Acasă Actualitate USR îi cere Avocatului Poporului sesizarea CCR pentru pensiile speciale ale aleșilor...

USR îi cere Avocatului Poporului sesizarea CCR pentru pensiile speciale ale aleșilor locali

DISTRIBUIȚI

Parlamentarii USR au depus la Avocatul Poporului mai multe solicitări de sesizare a Curţii Constituţionale pe Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2019 privind Codul administrativ, vizând articolul care prevede acordarea de pensii speciale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene.

În solicitările semnate de senatorii USR Florina Presadă şi Allen Coliban şi deputaţii USR Cristian Seidler, Stelian Ion, Silviu Dehelean şi Emanuel Ungureanu se invocă faptul că judecătorii CCR s-au pronunţat în 2016 pe două încercări de instituire a unor prevederi similare celor cuprinse în Codul administrativ.

Este vorba de deciziile CCR nr. 22/2016 şi nr. 581/2016 prin care judecătorii CCR au constatat că „indemnizaţia pentru limită de vârstă reglementată de legea analizată reprezintă o prestaţie pecuniară la care statul se obligă şi a cărei natură juridică este incertă” şi că „prin acordarea acestei indemnizaţii numai unor aleşi locali (primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene), legiuitorul a încălcat art. 16 alin. (1) din Constituţie, stabilind un tratament juridic diferenţiat în cadrul aceleiaşi subcategorii juridice”.

În plus, introducerea pensiilor speciale pentru unele subcategorii de aleşi locali „stabileşte cheltuieli bugetare fără stabilirea unei surse de finanţare reale”, încălcându-se astfel prevederile art. 138 alin. (5) din Constituţie.

După cum a constatat CCR, pensiile speciale pentru unele subcategorii de aleşi locali reprezintă un privilegiu pentru persoanele care deţin sau au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consiliu judeţean, iar „aceste privilegii nu au nicio legătură logică şi raţională cu activitatea sau constrângerile pe care le-a avut persoana titulară a acelor categorii de funcţii publice elective”.

În prima sesizare depusă la CCR, Avocatul Poporului nu a făcut vreo menţiune la pensiile speciale ale aleşilor locali, ci doar la adoptarea Codului administrativ prin ordonanţă de urgenţă. Deciziile CCR din 2016 pe tema pensiilor speciale ale aleşilor locali nu pot fi însă ignorate şi Avocatul Poporului trebuie să-i apere pe români, nu pe baronii locali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.