Acasă Actualitate Victimele Mineriadelor strâng semnături pentru arestarea lui Iliescu

Victimele Mineriadelor strâng semnături pentru arestarea lui Iliescu

DISTRIBUIȚI

După 18 ani de la mineriada din iunie 1990, Piața Universității se redeschide și redevine "kilometrul 0 al democrației". Victimelor celei mai sângeroase mineriade de după Revoluție încă nu li s-a făcut dreptate. De aceea, ei fac apel la oameni, tineri și bătrâni, să-i ajute pentru a determina justiția românescă să-i facă pe cei vinovați de tragicele evenimente de atunci să plătească. Ei speră că lista de semnături pentru arestarea lui Ion Iliescu va urni mașinăria justiției, astfel încât, cel care i-a chemat pe mineri să facă ordine cu bastone și topoare în Piața Universității să răspundă pentru faptele sale. Românii cărora le pasă de viitorul țării și care doresc ca adevărul și dreptatea să-și găsească loc în democrația noastră originală sunt chemați în zona liberă de neocomunism, așa cum a fost decretată Piața Universității în iunie '90, pentru a susține, prin semnăturile lor, demersul Asociației Victimelor Mineriadelor.

După 18 ani de la mineriada din iunie 1990, Piața Universității se redeschide și redevine "kilometrul 0 al democrației". Victimelor celei mai sângeroase mineriade de după Revoluție încă nu li s-a făcut dreptate. De aceea, ei fac apel la oameni, tineri și bătrâni, să-i ajute pentru a determina justiția românescă să-i facă pe cei vinovați de tragicele evenimente de atunci să plătească. Ei speră că lista de semnături pentru arestarea lui Ion Iliescu va urni mașinăria justiției, astfel încât, cel care i-a chemat pe mineri să facă ordine cu bastone și topoare în Piața Universității să răspundă pentru faptele sale. Românii cărora le pasă de viitorul țării și care doresc ca adevărul și dreptatea să-și găsească loc în democrația noastră originală sunt chemați în zona liberă de neocomunism, așa cum a fost decretată Piața Universității în iunie '90, pentru a susține, prin semnăturile lor, demersul Asociației Victimelor Mineriadelor.
Asociația Victimelor Mineriadei (AVM) a depus plângeri penale la Parchet încă din 1997, care îi privesc pe cei care au organizat și executat represiunea din iunie 1990, precum Iiescu, Roman, Gelu Voican Voiculescu și mulți alții. Printre aceștia se află și medicul Sorin Oprescu, pe atunci, "un tânăr medic de 40 de ani". AVM a cerut Parchetului General să îl audieze pe doctor, pentru a lămuri circumstanțele participării sale la actele de represiune comise de mineri în Capitală. În timp ce Sorin Oprescu respinge acuzațiile privind implicarea sa în mineriadele din 13-15 iunie 1990, Viorel Ene îl acuză pe Oprescu că, de fapt, confundă mineriada din '90 cu cea din '91, "din cauza vârstei și a sticlei de whisky". "I-a îngrijit pe minerii din '91, cei care au atacat instuțiile statului, inclusiv pe prietenul lui, Iliescu, și probabil că au fost răniți atunci minerii și se referă la aceia. Minte cu nerușinare.", afirmă Ene. Victimele minerilor au făcut această solicitare după ce au ascultat declarațiile lui Sorin Oprescu, potrivit cărora el ar fi îngrijit atât persoane bătute de mineri, cât și mineri molestați, fără a se fi regăsit totuși printre martorii audiați de Parchet, în dosarul mineriadei. Conform plângerii penale, "Sorin Oprescu este primul medic din România care declară că în iunie 1990 minerii ar fi fost molestați și bătuți". "Există martori oculari care afirmă că dr. Oprescu este unul dintre medicii care și-au trădat jurământul. Viorel Ene a aflat că dr. Oprescu se număra printre aceia care dirijau forțele polițienești către răniții și victimele mineriadelor aflați în stare gravă", se menționează în plângerea penală. "Autoritățile nu trebuie decât să-și facă datoria. Nici la televizor, nici pe stradă nu putem tranșa o vinovăție. Aceasta trebuie verificată de către procurori, argumentată și probată de către noi, iar Oprescu să răspundă de ceea ce a făcut.", adaugă Ene.

In memoriam…

În memoria victimelor mineriadelor, dar, mai ales, ca oamenii să nu uite tragicele evenimente de acum 18 ani, pe 13 iunie, Asociația Victimelor Mineriadei va organiza o ceremonie de comemorare, în cadrul căreia va fi înălțată o cruce din piatră chiar în Piața Universității. "Vom aduna foarte mulți oameni cărora le vom arăta și le vom povesti ce s-a întâmplat în iunie '90., declară Ene. Însă, președintele AVM va merge și mai departe: "Trebuie să avem întrevederi cu ministrul justiției, cu procurorul Iacob și cu procuroarea generală", a precizat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.