Acasă Actualitate USR acuză: Practici de tip mafiot! Romsilva l-a urmărit şi filmat ilegal...

USR acuză: Practici de tip mafiot! Romsilva l-a urmărit şi filmat ilegal pe senatorul Mihai Goţiu. Înregistrările, folosite pentru intimidare

DISTRIBUIȚI

Senatorul USR Mihai Goţiu, le-a solicitat, în această săptămână, miniştrilor Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, respectiv Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, printr-o interpelare oficială, să stopeze de urgenţă abuzurile şi ilegalităţile Romsilva, care duc la distrugerea Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului (PNSCC). Mihai Goţiu le-a cerut celor doi miniştri să constate în regim de urgenţă încetarea contractului de administrare al Romsilva pentru PNSCC şi acuză practici de tip mafiot ale Regiei Naţionale a Pădurilor.

„În ultimele două săptămâni, conducerea Administraţiei PNSCC, asigurată de Romsilva, a iniţiat un asalt final la adresa integrităţii parcului naţional din Caraş-Severin. A mimat o dezbatere publică pentru un Plan de Management criminal, după 14 ani de întârziere a aprobării lui. Directorul parcului a anunţat că a invitat la dezbatere reprezentanţii ONG-urilor de mediu din zonă, lucru care a fost infirmat de către reprezentanţii acestora. În semn de protest, la începutul săptămânii trecute, biologul parcului şi membru în Consiliul Ştiinţific, Teodora Alina Şinculeţ, şi-a anunţat demisia. În demisie, a prezentat, pe 23 de pagini, o interminabilă listă de abuzuri şi ilegalităţi în administrarea parcului, dar şi presiunile la care a fost supusă în ultimii ani pentru că şi-a asumat rolul de avertizor de integritate”, a declarat Mihai Goţiu.

Senatorul USR a acuzat practici de tip mafiot ale conducerii Romsilva. „Din cuprinsul demisiei d-nei Şinculeţ, am aflat că, în timpul vizitelor de documentare pe care le-am efectuat în PNSCC, am fost urmărit şi filmat într-un spaţiu public, fără să fiu informat. Înregistrările au fost distribuite angajaţilor parcului, pentru a le da de înţeles că ştiu cu cine mă întâlnesc şi cu cine discut, pentru a-i speria şi pentru a pune presiune pe cei cu care mă întâlneam. E o practică de intimidare în cel mai pur stil mafiot”, a subliniat senatorul clujean.

Mihai Goţiu, membru al Comisiei pentru Ape şi Păduri din Senat, şi fost membru al Comisiei pentru Petiţii şi Abuzuri, a efectuat mai multe vizite de documentare în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, dar şi în alte parcuri naţionale. O parte a abuzurilor şi ilegalităţilor constatate pe teren au fost confirmate de Corpul de control al Ministerului Apelor şi Pădurilor (MAP), care a decis să sesizeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Incendiul declanşat în vara lui 2017, la doar două zile după vizita lui Mihai Goţiu în Semenic, într-o zonă în care acesta a constatat ilegalităţi, este obiectul altui dosar de cercetare penală. De asemenea, senatorul USR a depus o sesizare penală pentru informaţiile false publicate pe site-ul Administraţiei PNSCC, conform cărora ar exista un Plan de Management.

„Lipsa Planului de Management este una dintre principalele surse de abuzuri şi ilegalităţi din PNSCC. Acum, directorul PNSCC forţează aprobarea unui Plan de Management distructiv, într-un mod abuziv. De fapt, după 14 ani de amânări, Administraţia PNSCC a fost pusă, oficial, în întârziere încă din luna mai, de către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate. În termen de 30 de zile Romsilva trebuia să trimită spre aprobare Planul de Management. Încetarea contractului de administrare al Romsilva pentru PNSCC trebuie, pur şi simplu, doar constatată”, a completat Mihai Goţiu.

„Există o singură soluţie pentru a salva parcurile naţionale, pentru că ceea ce se întâmplă în Semenic – Cheile Caraşului nu este un caz singular, ci o situaţie pe care am regăsit-o în documentările şi din alte zone. Mă refer la interzicerea, prin lege, a tăierilor de păduri din parcurile naţionale. Am văzut, în acest an, cum sunt administrate parcurile naţionale din Austria, iar diferenţa e de la cer la pământ. Împreună cu colegii din Clusterul de Mediu al USR şi cu reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu lucrez la o propunere legislativă prin care parcurile naţionale să fie salvate”, a precizat senatorul USR.

De asemenea, acesta a anunţat că va solicita şi înfiinţarea unei Comisii de anchetă la Senat pentru situaţia din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului. Tot la iniţiativa lui Mihai Goţiu s-a înfiinţat o Comisie de anchetă a proiectului minier de la Certej, raportul acesteia, finalizat în luna iulie 2018, ajutând la salvarea mai multor zeci de hectare de pădure din Apuseni.

 

1 COMENTARIU

  1. NU NUMAI LA PADURI ESTE SI MAFIA BALASTIERELOR!!!
    Prin decizia penală nr. 119 din 12.06.2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
    1.Condamnă pe inculpatul URSĂRESCU DORINEL, deputat în Parlamentul României, președintele organizației județene Neamț a unui partid politic, la data faptei, la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000.
    Dar lovitura de teatru!! prin grija lui Arsene cercetatul penal in doua dosare la DNA, Ursarescu este sef de sef la ANRM si se spune ca ar avea lipici pe mana de la balastieristi nu numai de pe Neamt!!!!!! Poate face Craciunul o bucurie !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.