Acasă Actualitate Urmează debarcarea lui Bogdan Olteanu de la conducerea BNR?

Urmează debarcarea lui Bogdan Olteanu de la conducerea BNR?

DISTRIBUIȚI

Dinu Patriciu împreună cu amicul său Crin Antonescu au pregătit minuțios un plan care are drept scop scoaterea definitivă pe bară a lui Bogdan Olteanu. După ce l-au scos și din partid, și din Parlament, surse bine informate ne-au declarat că urmează debarcarea lui din funcția de viceguvernator la BNR. Începutul a fost făcut de președintele PNL, Crin Antonescu, care a declarat zilele trecute că prezența lui Bogdan Olteanu la BNR este „nepotrivită“, întrucåt acesta nu are experiența necesară pentru postul de viceguvernator. Aoleu! Asta s-ar traduce că Olteanu „încetează să îndeplinească condițiile necesare pentru exercitarea atribuțiilor sale“. Căutånd în statutul BNR, observăm că acesta este unul din motivele de revocare a unui membru al CA al BNR. Condițiile fiind îndeplinite, urmează, la propunerea comisiilor de buget-finanțe din Parlament, revocarea lui Olteanu, după cum ne-au precizat sursele noastre. Și cum în plen majoritatea
PNL-PSD-UDMR merge ca unsă,  Bogdănel ar cam trebui să-și facă bagajele de la BNR, asta dacă a apucat să despacheteze, și să plece acasă, pentru că în altă parte nu mai are loc. De altfel, Patriciu a declarat public că liberalii l-au trimis pe Olteanu la BNR „ca să scape de el“, iar acum se derulează planul doi, de scoatere definitivă pe bară a nepoțelului nomenclaturistei Gisela Vass.   
Imediat după numirea lui Olteanu la șefia BNR, Patriciu a trecut la ofensivă. Primul pas: un articol despre Bogdan Olteanu, pe care l-a descris exact, dar exact cum l-am descris și noi: „labil psihic, ambițios, șmecher, de o inteligență mediocră și lipsit de moralitate“. Patriciu merge însă mai departe cu dezvăluirile despre mica beizadea de Primăverii, crescut de bunicuța criminală bolșevică în spiritul disprețului față de goimi. Marele barosan deznoadă vechi povestioare pline de culoare despre ipochimen: „Fac o paranteză și vă spun o povestioară. În urmă cu mulți ani, m-a rugat un prieten să-l angajez la Rompetrol. După ce a făcut testele psihologice, vicepreședintele meu pentru Resurse Umane a venit și mi-a spus că-și dă demisia dacă îl angajez pe acest individ. Labil psihic, excesiv de ambițios, lipsit de loialitate, de o inteligență mediocră, dar șiret și lipsit de moralitate. Nu l-am angajat. Și-a urmat cariera politică în care defectele l-au ajutat. L-a ajutat și un prieten (Tăriceanu n.n.) al meu, prea comod ca să-și poarte geanta singur. Acum, liberalii l-au votat pentru această poziție așa cum mi-a spus cineva azi-dimineață, ca să scape de el. Deh, cinismul politicienilor!“. Patriciu se referea la poziția de prestigiu obținută de Olteanu la BNR.

Olteanu: „Ciumpalac, demagog, paranoic“

Olteanu e în viziunea celui mai bogat om din România (și a noastră n.n) „unul din ciumpalacii care poluează viața publică românească, după ce au găsit în ultimii cinci ani mediul fertil în care să-și manifeste prin demagogie populistă tendințele paranoice“.
Astfel de calificative dure s-ar putea traduce și prin incompatibilitatea poziționării lui Bogdan Olteanu într-un for de prestigiu al României cum este BNR-ul. Căutând în statutul BNR, observăm că un membru al consiliului dacă „încetează să îndeplinească condițiile necesare pentru exercitarea atribuțiilor sale“ poate fi revocat printr-o procedură relativ simplă.
Conform Legii nr. 312 din 28/06/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României la propunerea comisiilor de buget-finanțe din Parlament, beizadeaua Olteanu poate fi revocat din funcție cu ușurință: – Articolul 33, pragraful (6): „Revocarea din funcție a oricărui membru al consiliului de administrație se face de către Parlament, la propunerea comună a comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului, dacă acesta încetează să îndeplinească condițiile necesare pentru exercitarea atribuțiilor sale sau dacă se face vinovat de abateri grave“.
Olteanu a reușit să devină viceguvernator al BNR în urma negocierilor PNL-PSD, respectiv în principal datorită mentorului său, alintat Javra de colegii de partid (ați ghicit, Hrebenciuc). Inițial, PNL avea doar un loc de simplu membru în CA, dar în urma ruperii coaliției liberalii au primit via PSD, prin Viorel Hrebenciuc, două locuri.
La vremea respectivă, cunoscuți experți și analiști financiari și-au exprimat perplexitatea față de numirea lui Olteanu la BNR. Bogdan Baltazar, cunoscut analist financiar, s-a pronunțat poate cel mai tranșant: „Olteanu trebuie neutralizat în BNR și trimis după țigări“ – cu trimitere la celebra poantă cu Emil Constantinescu care era trimis de Coposu după țigări (acum îl trimite Iliescu după Extraveral).

Capcana lui Patriciu

Dinu Patriciu s-a dovedit însă mult mai subtil, dând de înțeles că trampa cu Olteanu are altă miză. El a declarat că liberalii l-au „trimis“ pe Bogdan Olteanu la BNR „ca să scape de el“, comentånd că „toată lumea“ dorea acest lucru și s-a găsit această soluție, cinică, în opinia sa, nota Mediafax.
Probabil Olteanu, sigur pe el și pe pila sa Tăriceanu, n-a crezut ce i se pregătește și și-a dat demisia din poziția de vice la Camera Deputaților și chiar din PNL. Potrivit legii, membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României nu pot fi deputați ori senatori, sau membri ai unui partid politic și nu pot face parte din autoritatea judecătorească sau din administrația publică. Demisia sa din Camera Deputaților duce la organizarea de alegeri anticipate în colegiul uninominal nr.1 din București, pentru ocuparea mandatului rămas vacant. Oricum, Olteanu intrase în parlament de pe locul 3 (!), grație legii electorale mârșave ticluită de PSD și PNL.
La scurtă vreme, Crin Antonescu, sclavul lui Patriciu, anunță pălitura de osândă, declarând public că „prezența lui Olteanu la BNR este nepotrivită, întrucât acesta nu are experiența necesară pentru postul de viceguvernator“. Antonescu a mai spus că își asumă partea sa de răspundere pentru propulsarea lui Olteanu la BNR, dar nu intră în explicații care țin de contextul numirii acestuia în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale.
Cum în Parlament funcționează însă majoritatea PNL-PSD-UDMR, Bogdan Olteanu are toate șansele să zboare pe ușă. Nasol să te iei de Patriciu, n’așa?
Bogdan Olteanu „în nimicnicia sa a mușcat mâna ce-l hrănea“ și cu ceva vreme în urmă și-a permis să afirme despre Capo di Tutti Capi că: „Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost cea mai mare povară a PNL în ultimii patru ani“. Aceste vorbe grele fiind spuse în contextul în care Crin Antonescu tocmai aplicase o limbă caldă și unsuroasă Mogulului, pe care l-a salutat și i-a mulțumit pentru vocea sa puternică și clară a liberalismului de la începutul anilor ‘90, când Patriciu a fost ministru al guvernării feseniste.
O frumoasă vorbă românească – „încurcă-i drace“ – își găsește o bună aplicație la acest context. Partea proastă pentru Olteanu e că dacă va pierde tot, și funcție la Bancă, și poziție în partid, sunt șanse serioase să piardă și inima lui Alinuța Gorghiu, fată ambițioasă care iubește, când iubește, cu orientare în spațiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.