sa invete vor ajunge mSine niste adulti limitati, care vor fi in imposibilitatea logica de a genera crestere economica, adica vor impinge societatea si mai adSnc in marasmul saraciei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.