Medicii care predau la facultate și membrii unui ONG condus de Irinel Popescu se pot pensiona la 70 de ani după ce Parlamentul a votat, săptămâna trecută, o lege ce prevede că medicii care predau la universități, membrii titulari ai Academiei Române și ai Academiei de Științe Medicale – un ONG condus de Irinel Popescu, cercetătorii științifici și medicii cu doctorat se pot pensiona, la cerere, la vârsta de 70 de ani. Printre beneficiari se numără Ioanel Sinescu, Irinel Popescu, Sorin Oprescu, Florin Stamatian, Monica Pop, Mircea Beuran, Șerban Brădișteanu, Mircea Cinteză, Daniela Bartoș.
Senatorul USR Adrian subliniază că medicii-profesori care vor să rămână în activitate după vârsta de pensionare nu pot fi considerați indispensabili: „Dacă la această vârstă ajungi indispensabil, înseamnă că în întreaga carieră nu ți-ai pregătit nimic în urmă, ai lăsat deșert, ai ierbicidat în urma ta, profesional vorbind. Cum, după atâția ani de carieră, să nu creezi în spatele tău specialiști, rezidenți foarte capabili, care să poată oricând să facă ceea ce faci tu? Înseamnă că, în sine, cariera ta, cel puțin cea academică, este zero. Nu ai cum să fii indispensabil, asta este exclus. Înseamnă că tot ceea ce ai făcut tu profesional, să formezi pe cineva… nu a existat acest proces. Nu se justifică din prisma faptului că este indispensabil omul respectiv, ci pur și simplu el vrea să taie și să spânzure în continuare.”
Ziarul Curentul a dezvăluit că rezidenții nu mai primesc caietele de monitorizare a pregătirii (log-bookul) începând cu anul 2010.
Conform art. 10 din OG 18/2009, „activitatea de pregătire teoretică şi practică, reprezentată de baremul de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice, este consemnată în două documente cu caracter obligatoriu, netransmisibile, denumite Carnetul de rezident şi Caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului.” Acest caiet ar trebui să conțină tot ce a învățat rezidentul: lista cazurilor examinate, gărzile efectuate, modulele de pregătire, studiile clinice efectuate, acuratețea datelor consemnate trebuind certificată prin semnătură și parafă de către îndrumătorul sau responsabilul de formare în rezidențiat.
Odată cu eliminarea caietelor și responsabilitatea îndrumătorilor în pregătirea rezidenților a dispărut. Detalii în articolul Gașca de la Ministerul Sănătății pare hotărâtă să înfunde pușcăria: furnizează log-bookurile tuturor rezidenților retroactiv din 2010 încoace
Medicul specialist în Medicină Internă, Emil Octavian Iosef ne-a explicat: „Iată scopul eliminării caietelor logbook pentru monitorizarea pregătirii medicilor rezidenți. E ca un grup infracțional organizat. Vreau să clarific un lucru. Nu putem generaliza. În facultate am avut profesori adevărați care efectuau zilnic vizita medicală, examinau pacienții în fața studenților și a medicilor rezidenți. De la acești profesori am învățat. Dar profesorii adevărați sunt tot mai rari, în locul lor existând deprofesionalizații care se agață cu dinții de funcțiile de conducere. Printre ei și dinozaurii din UMF-istan, deprofesionalizați din cauza lipsei activității la patul bolnavului și care se agață cu dinții de funcții. Public, prin intermediul ziarului Curentul, îi propun senatorului USR Adrian Wiener următorul proiect legislativ: cadrelor didactice care nu desfășoară activitate la patul bolnavului pentru a-i învăța medicină pe studenți și pe medicii rezidenți, să le fie anulate titurile universitare și titulurile de doctori în științe medicale. În plus, toți profesorii universitari aflați în activitate să fie obligați a efectua o gardă pe lună în clinica în care lucrează, în spitalul public.
Rolul cadrului didactic este de a-i învăța medicină pe studenți și pe medicii rezidenți, nu de a face cercetare ascuns prin birouri, laboratoare etc. ”, ne-a declarat doctorul Iosef care ne-a oferit și un exemplu de profesori adevărați: